Berta Sándor

EU kontra Microsoft - ítélethirdetés még az idén

Heteken belül kiderül, hogy milyen ajándékot kap Bill Gates az Európai Bíróságtól a karácsonyfa alá, mivel az EU kontra Európai Bizottság bírója december 18-án vagy 20-án hozza meg döntését.


Bo Vesterdorf
A bejelentést Bo Vesterdorf a Microsoft kontra Európai Bizottság ügyben döntő Európai Bíróság elsőfokú tanácsának bírója hozta nyilvánosságra. Mint ismeretes, Mario Monti, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa idén márciusban 497,2 millió eurós pénzbüntetést szabott ki a redmondi cégre. A biztos szerint a Microsoft arra használta fel az operációs rendszerek piacán betöltött pozícióját, hogy a konkurens vállalatokat kiszorítsa az ezzel összefüggő piacokról is. Így például a minden Windows operációs rendszer-változat szerves részét képező Media Player nevű médialejátszó programot is felhasználta céljai elérésére.

Mario Monti emiatt úgy döntött, hogy a pénzbüntetés kifizetésén kívül kötelezi a szoftveróriást arra is, hogy dobjon piacra egy Media Player nélküli Windows-verziót is, valamint, hogy tegye hozzáférhetővé az operációs rendszerek forráskódjának egy részét. Ahogy az várható volt, a Microsoft megtámadta a döntést és fellebbezést nyújtott be az Európai Bíróságnál. Mivel várható volt, hogy maga a per akár évekig is elhúzódhat, az amerikai vállalat kérvényezte azt is, hogy az Európai Bíróság függessze fel a büntetések végrehajtásának a határidejét.

Bo Vesterdorf azt is elmondta, hogy az ügyben azokat a bizonyítékokat is meg fogja vizsgálni, amelyeket az időközben az Európai Bizottság támogatásától visszalépett két csoport, a Novell és a CCIA szakmai szervezet még korábban nyújtott be. Mind a Novell, mind a CCIA a legutóbbi hírek szerint jelentős pénzösszeget fogadott el a Microsofttól azért, hogy visszalépjenek. Mindez azt jelenti, hogy az Európai Bizottságot jelenleg már csak a RealNetworks támogatja a perben - kérdés meddig.

Tom Brookes, a Microsoft szóvivője úgy reagált Vesterdorf bejelentésére, miszerint a perben mindkét fél egyetértett abban, hogy továbbra is használják fel a Novell és a CCIA által benyújtott dokumentumokat. Ugyanakkor azt az Európai Bizottság is hangsúlyozta, hogy a Novell és a CCIA lépése semmit sem változtat meg a perrel kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Benoke #6
    KArácsoniy ajándék lesz az MS -nek
  • [HUN]PAStheLoD #5
    akkor úgylátszik nem értetted meg miről is szól a per, engem sem az érdekel hogy van-e benne vagy nincs , mert tény hogy van benne , az érdekel , hogy mért van így belegyógyítva .. hogy lehessen egy non-wmp-s verziót is venni ..
  • MrTressy #4
  • archkoven #3
    Nagyot szóltál haver!
    Menő leszel ezzel a dumával a fórumon.
  • archkoven #2
    Őszintén szólva én leszarom, hogy van-e Media Player a vindózban vagy sem, ha valakinek nem tetszik eddig is használhatott helyette mást.
    De egyébként a Media Playerrel semmi baj sincs.
  • MrTressy #1
    boldog karácsonyt ms