62
  • Freejack
    #62
    Az a gond, hogy ha nem tetszik az Intel akkor lesz AMD-d, a Sony helyett is vehetsz amit akarsz, de lecserélni a Win-t már nem is olyan egyszerű.
  • fie
    #61
    Idelye új architektúrákon gondolkodni, ami olcsó mint a PC de nem függ a microsofttól. Pl.: PPC
    Akinek van feles Apple gépe, írjon!
  • Caro
    #60
    Hát, ma már egy linux installáció nagyon könnyű. Ahogyan a használat is. Legalábbis a nagyobb disztribútoroknál.
    Az accessre azt írtam, hogy a kisvállalkozások titkárnői nem értenek az adatbázis-kezeléshez, ezért maradnak az exceles, meg egyéb alternatív megoldások. Ezeknek a kezelése közelébe sem érhet az adatbáziskezelőének. Viszont az a szerencsétlen nem tudja megcsinálni az adatbázist. Akkor ok, ha egy informatikus megcsinálja neki, űrlapokkal, jelentéstervvel, akkor műkszik, ha csak használnia kell. De a tervezési résszel már nem boldogulna el.
    Az a bajom az automatikus javítással, hogy én több gépet is használok, amiket gyakran újratelepítek, és akkor mindegyiken ki kéne kapcsolni. :)
  • FTeR
    #59
    ki tudja, mi lenne ha most is lennének...
    lehet anniy tudással mint xp már nem lenne annyival jobb.
  • FTeR
    #58
    "Az accessel is az a baj, hogy az meg jó lenne, de pont egy ilyen kis cégnek nincs ideje adatbáziskezeléssel vacakolni. Szóval, ha nincs valami ma sajnos ritkaságszámba menő tudással rendelkező titkárnőjük, akkor nem fogják használni, inkább maradnak az alternatív megoldásoknál, amikkel viszont 20xannyi munka van."

    ezt a logikát nem értem, ha valamivel 20x annyi munka van akkor az nem nehezebb (nagyobb tudást igénylő)?

    "kikapcsolni meg lusta vagyok"
    erre most mit modjak? :) ha az nehezedre esik, hogy katt a javítás alatt megjelenő menün->beállítások és kiveszed a pipát, majd ok akkor nem értem mi tetszik openbe... egész xpés ofiszban rakat cuccnál, ha egymás után 3x kinyomod a cuccot ami nem tetszik/kell, akkor felteszi a kérdést, h kikapcsolja e mert úgylátszik nem akarja használni. és azé nehogymá az legyen a gond, h többet tud :)

    jó persze linux se ilyen spártai már, de még mindig sokat kell vele tökölni.
  • Caro
    #57
    Azért a linux sem ilyen spártai már. Bár szerintem sajnos. Ezzel együtt nőtt is a gépigény. A legújabb Suse 9.2 már nem nagyon megy el az 500-ason kde3-al. Bár elmegy, de én eleve nem kedvelem a kde-t.
    Tehát:a linuxok használhatósága egyre nő. A "szoftverköret" óriási, és nagyrészt ingyenes. Egy linux disztribúcióhoz a fél világot odaadják, igaz, ha olyat akarsz belerakni, ami nincs benne, az eléggé problémás.
    Amit leírtál különbségek, azt presztízsfogyasztásnak hívják. Lehet ezért használnak sokan windowst? Nemtom. Nem hiszem. De azért nem rossz hasonlat.
    Majd most ha felrakok egy új linuxot egy legújabb openofficeal, majd megmondom mi hiányzik a szövegszerkesztőjéből. De nem hinném, hogy sok. Én pl. gyűlölöm az automatikus formázást (kikapcsolni meg lusta vagyok).
    De egyébként a szövegszerkesztők(és más irodai alkalmazások) alapfunkciói eléggé egyszerű algoritmusok szerint működnek. Szerintem inkább az az ok, hogy a wordöt olyanoknak írják akik nem akarnak szövegszerkesztést tanulni, és még mindig az írógépes módszereket használják. Szerintem inkább ez az ok. De ha valaki tanult szöveget szerkeszteni, annak nem okozhat gondot más programcsomag.
    Na, ezt most eléggé leszűkítettem a szövegszerkesztésre, de ez igaz a többire is.
    Az accessel is az a baj, hogy az meg jó lenne, de pont egy ilyen kis cégnek nincs ideje adatbáziskezeléssel vacakolni. Szóval, ha nincs valami ma sajnos ritkaságszámba menő tudással rendelkező titkárnőjük, akkor nem fogják használni, inkább maradnak az alternatív megoldásoknál, amikkel viszont 20xannyi munka van.
  • dez
    #56
    Hát, azért egy BeOS (meg volt még egy másik is, de nem jut eszembe a neve) mai szemmel is gördülékenyebb, kezesebb és gyorsabb lenne, mint a Windows. Egy laikus is könnyen észrevehette ezt a különbséget. Persze nem tudott annyit, mint az XP, de legalább jól csinálta, ami a dolga. Nem próbálták mennyiséggel kompenzálni a minőséget. És az egyéb feladatokat rábízták (volna) a többi cégre, maradjon nekik is valami.
  • dez
    #55
    Na azért a warez-ben elérhetőség is belejátszik egy kicsit a dologba... És valószínű a MS számol is ezzel.
  • FTeR
    #54
    ha m$ termékeket sorrendbe kéne állítani, akkornálma
    1. visual studió
    2. offis
    3. windows

