Hunter

A SARS csak a kezdet

Az atípusos tüdőgyulladás járvány csupán az első az egészségünkre leselkedő fenyegetések közül, a mobilizált, sűrűn lakott 21. században, állítják a tudósok. Létfontosságú, hogy megtanuljuk a hasonló kitörések kezelését és harcoljunk ellenük a technológia segítségével.

A SARS csak a kezdet. Roy Anderson, a londoni Imperial College professzora szerint az elkövetkező évtizedekben további járványok söpörnek végig bolygónkon, elhozva a karanténok és szájmaszkok korszakát.

"Az egyik ok amiért egyre gyakrabban találunk ilyen patogéneket, az az, hogy egyre inkább képesek vagyunk felfedezni és részletes genetikai elemzésekkel kimutatni, hogy valóban egy új vírusról van szó - mint az ebben az esetben is történt" - mondta a professzor, aki szintén a járvány leküzdésén dolgozik. A másik ok, hogy a világ mára már szó szerint globális társadalommá vált, a légi utazás akár pár nap leforgása alatt szétszórhatja a kórokozókat.


Kínában eddig 214-en haltak bele a betegségbe

"A Föld populációja egyre nő és a patogének imádják a sűrű közösségeket" - mondta Anderson. "Talán a legfontosabb, hogy a világ lakosságának nagyobb része Ázsiában él - gondoljunk Indiára, Indonéziára és Kínára - ahol a nagyvárosokban több mint 10 millióan laknak". A SARS "fontos főpróba, mely megmutatja, hogyan viselkedik a globális közösség" - tette hozzá.

A tudósok megállapították, a vírus a 60 év felettiek 50%-ánál lehet halálos kimenetelű, míg ez az érték a 60 alattiaknál 7-13% körül mozog. Ez jelentősen rosszabb az előzetes becsléseknél, amely 5%-ra tette a halálozások mértékét. A fertőződéstől a tünetek kialakulásáig szükséges idő meglehetősen változó, jó néhány napot vehet igénybe, többet, mint az influenza esetében, mondta Chrystl Donnelly professzor, Anderson munkatársa. Jó hírnek mondható, hogy látszólag nehezebb átadni, mint az influenzát, bár az Amoy Gardens esetében lezajlott rohamos terjedés, ami után 131 új esetet regisztráltak április végén, némileg ellentmondani látszik a fentieknek, bár itt, mint kiderült az épület vízhálózatán jutott el a vírus a lakásokba.


A Távol-Keleten lévő olcsó munkaerőt kihasználó számtalan gyár miatt a betegségnek jelentős kihatása lehet a világgazdaságra is

Az úgy nevezett "főpróba" mindeddig jól alakult, példátlan összefogás tapasztalható a tudósok részéről a kór megfékezése érdekében, és ami a legfontosabb, rekordidő alatt sikerült azonosítani a kórokozót, egy új emberi vírust. A koronavírus egyetlen ismert társára sem hasonlít igazán, ami igen rejtélyessé teszi a tüdőgyulladásszerű betegség eredetét.

A koronavírusok a legprimtívebb genetikai kódon íródtak - DNS helyett RNS-ben - ezért könnyebben mutálódnak, ami tovább nehezítheti az ellene folytatott küzdelmet. A vírus azonban valószínűleg rendelkezik egy viszonylag változatlanul maradó génállománnyal, ami nélkülözhetetlen normális működéséhez. Ha ezt sikerül azonosítani, akkor megnyílik a lehetőség a kezelések és oltóanyagok kifejlesztése előtt.

Egy gén chipet fejlesztettek ki a SARS vírus felfedezésére, nyilatkozott Dr. Fodor István, a technológia felfedezője, az amerikai székhelyű Affymetrix és a Perlegen Sciences elnöke. A Perlegen technológiája egy üveg-ostyán alapul, melyen 60 millió genetikai szondát helyeztek el a mikrochipekben alkalmazott gyártási technológiák segítségével. "Ami igazán érdekes, hogy a vírus közel 30.000 betűből álló genetikai kódja a chipen mindössze egy kis pénzérme nagyságú" - mondta Fodor.

Rövidtávon a cél egyszerű és megbízható tesztek megalkotása, mellyel a kórházak diagnosztizálhatják a megbetegedetteket. A vírus genetikai kódjának közzététele óta az Egyesült Államok Járványügyi Központja szintén előrukkolt egy genetikai teszttel, a kórházak azonban jobban preferálnák a vér teszteket, melyek elméletileg heteken belül elkészülhetnek.

