Gyurkity Péter

Steve Ballmer az Európai Bizottságot győzködi

A Microsoft tovább vitatja a tavalyi trösztellenes döntés jogosságát, míg az Európai Bizottság arra kéri a szoftvercéget, hogy a kifogások helyett inkább működjön együtt, és teljesítse a döntés előírásait.

Amennyiben Redmond erre továbbra sem lesz hajlandó, a testület a vállalat napi forgalmának akár 5 százalékát is kiszabhatja büntetésként, jelentősen megnehezítve a vállalat életét. Amint arra bizonyára sokan emlékeznek, az Európai Bizottság tavaly márciusban találta bűnösnek a szoftveróriást, mégpedig abban a vádpontban, hogy visszaélt monopolhelyzetével, és megpróbálta kiszorítani a piacról a konkurens médialejátszókat. A vállalatot akkor 497 millió euróra - mintegy 600 millió dollár - büntették, és kötelezték, hogy elkészítse a Windows operációs rendszer médialejátszót nélkülöző verzióját. A vita azóta húzódik a két fél között, és a jelek szerint a Microsoft nem nyugszik bele a döntésbe.

Steve Ballmer tegnap személyesen is találkozott Nelie Kroesszel, az ügyet felügyelő biztossal, aki arra hívta fel a vezérigazgató figyelmét, hogy a Microsoft nem tett eleget a hosszú ideje húzódó ügy megnyugtató módon történő lezárása érdekében. "Kroes úr kifejezte az Európai Bizottság kívánságát miszerint a 2004 márciusában megszületett ítéletet a lehető legrövidebb úton végre kell hajtani - amennyiben ez nem történik meg, a testület kész a további jogi lépésekre" - jelentette ki a bizottság szóvivője a BBC-nek adott nyilatkozatában.

A legfőbb kifogás, hogy a Microsoft nem a megfelelő módon járt el a médialejátszót nélkülöző Windows elkészítésénél és piacra dobásánál, és nem mutatkozott hajlandónak az együttműködésre szerverszoftvereinek megnyitását illetően. A vállalat szóvivője azonban egészen eltérő hangnemben nyilatkozott, és kijelentette, hogy a találkozó nyílt, őszinte és építő jellegű volt, így nagyszerűen illeszkedett a két fél között korábban zajló párbeszédbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • smv #14
  Ja meg az EU nagyon jól csinálja, itt az ideje, hogy az USA-nak (még ha csak cégeken keresztül is, hisz nyiltan nem lehet) beintsen már valaki, hogy ne legyen akkora pofájuk.
 • smv #13
  :))) megérdemli ms... :)
 • dez #12
  Mit fogadtak el? Lemaradtam valamiről?
 • Improve #11
  Hát igen, sajnos az emberek hozzáállásával van gond.
 • Praetor #10
  Pontosabban az előző évi forgalom 10%-ig birságolhat a Bizottság.
  A cikkben szereplő napi 5% az végrehajtási bírság lehet, amennyiben nem hajtja végre a határozatot.
 • uu #9
  hja de ott se arat nagy sikereket. kina sajat linux distrot csinal, ami ott lazan le fogja nyomni a windowst (foleg mivel ingyenes). europa is megtehetne ezt, persze hosszabb atalassal. a gond az, hogy az idiotak most fogadtak el a software szabadalmakat amivel egyertelmuen a microsoftnak adnak utat. en mindenesetre orulok hogy vegre pofancsaptak az ms-t, erre eddig senki nem volt kepes. sztem keves a buntetes.
 • Praetor #8
  Figyusz.

  Az EU az európai államok közötti gazdasági közösség.
  A májkrémszaft meg egy amerikai cég. Egyértelmű, hogy az EU sokkal inkább fogja a vásárlók érdekeit védeni, mint egy multi. Másrészről az EU-ban szigorú versenyjogi szabályozás van, ami minden tagállamra kötelező.

  A Bizottság még EU-s cégeknek sem enged meg versenytorzító magatartást, pláne nem egy arrogáns jenki cégnek. Monopol vagy quasi monopol helyzetben lévő cégekre meg speciális szabályok vonatkoznak, mert ezek tudnak legtöbbet ártani a piacnak.

  Szerintem a Bizottság eljárása szigorú, de korrekt volt. Nem követett el hibát, és még viszonylag kis összegre birságolta a májkrémszaftot, ha a versenyjogi szabályokat vesszük figyelembe. Éves bevétel 10%-ig lehet birságolni, és a majdnem 500millió € még messze van ettől.

  Ha nem tetszik a rendszer, akkor nem kötelező az M$-nek itt bizniszelni. Menjen távolkeletre.
 • uu #7
  ezt remelem viccnek szantad :) ha mostantol magyarorszagon minden ember aranyat szarna akkoris ugyanott lennenk.
 • hornbali #6
  Ez az, védjétek az EU hülyeségeit. Az EU hiszi magáról hogy bármit megtehet...
 • Praetor #5
  Ha sokat prüszkölnek, akkor kapnak + 1-2 büntit megint. Azt hiszi ez a golyófejű, hogy az USA-n kívül mindent lehet egy túlhízott cégnek.