    ebből 1.nek egyáltalán nincs alternatívája és semmi sem ér még csak a közelébe se.
    2. azért lássuk be egy mostani openoffisz valahol az m$ offis97 környékén van. és amikor azt mondják hogy pl wörd 15%át használja ki egy úzer, akkor az nem ugyan az a 15% mint egy másik embernél, tehát nincs benne fölösleges funkció. De pl kell is ekkora különbség egy ingyenes és egy fizetős termék között. Az meg hogy a közvetlen kezelőfelület ugyan az, még nem jelent hasonlóságot, mert menütől indúlva a felépítésen és logikán keresztűl már minden más (nem feltétlenűl rosszabb de más - a felhasználó barátságról meg lehet vitatkozni [sztem linux alatt nincs olyan,h felhasználóbarátság])
    3. ez örök vita marad, de hagy világítsak rá egy példával mire is gondolok:

    vegyünk egy mezei sorozat gyártott utcai személygépkocsit (továbbiakban szgk) - pl Ford Focus - , és vegyük ugyan ezen széri a WRC változatát. Könnyen kitalálható előbbi win, utóbbi lin.
    WRC:
    profi lengéscsillapító -> nagyon jó úttartás
    pro. gumik -> nagyon jó tapadás, de minden útviszonra más/új gumi kell, de pont ezé jó (pl kernel fordítás)
    erős, spéci, gyors motor, kitesztelt/beállított fogyasztás -> nagyobb teljesítmény (kissebb gépigény)
    spéci kormánymű -> mozdulattal lehet cserélni, érzékeny, pontos, csak a lényeget tudja (GUI).
    merevítés -> stabil, életbiztos merevítések, ha fejre áll az egész, akkor sincs gond.
    Előnye, h az alapot megkapva (motor, karosszéria) magad állíthatod össze az egészet és pontosan olyan lesz mint szeretnéd, és bármikor bele nyúlhatsz a biztonság vagy a teljesítmény érdekében.
    szgk:
    csillivilli külső belső, bőr ülés, autó hifi, légkondi, feldézeti-multimédiás konzol, gps, kóla tartó, fejtámla, automata maszirozós ülés, stb.
    közepes gumik/kormánymű/legéscsillapítók stb.

    Fogja egy embert és kérdezd meg melyik kell neki.
    Mondhatod neki, hogy dehát a WRC hamarabb van 100on és 100kmes távot is hamarab teszi meg, meg ütközés esetén is kissebb a sérülés esélye. Meg magyarázhatod, hogy a lengéscsillapítója mennyivel jobb és átgondolt. Meg ha nem tetszik a kipufogó fogod és 1 mozdulattal lecseréled.
    Mit fog látni belőle? keresztűl kasúl útban merevítők, a kormányt ki kell venni, hogy beszálljon, semmi értelmes nincs benne, csak értelmetlen kapcsolók (mondhatod neki, hogy a dokumentációban le van írva mi micsoda és hol, meg hogy versenyzős haverok segítenek), ha valamit állítani akar rögtön a motorháztető alatt kell túrkálni, ha vizes az út rögtön cserélni kell a gumit stb.
    Mit fog gondolni? Hiába teszi meg a 100as távot gyorsabban és hiába van hamarabb százon, ha reggel a csúcsban örül ha 40km/h óra fölé mehet. stb. stb. Ha ingyen adnák akkor sem kellene neki a WRC.