Hosszabb távon a SARS fehérvérsejtekre vetített viselkedését fogják tanulmányozni, mellyel hatékony gyógyszereket fejleszthetnek ki. Azonban ha meg is születik a vakcina, a mutálódott vírusok túlélhetik a kezelést, egy ellenálló családot hozva létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Bonewerkz #27
  naja... inkabb lakom satorban a 7 gyerekemmel, akiket orulok, ha tudok etetni... nekem is kellene csalad, de azert nem art, ha van neki mit enni, van hol tanulnia, futott haz/lakas, stb... 3-4 gyereknel tobbel ezt nemigen lehetne megcsinalni Magyarorszagon....
  viszont ami a karrierista noket illeti, az szerintem igaz... nalunk mosonmagyarovaron, ahol ilyen Sziszifelek eldegelnek, surubben vannak szolariumok, meg wellness szalonok mint pesten....
  a mai noknek inkabb ez kell, mint gyerek... szerintem a reklamokkal taplalt divatorientalt fogyasztoi tarsadalom, meg az egyedulletet (egyedul elo emberek egyenkent tobbet fogyasztanak, mint az egyutt elo csaladok..)forszirozo berendezkedes (egyre nehezebb part talalni, es ha esetleg osszejon, annak is valas a vege...),
  szoval ezek szerintem kvazi tobb gyereket irtottak ki, mint a torokgyik es a gyerekbenulas egyutt....
 • Dredd #26
  Most az a szerencsétlen elmebeteg lett hirtelen a felelős mindenért? :) Ugyanmár, ha ő lenne a háttérben, miért pont Kína? Amúgy szerintem is egy felfújt dologról van szó, kínában lakik a Föld lakosságának az egyhetede, több mint egymilliárd ember (100 magyarországnyi!), ebből megfertőződött kb. 10.000, meghalt 150... szerintem a járvány ott kezdődik, mint a középkorban a fekete halál... meghalt bele Európa lakosságának majdnem a fele! Fajvédő barátainknak: mi tartja vissza a magyarokat attól hogy szaporodjanak? Kínában sokkal szegényebbek az emberek, a gyerekvállalás nem pénzkérdés (elvileg). Ellenben az önzés, ugye? Nehogymá egy gyerek miatt kevesebb pénzem legyen, inkább haljon ki a magyarság, ez ma itt az uraldkodó nézet, nagyon kár, de senki más nem tehet róla, csak mi, magyarok!!! Amíg a nőknek fontosabb a karrier (nem egy ilyet simerek), mint az hogy anyák legyenek, amíg a gyerekvállalást a pénztől teszik függővé a párok (majd ha megteremtem az egzisztenciát rá), addig fogyni és fogyni fogunk. Kár értünk?
 • Bonewerkz #24
  gondoltam en is erre... esetleg az amcsiknak a kinaiak elleni rejtett hadjarata? kina az usa egyik legnagyobb konkurrense, es a jovoben A Legnagyobb konkurrenseve valhatna a jovoben, ha nem lenne a SARS
 • ThomasTheKoRner #22
  Most latom kisse eltertunk a tematol, szoval nem a sargakrol,hanem a SARS-rol van szo...
 • ThomasTheKoRner #21
  UFO!En nem vagyok rasszista DE
  addig nincs semmi baj a SARGAKKAL amig ott maradnak ahonnan szarmaznak!A tavolkeleten ugyebar.Csak sajnos kezd elegem lenni abbol hogy van nehany kerultet Budapesten ahol tobb a bevandorlo,mint a magyar ember.Ezek szoszerint ellepik a foldet vazze.A magyarok szama rohamosan csokken,a bevandorlo sargake,rohamosan no,20-30 ev mulva mi lesz itt????
  Es ez szerinted jol van igY????
  Ja es mielott nekemesnek,sem MIEPes sem rasszista NEM vagyok...
 • Yetike #18
  Ezt nem kenik saddamra?
 • versio #11
  most má valaki igazán megfejthetné a sejtek,virusok programját
  és akkor tudnának csinálni antivirust
  olyan lamerok ezek a tudosok mint az állat
 • Joe #2
  Nem kell túlzottan messze menni ahhoz, hogy valamit a vezetés sunnyogva kezeljen. Halottál híreket egy Paks nevü városból? Persze lehet, hogy ez minden komira jellemzö...
 • ThomasTheKoRner #1
  Es hogy mi ebben a legnagyobb szemetseg?
  Hogy a rohadt ferdeszemuek(a vezetes)mar sok sok honapja tudott a betegseg letezeserol,csak eppen nem volt kedvuk tajekoztatni a vilagot.Ha egybol globalis problemakent kezeltek volna,a sunnyogas helyett,valoszinuleg nem itt tartanank..De most ok is nagyon megszivjak,hiszen pont most tartottak ott hogy egy nagyon dinamiusan fejlodo gazdasagot tudtak letrehozni,tenyleg sikertortenet,es most meg nem akar majd odamenni a kutya sem,ertheto okokbol... :o((((