Hunter

A levegőben is terjedhet a gyilkos tüdőgyulladás

Az egészségügyi szervezetek kénytelenek szembenézni azzal a lehetőséggel, miszerint az Ázsiából a világ szinte már minden pontjára eljutott halálos tüdőgyulladás sokkal könnyebben terjedhet, mint azt eddig feltételezték.

A félelem egyik oka az a robbanásszerű növekedés, ami Hong Kong egy hatalmas háztömbjében 185 megbetegedést idézett elő, melyet már karantén alá zártak. A szakértők megpróbálják megbecsülni vajon a SARS betegség képes e légi úton, esetleg vízben terjedni. Egészen mostanáig a kórról úgy tudták csak hosszas kontaktus útján, főként cseppfertőzéssel adható át. Azonban Julie Gerberding az atlantai Járványügyi Központ igazgatója elmondása szerint a beszámolók arra utalnak, hogy sokkal rövidebb kontaktus is elegendő a SARS átadására.


A levegőben való terjedés lehetősége azt is jelenti, hogy a SARS vírus képes a levegőben megkapaszkodni, hogy azt később mások is belélegezhessék. A sebesség, mellyel a betegség végigsöpört a hong kongi épületben, megalapozni látszik az aggodalmakat. "Megpróbáljuk vizsgálni minden lehetséges szempontból, hogy megállapíthassuk, vajon légi úton, vagy az épület vízvezetékrendszerén át terjedt szét a vírus" - idézi a kormány szóvivőjének szavait a Reuters.

Yeoh Eng-kiong egészségügy miniszter hozzátette, hogy mivel a vírust a megbetegedett lakók ürülékében kimutatták, ezért a szennyvízrendszert is alaposan át kell vizsgálni szivárgás után.

Az Amoy Gardens névre hallgató épülettömböt hétfőn 50 rendőr vette körül, senki nem léphet be vagy ki a hatóság írásos engedély nélkül egészen április 9-ig. A SARS a rendelkezésre álló adatok szerint Kínából indult útjára novemberben, amikor 34 ember életét követelte, további nyolcszázan fertőződtek meg. Hong Kongra mérte a következő legkeményebb csapást, hétfőig 15 halállal és 610 fertőzöttel. A SARS a legrosszabb légi utazáshoz kapcsolódó járvány a történelemben, állítja a WHO egyik tisztviselője, ami mostanáig 15 különböző országban összesen 62 halálos áldozatot, és legalább 1700 fertőzött beteget eredményezett.

A SARS fő gyanúsítottja, egy úgynevezett koronavírus, abból a családból, melyből a hagyományos megfázások harmada ered. Gerbinding elmondta, a koronavírusok képesek három óráig életben maradni a külvilágban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike at home #12
    szepen vagyunk
    akik atomhalalt vizionaltak, most megkaptak, igaz kicsit maskent
  • Gabest #9
    Semmi gond, a világ tíz százaléka kihal, a többi meg immunis lesz, ez a természetes kiválasztódás. Egy ideig lehet ellene ésszel is védekezni, de a baj annál nagyobb lesz mikor már nem. Persze a 10%-ban benne lenni nem a legjobb érzés :P
  • mad mind #4
    Én nem hinném, hogy ez a betegség annyira fertőző volna, hiszen világviszonylatban 2000 megbetegedés, azért nem egy Spanyolnátha. Egyébként, hogy van az, hogy magyarországon nincsen járvány, amíg nem betegszik meg legalább 100000 ember, de ezt 600 megbetegedésnél, már járványnak kiáltják ki.
  • Power #3
    A múlt héten hallottam, hogy nálunk is van már beteg(aszem Székesfehérvár). Igaz ez vagy nem?
  • Laci73 #1
    Ez nem megnyugtató hír. Várható hogy a légiforgalom miatt egyre több megbetegedés fordul majd elő. Ráadásul vannak - legalábbis más betegségek esetén - ún. vírushordozó emberek, akiken nem ütközik ki a betegség, ám hordozzák és terjesztik a kórt.
    A napokban nyugtatták meg a légitársaságok utasait, hogy a repülőgépek légterében nem terjed a vírus... erről ennyit.

    Károgni nem akarok, de remélem nem emberek állnak a vírus terjesztése mögött.