    Peidg mind a kettő kocsi és mind a kettővel lehet városban is menni és versenyezni is velük.

    ui: az access 5-10 fős vállakozások számára van tervezve és erre tökéletes meg is felel. ha valakinek ez kevés felrakja rá az m$ sql szerverét és máris kibővűlt a használhatósága.
  • Caro
    #53
    Az tény, hogy az office a microsoft egyik legjobban sikerült programja. Már a 12-es verzió jön, és a gépigény közel sem nőtt úgy, mint a windowsé.
    De az egyszerű felhasználó szemszögéből:az openoffice teljesen ugyanolyan felületet használ, mint a microsoftos, és egykét szolgáltatástól eltekintve, amiket nagyon ritkán használ valaki tud mindent, amit az msoffice.
    Adatbáziskezelő nincs benne úgy tudom. De mondjuk az access vállalati szinten amúgy sem elég jó.
  • FTeR
    #52
    ez most olyan dolog, hogy mivel ma már senki nem használja és régen se használták sokan, sőt, ma újra kipróbálva se hasonlítható össze, így csak a marketing duma maradt meg, azzal meg nehéz vitatkozni...

    asszem kezdem megérteni mi itta probléma. mást értünk jó oprendszer alatt. te boldogabban indítod el a gépet, ha tudod hogy az os ilyen meg olyan okso és logikus megoldást használ, és legfőbbképpen hiszed, h az egész jóbb így. És lehet igazad van. csakhogy az emberek többségét a "csomagolás" jobban érdekli, és hiba szarabb vmi a te szemedbe, ha ő könnyebben tudja használni (valami más miatt). lehet hogy a másik jobban kezeli a multi taskingot (erről egyébként lehetne vitatkozni), ez a többséget nem érdekli, csak kezelje. teljesen más miatt fogja a wint választani.
    az apple kezdi ezt mostanában felismerni és talán kezd jobb is lenni benne, de sajnos egy saját magának teremtett burokban él, amivel meg csak magát akadájozza.
  • FTeR
    #51
    látom, az eszedbe se jut, h esetleg jó termék és megéri a pénzét az az ofisz :)
  • Caro
    #50
    Igen, ez így volt. De a végeredmény ugyanaz.
  • asysoft
    #49
    Tudtommal az OS/2-t az MS és az IBM együtt fejlesztette, csak az előbbi később kilépett.
  • yvorl
    #48
    Szerintem az alapvető kérdés a microsofttal az, hogy belássuk jó-e ha egy vállalat monopolhelyzetben van, akár tisszetességes, akár tisztességtelen úton kerül oda. Tehát van olyan aki szerint ez jó? A "csinálj jobbat, használj mást" lehetőségek jól hangzanak, de egy ekkora és ilyen helyzetben lévő vállalattal hogy veszi fel a versenyt valaki? Vagy az a gond hogy nem megfelelő módszerekkel akarják korlátozni az m$ egyeduralmát? El lehet gondolkodni hogy mi a hangsúlyosabb ebben az esetben, az egyeduralom vagy a módszerek?
  • Caro
    #47
    A microsofttal az a nagy baj, hogy a tisztességes verseny szabályait nem tartja be. Hogy MINDENKIT ki akar szorítani a piacról. Csak azt nem tudom miért. De eddig a "szalámi taktikájuk" nagyon jól működött. Lenyomták az OS/2-t, a Netscapet...
    Csak azt nem bírom felfogni, hogy az office csomagjuk hogy bír szintén ilyen monopolhelyzetben lenni. Mert az oké, hogy egy csomó dolgot úgy ütöttek ki, hogy beépítették az OS-be, és utána már senki nem sietett felrakni a gépre a konkurencia termékét. De az office külön van, és ráadásul rohadtul drága.
    De arra amire egy átlag felhasználónak kell, az OpenOffice tökéletes. Akkor miért használják mégis az MS-t? Mikor a másik kompatibilis is vele?
  • dez
    #46
    "Bill Gates életrajzát ajánlom mindenkinek.(amit nem ő írt, hanem róla írták)
    Abban leír szinte mindent, mikor mit tett."

