Gyurkity Péter

Lefizették a Microsoftot kritizáló vezérigazgatót

A Financial Times cikke szerint a Microsoft 10 millió dollárt fizetett Ed Blacknek, a Computer and Communications Industry Association (CCIA) vezérigazgatójának, aki a redmondi cég ellen indított trösztellenes perben több alkalommal is hangot adott a szoftveróriásról alkotott negatív véleményének.

A londoni lap hozzájutott a megegyezés pénzügyi részleteit rögzítő dokumentumhoz, amely szerint a szövetségnek juttatott 20 millió dollár felét a vezérigazgató vágta zsebre, lezárva ezzel a Microsoft ellen indított trösztellenes pert. A redmondi cég szóvivője a Silicon.com internetes híroldalnak adott interjújában elismerte, hogy jelentős összeget fizettek ki a szövetségnek, de azt állította, hogy a megállapodásban nem rögzítették a kifizetett összeg pontos elosztását. "A pénz felett a CCIA igazgatótanácsa rendelkezik, és a kifizetés után egyedül ők dönthetnek arról, hogy milyen módon használják fel az összeget" - jelentette ki a szóvivő.

A CCIA egyelőre nem kommentálta a hírt.

A két fél november 8-án jelentette be, hogy sikerült peren kívüli megegyezést kötniük, de a Microsoft közleménye akkor arra utalt, hogy a pénzt elsősorban az ügyvédeknek, és nem a vezérigazgatónak szánják: "A megállapodás révén a Microsoft átvállalja a CCIA költségeit, és megtéríti az üggyel kapcsolatos összes kiadásokat" - adta hírül a megállapodás nyilvánosságra hozatala után a redmoni cég közleménye.

A CCIA ennek fejében elállt a trösztellenes per folytatásától, amely azzal a váddal indult, hogy a szoftveróriás versenyellenes politikája a konkurens vállalatok kiszorítására, és egyfajta monopolhelyzet kialakítására irányul. A szervezet egyben az Európai Bizottság által indított perből is kiszállt, amely 600 millió dollár megfizetésére kötelezte a Microsoftot, de a végleges döntés még mindig nem született meg.

A bizottság nem sokkal később a Novellt is elvesztette, mivel a cég 536 millió dollár fejében szintén elállt a további részvételtől. A per mindenesetre tovább folytatódik, és a végleges határozatot várhatóan januárban hozzák nyilvánosságra-

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HuAn82 #18
    Az SG meg az elfogultság?!
  • hornbali #17
    UNDORÍTÓNAK TARROM HOGY AZ SG MICROSOFT ELLENES...
  • galocza #16
    ennyit a jogról - gazdagabb kutya baszik.
  • h4x0r #15
    Hirek erkeztek arrol, hogy mi lesz a 3-4 ceg neve, amit a MS felbontasa utan jon letre:
    micros~1, micros~2, micros~3, ...
  • Jimmyke #14
    Mi is kritizáljuk, velünk mi lesz? :D
    Egyébként ha jól tudom nem ez volt az első esete Géccéknek...
  • BlackRose #13
    NEXUS6 barátom, nem 536 milliót hanem 70 milliárd dollárt is ki tudnának fizetni (ugyanis ennyi készpénzük van a számlájukon) más cégeknél álltalában ezt az összeget nem igen találod meg, mert időben szétosztják a részvényesek között, egy részéből meg felvásárolna más cégeket stb. A Microsoft eddig egy vasat sem osztott szét a részvényeseknek, és az akvizíciói is relativ apróak voltak és ezért összejött egy nagy összeg. Ez a csomó pénz most vonza a különfajta ebeket és ezért most mindenki a Microsoft számlájára veti szemét. Na most ez miatt a Microsoft is (sajnos) beadta derekát és ennek az összegnek a kb. felét szétosztja a részvényesek között (amit azok adózás után - ami az USA-ban nem nagy) szívük szerelmeire szabadon költhetnek (olvasd vásárolhatnak belölle mindent amit akarnak), ahelyett, hogy ezt az összeget fejlesztésekre és uj munkahelyek teremtésére használná fel a Microsoft, most ők is beleesik a fekete kapitalizmus gödrébe... A pénz másik feléböl most próbálják tisztára mosni előttök az utat, ugy, hogy pofátlan multiknak nagy összegeket fizetnek ki (Sun, Novell stb.) ebből persze semmi hasznunk nekönk és a kis cégeknek, inkább ebböl a pénzből felvásároltak volna 30-50 kis céget és biztosították volna ezeknek a fennmaradást. A Sun és a Novell felzabálja ezt a pénzt az eddigi és ezutáni rosz üzleti határozatainak finanszírozására (olvasd amit a SUn és Novell söketliba menedzserei elb@sztak azt most a Microsoft számláján keresztül a kedves felhasználok fizetik ki). Na meg ennek a pénznek nagyrészét (mármint a Microsoft pénzének) a Microsoft továbbra is vigyázza, mint biztonsági alapot és valami nagyobb akvizicióra (pl. nemrég beszéltek a SAP lehetséges felvásárolásáról amiből valószinüleg nem lesz semmi, de majd jön valami más).
    Tehát ez a pénz mehetett volna másra is a Microsoft évi átlagban 5000 uj munkahelyet teremt (néhány tizet Magyarországon is), míg mások sokszor munkahelyeket szüntetnek meg, és akkor ahelyet, hogy bevallanák, hogy ez saját hibájuk miatt lett, hát ráfogják a Microsoftra ha IT-ből vannak, hameg nem akkor mindenki hibás a Pistike apukája, a hétfejű sárkány meg anyámtyúkja éppen úgy mint pl. most az OPEL amikor bezár 8000 munkahelyet, ugyanakkor amikor mások pl. Toyota 3000 munkahelyet létesít... és most ki itt a hibás? A veѕzetőség... RULE NUMBER ONE - IT IS ALWAYS THE LEADER'S FAUL...
    RULE NUMBER TWO - THE WORKERS WILL PAY FOR THAT
    RULE NUMBER THREE - IF THERE IS SOME LEADER WHO DON'T MAKE FAULS OFTEN, THEN ATTACK THEM
    RULE NUMBER FOUR (és erröl szoktak megfeletkezni) - EVERYONE WILL LOSE
  • Huvarg #12
    A microsoft-ot nem az a 600 millió izgatja amit az EU-nak kellene fizetnie hanem az, hogy utána valszeg ki kellene szednie a mediaplayert a dlágaszsssáágából. Ez pedig kaput nyitna a többi próbálkozónak hogy mást is kiszedessenek belőle, ami aztán akár a Windows feldarabolásához vezetne, ez pedig ujra versenyhelyézetbe hozná a vállalatot. Gondolom nem azért szorittak ki szinte mindenkit maguk mellől, hogy aztán újra kezdhessék előről az egészet.
  • Geza ba #11
    Olvasd el a linket. Azt a pénzt a Novell egy másik per miatt kapta, csak benne volt a megegyezésben, hogy kiszáll a trösztellenes perekből.
  • Petrolio #10
    "A szervezet egyben az Európai Bizottság által indított perből is kiszállt, amely 600 millió dollár megfizetésére kötelezte a Microsoftot"
    "A bizottság nem sokkal később a Novellt is elvesztette, mivel a cég 536 millió dollár fejében szintén elállt a további részvételtől"

    ??...ebben mi a logika? egy 600 milliós perből kiiktatni vkit 536 milláért? (+ugye a másik 20 milla, amit CCIA kapott)
  • asdasdasd #9
    Ezutan adozott a Novell?
    MS gondolom nem vonhatja le az adojabol...