Berta Sándor

Online könyvtárat nyitott az Európai Unió

Az Európai Unió úgy döntött, hogy az érdekes és az átlagember számára jelentéktelen dokumentumok is egyaránt elérhetők lesznek mindenki számára az interneten, méghozzá egy új online könyvtár segítségével.

Az EU minden évben óriási mennyiségű iratot termel. Ezek között vannak mindenki számára fontos és érdekes dokumentumok, mint például az Európai Alkotmánnyal kapcsolatos információk, de olyanok is, amelyek némi túlzással az átlagember számára teljesen érdektelenek. Mostantól már a világhálón is elérhetők lesznek az Európai Unió (EU) fontos iratai, dokumentumai. A hivatalosan, teljes nevén az Európai Közösség Hivatalos Anyagainak Nyilvánosságra Hozataláért Felelős Hivatal EU-Könyvtárának székhelye Luxemburgban van. A virtuális könyvtár katalógusában az Európai Unió 19 hivatalos nyelvén lehet keresni. A folyamatosan bővülő katalógusban jelenleg mintegy négyezer irat található meg.

A nemrég elkészült Európai Alkotmány, az EU statisztikai évkönyve vagy a különböző európai uniós intézetek éves tevékenységéről szóló jelentések itt egyaránt megtalálhatók PDF formátumú fájlokban és bárki számára letölthetők. A könyvtár ezenkívül vállalja azt is, hogy a jelenleg csak nyomtatott formában meglévő dokumentumokat is az online megrendelést követő 48 órán belül leszállítja elektronikus formában.

A könyvtárat működtető hivatal egykor még az Európai Szén- és Acélközösség Tájékoztatási Szolgálata volt és 1952-ben ez a szervezet adta ki az akkori Európai Szén- és Acélközösség hivatalos lapját. Az újság azóta is elérhető, igaz most már 20 nyelven. Az Európai Uniónál mindenesetre büszkék arra, hogy ilyen könyvtára csak az EU-nak van.

A legfontosabb kiadványok listája

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #3
    Galócza? Miről beszélsz? Ez az EU által gyártott papírtömegből készült arhívum :). Amire te vagy kíváncsi az régóta létezik: Project Gutenberg (klasszikusok, 50 nyelven :))
  • galocza #2
    jól hangzik - főleg a több nyelv. még ha csak a klasszikusok is, nagy segítség.
  • pemga #1
    Nekem ez gyanús: bookshop, checkout basket, track your order. Ez hmm... nem könyvtárakra jellemző szóhasználat :). Jó, amiket véletlenszerűen kiválogattam az FREE volt, de pl. a just published-ek között már van 15€-s cucc. Ez engem hülye következtetésekre ösztönöz :). (Újrahasznosított webshop-applikáció? Vagy jövőbeni tervek? :)) A cuccok pdf-ben vannak, szóval google előbb-utóbb beindexeli majd, és akkor kereshető is lesz. Szerintem ez így jó :).