    Na, akkor most ő írta, vagy sem? De mindegy, akkor sem fogadom el teljesen megbízható forrásnak.
  • dez
    #45
    Ez csak szöveg. Nem véletlenül marasztalta el őket egy antitröszt perben a bíróság, és tiltotta el őket ennek a gyakorlatnak a folytatásától.
  • benczurzs
    #44
    Ebben az íratlan megállapodásban lehet valami.
    A könyv tele volt ilyenekkel, na persze amelyek régebben voltak, de ki tudja most mi a helyzet a nagy cégek között
  • benczurzs
    #43
    NEM!
    A könyvben le van írva pontosan.
    Szóval az volt a lényege, hogy nem oprendszerenként fizettek, a konstruktőrök, hanem Gépenként!
    Így nekik nagyon nagyon olcsó volt a dolog.
    Bill megengedte volna, hogy adjanak más oprendszert, DE!
    Akkor a kostruktőrök rosszul jártak volna, mivel egyszer fizetnek a gép után Bill-nek, és + fizetnek a más OS-nek. Tehát dupplán fizettek volna, ami meg sok kiadás lett volna.
    Ezért nem raktak fel más oprendszert.
    Puszta gazdasági okai vannak, de Bill soha nem tiltotta

    És ha a más oprendszer annyira jó lett volna, akkor nem a Microsoft terjedt volna el.

    Az idézett könyvben benne van, hogy Bill, mikor nem fogyott az MS-DOS, elindult egy pár haverral, éjszaka vezettek, nappal reklámozták a viszonteladóknak a programot, és adtak nekik ingyenpéldányt is, aztán éjszaka vezettek tovább. Kemény időszak volt ez.
    Többek között az ilyen húzásai is hozzájárultak, hogy nagy legyen. (sokat dolgozott ő az elején, amit nem reklámoz - szerintem ez látszik most rajta )

    ui.: Örülök neki Nexus6, hogy véleményeink kezdenek konvergálni.
  • dez
    #42
    Na, erről csak annyit, hogy az egyéb, jobb OS-ek főbb dolgokban hasonlók, vagy akár jobbak voltak, mint az NT vonal (relatíve normális multitasking, stb.), de a MS attól még ameddig csak lehetett, a sz@r 9x/Me vonalat erőltette a magán-felhasználókra, csak hogy sokkal drágábban adhassa cégeknek az NT-t, 2000-et.
  • dez
    #41
    "2. ha olyan csudiak lettek volna azok az OSek talán nem nyírta volna ki őket."

    Hát, látszik, hogy nem ismerted őket. De csalással sokmindent el lehet érni.
  • dez
    #40
    Na ez nem egészen úgy volt. (Ez eddig megszokott dolog.) Hanem: csak akkor kapták ocsóbban, ha az adott cég nem kínált más OS-sel konfigot. Na ez már csalás.
  • FTeR
    #39
    lehet azé nem szekálják, mert akkoriban kölcsönösen szivatták egymást, csak mostanra M$ maradt felűl, ez meg nem teccik senkinek (mért is tetszene:))

    sony ugyan így szivat mindenkit, mégsem foglakoznak vel. intel ugyan ilyen genyó, volt 1-2 pere, de senkit nem érdekelt ennyire mint ez.

    lehet M$ felrugott vmi titkos iratlan megállapodást, ezé mindeni megharagudott
  • NEXUS6
    #38
    Azt a könyvet én is olvasgattam.;))
    És nekem is az jutott az eszembe, hogy olyanok miatt b.szogassák a M$-t ami tök lényegtelen, miközben a nagy stiklieival senki nem foglalkozik.

    Csak azt akartam írni a példával, hogy lehet valaki fineszes és esetenként még becsületes is, de az egész teljesen lényegtelen ha a végső céljai tisztességtelenek.

