Berta Sándor

Kiemelt terület marad az informatika az Európai Unióban

A tervek szerint Brüsszel 2007-ben már kétmilliárd eurót akar elkülöníteni IT-projektekre. Ezt az összeget további 200 millió euró egészíti majd ki az EU központi költségvetéséből.

A következő években egyre többet akar költeni informatikai, információ-technológiai (IT) és kommunikációs programokra az Európai Unió. Bár a költségvetési tárgyalások még javában folynak, ám abban mindenki egyetért az uniós képviselők közül, hogy az információ-technológia, az informatika és a kommunikáció lehetnek azok a területek, illetve húzóágazatok, amelyek hosszútávon is biztosíthatják az egész Európai Unió jövőjét. A jelenleg is tárgyalt központi költségvetés ezenkívül abban is különbözik az elődeitől, hogy 2007-től kezdődően már nem öt, hanem hét esztendőre szól majd.

Mint azt Viviane Reding, az Európai Unió médiaügyi biztosa elmondta: Európa ma piacvezetőnek tekinthető az információ-technológia területén. Ám a szakember szerint az EU nem ülhet a babérjain, sokkal inkább olyan kérdésekkel kell foglalkoznia, mint hogy hogyan lehet adott találmányokat és új eszközöket minél előbb és minél jobban értékesíteni a világpiacon, vagy hogy miként lehet visszaállítani a tudomány, ezen belül is a kutatás-fejlesztés megkopott renoméját. Viviane Reding úgy véli, ez utóbbira már csak azért is szükség van, mert kockázat nélkül, nincs haszon, de kutatás sem.

Az Európai Unió által körvonalazott terv mindenesetre rendkívül ambíciózus: egy euró befektetésből hét euró nyereséget szeretnének viszontlátni Brüsszelben. Jelenleg az EU pont az ellenkező irányba halad, mint az Egyesült Államok, ahol néhány nappal ezelőtt jelentették be, hogy megfelezik az egyetemek IT-kutatóprojektjeinek a támogatását. Az amerikaiak ezt azzal indokolták, hogy túl nagy kockázat és semmilyen garancia nincs egy-egy adott program esetében a sikerre. Tény, számos esetben volt már arra példa, hogy végül az amerikai kormánynak kellett közbeavatkoznia, mert túl költségesnek bizonyult egy kutatóprojekt.

Nemzetközi szakértők szerint azonban ezúttal másról van szó. Az iraki háború és a terrorizmus elleni harc egyre növekvő kiadásai miatt az amerikai kormány kénytelen a plusz költségeket más programok és területek kárára megspórolni. A döntés értelmében az amerikai egyetemek és kutatóintézetek IT-kutatóprogramjai csak 123 millió dollár állami támogatást kapnak a jövőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cactus #4
  Haver! Én "M.o." alatt a magyar pályázókra gondoltam. De ezek szerint egyet értünk, viszont én nem barmoznám le őket, egyszerűen csak tájékozatlannak nevezném őket.
 • SoDI--- #3
  Haver, nem országok pályáznak, ezt a baromságot sürgősen felejtsd el! Meg van adva egy uniós keretösszeg, aminek népességarányosan meghatározott része jár nekünk. Itt befigyel az informatikai minisztérium, aki kiírja a pályázatokat, amelyekre akárki jelentkezhet a cégével, te is én is.

  Az már ugye megint más kérdés, hogy nem tudjuk a pénzt lehívni brüsszelből, mert a sok hazai barom hibásan nyújtja be a pályázatokat :)

  Ez már nem az EU hibája, nem a kormányé, hanem a magyar pályázóké :)
 • Cactus #2
  Az jó, hogy az EU többet költ IT szektorra, de az gáz, hogy M.o. nem tud rendesen pályázni majd rá.
 • yy #1
  ez naggggyon vicces lesz, hogy egy teniszpálya méretű számgép. rekord idő alatt lefagy :)