Hunter

Szokatlanul halálos a Marburg vírus

Az angolai egészségügyi minisztérium április 5-én 181 Marburg bélgyulladásos láz esetet jelentett, melyből 156 végzetes volt.

A halálos Marburg vírus legutóbbi angolai kitörése komoly kérdéseket vetett fel a rejtélyes kórokozóval és annak eredetével kapcsolatban. A lázat és a keringés összeomlását okozó ritka, ám halálos vírus kitörése a valaha feljegyzett legsúlyosabbnak minősül. Az egészségügyi szervek elsődleges feladata a fertőzöttek ellátása és elszigetelése a vírus tovább terjedésének megakadályozása érdekében. A WHO öt mobil csoportot állított fel Uíge tartományban, ahol a járvány kiindulását regisztrálták.


A Marburg kinézetre hasonlít az Ebolára
A kutatók fokozott érdeklődését a legutóbbi járvány kitörésének néhány szokatlan jel­lem­vo­ná­sa váltotta ki. Először is a Marburg mostani halálozási aránya 85%, ami maga­sabb, mint a ko­­ráb­bi jár­vá­nyo­ké. A kór első fel­jegy­zett elő­for­du­lá­sa­kor, ami egy Ugan­dából Euró­pá­ba szál­lí­tott fertőzött ma­jom­tól indult ki még 1967-ben, a fertőzöttek mindössze 23%-a halt bele a beteg­ségbe. A jelenlegi magas halá­lozási arány párhu­zamba állítható az egyetlen korábbi nagy méreteket öltő kitöréssel, ami 1998 és 2000 között zaj­lott le a Kon­gói Demo­kratikus Köztár­sa­ságban. Ott a fertő­zöttek több mint 80%-ánál vég­ződött halállal a vírus táma­dása, derül ki a Daniel Bausch vezette New Orleansi Tulane Trópusi Orvos­tu­do­mányi és Köze­gész­sé­gügyi Egyetem csapatának elemzéseiből.

Az egyelőre tisztázatlan hogyan különbözhet ilyen nagymértékben két járvány halálozási rátája, Egyesek szerint az esetek különböző erősségű törzsekből erednek. A Marburg az Ebola rokona, melyről mára már közismert, hogy törzseinek halálozási aránya elég széles skálán mozog. Az is lehetséges, hogy a fertőzött betegek különböző dózisban és különböző utakon kapták meg a vírust, vélekedik Bausch, de azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Afrikában gyengébb az egészségügyi ellátás és többnyire a lakosok egészségi állapota is.

Az angolai kitörés által felvetett második kérdés, miért kerül ki a fertőzöttek háromnegyede az öt évnél fiatalabb gyermekek köréből, ami korábban egyetlen járványnál sem volt tapasztalható. Ez megint megmagyarázható lenne azzal, hogy a legutóbbi kitörést esetleg egy kissé különböző törzs okozta, azonban a szakértők inkább egy alternatív magyarázatra szavaznak, mely szerint a gyerekekben van valami közös, ami elősegítette a kórokozó csapásmérését. Akár az is lehetséges, hogy gyerekkori oltásaikat újra használt tűkből kapták, amiket beszennyezett a vírus.

Az angolai helyzet fényt deríthet a Marburggal és az Ebolával kapcsolatos legnagyobb kérdésre. Honnan eredeztethetők ezek a vírusok? Mivel a Marburg felfedezése óta csupán néhány esetet váltott ki, a kutatóknak nem sok alkalmuk volt, hogy szembeszálljanak vele. A kongói járványról szóló tanulmányban Bausch és munkatársai azt derítették ki, hogy a vírus szinte mindenkit megtámadott, aki belépett a helyi aranybányába. A kutatók gyanúja szerint a munkások a barlanglakó állatoktól, feltehetően denevérektől szedték össze a fertőzést.

A mostani kitörésnél a gyerekek szintén kapcsolatba kerülhettek denevérekkel, vélekedett Bausch, mivel gyakran játszanak a helyi barlangokban vagy azok közelében, illetve olyan fák gyümölcseit eszik, amin rendszerint a denevérek alszanak. A kérdések egy részére csak akkor kaphatunk választ, ha az egészségügyi szerveknek sikerül a jelenlegi helyzeten úrrá lenni, és megkezdődhet a vírus nyomon követése. Ekkor a kutatók képesek lesznek megállapítani a fertőzöttek vírusos genetikai szekvenciáit, ami elárulja, hogy egy ugyanazon forrásból eredeztethető-e az összes eset.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sippie #25
    a stressztől rákos leszek? :O shit... most ezen fogok stresszelni.
    Te sneci
    Utoljára szerkesztette: Sippie, 2014.08.10. 13:20:17
  • Alien_AM #24
    ez igy van
  • Ackro #23
    valami rosszat mondtam? milyen kis érzékenyek vagytok?! :D

    na jó, levezetem nektek: komolyság->stressz->rák->halál.
    ezzel szemben a marburg vírus csak pár száz embert ölt meg, de a rák?!...
  • Killgore #22
    de gáz vagy bakker:D
  • Ackro #21
    gaia... hagyjuk má! a final fantasy nem azt jelenti, hogy véres valóság...
    nem kell itt elszállni hülye metafórákba. a föld önmagában szart se számítana, ha nem lenne körülötte ez a bolygórendszer meg a nap, meg akörül annyi világűr ami elég távol tart minket a legközelebbi veszélyforrásoktól.

    szeg: már kipróbáltam... ez lett belőle. :D
    ha sajnálom őket, akkor sem lesz kevesebb halott, így legalább én nem érzem magam szarul, neki meg má úgyis mindegy.
  • Cactus #20
    Még jó, hogy tanulmányokat írogatnak több ezer ember haláláról, ahelyett, hogy tennének valamit ellene.
  • smv #19
    Gaia elmélet. :) Hm. Na mostmár ezt is tudom. Mindenesetre biztos, hogy nem véletlen, az egyre több igen nagy számú embert elpusztító vírus.
  • Killgore #18
    jah...

    Az élet egy nemi úton terjedő halálos betegség... :)
  • Bret #17
    Az emberiség a legnagyobb víruspopuláció és nem kevéssé ártalmas
  • Kryon #16
    Ezt nevezik "Gaia" elméletnek (ha jól írom),lehet benne valami..,igyekszik a bioszféra......