    Elismerném én a kreativitását, pl ott van ez az új x2-is, nagyon jó kis gép, csak éppen kilóg a lóláb, hogy mit akarnak vele.
    Ha az X company egy más formában működne, pl a M$ az IBM meg az ATI közös vállalata lenne, akkor asszem el tudnám fogadni.
    De egyértelmű, hogy nem az érdekli őket, hogy jó üzletet csináljanak, hanem hogy megszerezzék a piacot és lenyomják a konkurenciát.
  • FTeR
    #37
    hopp kissebb elgépelések sry.

    egyébként, ha teszemazt billi fiúnak volt a világon a legnagyobb mázlia az IBM szerződéssel, akkor sem hiszem, h eltudta volna érni azt amit, ha olyan szar az egész mint itt mondják. max csak előnyből indúl.
    IBM a világ elsőprően legnagyobb leggazdagabb vállalata lehetne és uralhatná az egész IT ipart, de rakat dolgot elcsesztek. És hol tart most?. eladta azt a részlegét, aminek maga a PC köszönhető, mert vezteséges volt. Érdekes M$ mindig megtalálja a helyét és billi a legjavasabb legény a vidéken.
  • FTeR
    #36
    ha akkora mázli volt, mint ahogy mondod, akkor meg nem M$ a szemét, áskálódó, mindenkit kitúró...csak jókor, jó helyen, jó ember, a jót. igaz? :)

    de tényleg nem mennyünk bele.

    vissza topikra, továbbra is fentartom, h elképesztően nevetséges ez az egész per. arra lennék kiváncsi oraclenek IBMnek miköze ahhoz, h winben legyen médiapléjer vagy ne? ha meg nem erről szól a per (márpedig biztos nem), akkor minek ilyen nevetséges indokkal. a végén már az lesz, h megtiltják M$nek hogy pénzt kérjen, mert ezzel rontja a piacot...
    de a rílnetvörk a legröhelyesebb az egészben, ha ezek gyártanák a világ egyetlen médiplayer alkalmazását és a hozzá tartozó szolgáltatásokat, akkor sem használná senki.
  • benczurzs
    #35
    Amit írsz az tényleg nem lenne jó, de nem értem, hogy kapcsolódik ez a konstruktőri szerződéshez ?

    Bill Gates életrajzát ajánlom mindenkinek.(amit nem ő írt, hanem róla írták)
    Abban leír szinte mindent, mikor mit tett. Tényleg tett sportszerűtlen dolgokat, de azok miatt még nem senki nem szólt! (érdekes )
    pl.: Hogy tartotta sakkban az "almát" az MS-DOS (igen, jól írtam MS-DOS) licenszel, és az Excellel.
    Csak azokért a dolgokért szidják, amik a kreatívitása miatt születettek meg.
  • NEXUS6
    #34
    Ha csak így nézzük akkor tényleg találékonyság, de ha azt is szemügyre vesszük mi van mögötte....!!!
    "100% share is the fair share"- M$ jelmondat.

    Visszatérve a lakásos példámhoz, ha kiadom magamat egy kulcsmásolónak és tök olcsón másolok neked kulcsot azt mondod milyen jó üzlet. Ha azt mondom teszek el magamnak is egy másolatot arra az esetre ha elvesztenéd a sajátod, már elkezdenéd húzni a szádat, de talán még azt mondanád jó ötlet. Aztán amikor látnád hogy már benn vagyok a lakásban, akkor meg mást gondolnál.

    A M$ extraprofitja nem csak a szoftvereseknek rossz, az amit ő jáccásiból pl xboxra kidob az ablakon, azt a pénzt az egész pc iparágból szivattyúzza ki!!!!
    A vezető HW gyártók is az életükért kűzdenek eközben.
    A pénz meg nem csak úgy terem, szóval ha a vásárló már elköltötte a "nagyon fontos újjításokkal" teliaggatott windózra akkor már nem jut egy kicsivel több a HW-re sem!
  • Caro
    #33
    Vissza a témához: A media player tényleg egy nagy kalap fos. Jó, az tény, hogy az új verziók már sok szolgáltatást tudnak, de a háziszabványok, és a gépigény az eszméletlen.
    A VLC sokkal jobb. Legalábbis nekem, mint advanced user, mert én gyakran tömörítek át is, stb. És sokkal optimalizáltabb, mint a MP. Mondjuk lehet ebbe az is belejátszik, hogy jobban szeretem a "puritán" dolgokat az informatikában. :)
    Egyszerűen gyűlölöm az ilyen dizájnos felületeket.
    De az is tény, hogy a realone player is egy nagy trágya. Ahogyan a quicktime is.
    Főleg azt utálom bennük, hogy tele vannak háziszabványokkal.
  • benczurzs
    #32
    A konstruktőri szerződés nagy ötlet volt.
    Ez a konstruktőröknek is jó volt, mivel így olcsóbb lett az op rendszer így a gép is.

    Ha írsz egy programot, és azt mondod a számítógép eladóknak (végülis azok voltak), hogy megkapod negyed áron, de akkor minden gép után fizess, erre ők belemennek, akkor az Találékonyság!
    Vagy minek neveznéd ?
  • NEXUS6
    #31
    "De ez az ő találékonysága volt."

    Elég érdekes felfogásod van a jogról. Ha beköltözök a kéródba mire hazajössz és azt mondom enyim a vár, akkor gondolom nem mész rendőrért, hanem azt mondod, basszus milyen jópofa kis húzás volt;)))

    Ha a M$/BSA olyan nagyon őrködik a jog felett, akkor ők miért nem tartják be?
  • NEXUS6
    #30
    Bakker FTeR!

    Ezt már ezren ezerszer ezer fórumban leírták!!!!
    1. Nézd meg a hiteles történetét annak kivel mikor és hogyan tárgyalt az IBM annak idején. Ez nem tudás, ez egy rohadt nagy mázli!!!!!

    2.Hát igen van amelyik cég már addigra csődbe ment (Commodere) mire a win használható állapotba került. Télleg nem mindenhez kellet a M$ áskálódása, az IT szektorban sem csak pénzügyi zsenik dógoznak.

  • the Godfather
    #29
    SAjnos az M$ nem makulátlan, és ideje valaki észhez téritse. A juzereknek csak jó, mert tényleg fognak igyekezni jó dolgokat csinálni, nem csak toldozni foltozni. Én személy szerint drukkolok hogy megregulázzák az M$-t, nem azért mert utálom vagy szeretem, hanem azért mert megérdemli.
  • benczurzs
    #28
    Ez dez-nek volt válasz, csak félre kattintottam
  • benczurzs
    #27
    Ismereteim szerint A microsoft és az Apple cég vezetői együtt látták a Xerox kutatóbázisában az ablakokat, és megtudták, hogy a xerox ezt nem akarja kiadni. Ők meg kiadták.
    Igen volt ilyen megállapodás, hogy a windowsban az ablakok egymás mellett lehetnek, az almás rendszerben viszont egymás alatt is.....
    Szóval fej-fej mellett voltak.
    És mikor más kiadók meglátták a win 3.0-ást, nem tepertek egy új rendszert írni!!
    Hagyták Bill-t, hadd legyen nagy.

    Más: Tényleg kötött a konstruktőrökkel Bill "érdekes" szerződéseket.
    De ez az ő találékonysága volt.
    Szinte minden konstruktőr belement.
    A lényege az volt, hogy az oprendszert (MS-DOS) olcsóbban adta, de minden gépre ki kellett fizetni amit eladtak. DE még ígyis az MS oprendszer lett fajlagosan a Legolcsóbb!!
  • FTeR
    #26
    almás srácok peres úton érték el, hogy win1.0-ben ne lehessen egymást fedő ablakmozgatás.
    ez kb olyan mint levédeni a kattintást. (M$ egyébként nem azt védte le, de a közhiedelemben így él)
  • FTeR
    #25
    bekezdésenként:
    1. valamit csak tudodd M$ ha IBM őt választotta. (ha jól tévedek pont azé választotta, mert M$ licensz nem ingyense volt a konkurenciával szemben, erre most meg nagy linux párti lett belőle hírtelen)

    2. ha olyan csudiak lettek volna azok az OSek talán nem nyírta volna ki őket.

    3. ebben van valami, de az már következmény

    4. na, legalább te is belátod, hogy nincs igazi alternatíva. tehát semmi más nincs legalább olyan jó mint ez.

    nem mondom, h M$ makulátlan, de nem kéne könyökből útálni. (biztos úgy látjátok M$-t mint abban a bízd a hekkerre vagy miben, jó kis film volt :))
  • GABOR16
    #24
    Ráadúl=Ráadásúl
  • GABOR16
    #23
    Ráadúl ha jóltudom a Windows 1.0 is az Apple gépek úgy grafikus rendszerének kopintása volt (majdnem ugyanúgy nézett ki).