Hunter

A SARS után a majomhimlő is eléri a fejlett világot?

A majomhimlő, egy himlővel rokon fertőző betegség kitört afrikai erődítményéből és először okozott megbetegedéseket a nyugati világban. A kór a hírek szerint 19 embert fertőzött meg három amerikai államban, erősítették meg a Járványügyi Központ munkatársai, a legfrissebb hírek szerint pedig már 37 fertőzöttet tartanak számon. Egészen mostanáig ez a betegség gyakorlatilag ismeretlen volt Közép- és Dél-Afrika esőerdőin kívül.

A kór, ami enyhébb halálos unokatestvérénél, így is képes akár áldozatainak 10 százalékával végezni, a gyerekek különösen veszélyezettek. Az új járványt egy beteg prérikutya okozta, egy rágcsáló, mely felettébb népszerű házikedvenc az Egyesült Államokban. A vizsgálatok szerint a majomhimlő egy gambiai óriáspatkánnyal érkezett az Egyesült Államokba, pontosabban egy chicago-i állatkereskedésbe. Innen ugrott át a bolt prérikutya lakóira.


A vérminták előzetes genetikai tesztjei azonosságot mutattak ki a fertőzött prérikutyák és a megbetegedett emberek között, és természetesen az afrikai mintákkal is. Múlt szombaton azonosították a megbetegedetteket, akik május eleje óta küzdenek a tünetekkel, lázzal, izom fájdalmakkal, hidegleléssel és kiütésekkel. 200 fertőzött állatot szállítottak ki 15 amerikai államba, a hatóságok most ezek felkutatásával fáradoznak.

Figyelemre méltó hogy a majomhimlő rövid idő alatt a második olyan vírus, ami elvileg az állatok világából ugrott elő, ez a legszélesebb körben elfogadott nézet ugyanis a SARS esetében is, melyet a genetikai vizsgálatok szerint három egzotikus állatfajta terjeszt, melyeket élve árusítanak a kínai élelmiszer piacokon. A SARS vírust megtalálták egy bizonyos macskaféle, mosómedve és a vírus antitesteit egy kínai vadászmenyétben. Hong kongi és kínai kutatók az egyik labor melletti piacon több mint 25 ilyen állatot talált, ami alátámasztani látszik azt az elképzelést miszerint a vírus állatokról ugrott át az emberre.


A himlő egy gyerek mutatóujján, 14 nappal egy prérikutya harapása után

A fent említett állatok, mint ínyencfalatok szoktak elkelni a piacokon. A majomhimlőt átadó állatok ezzel szemben házikedvencként kerülnek az emberekhez, harapással, karmolással vagy az állatok vérével való érintkezéssel adják át a kórokozót az embereknek, melynek inkubációs időtartama 12 nap körül van. Az még nem ismert, hogy az emberek között terjedhet-e a fertőzés, a Járványügyi Központ szerint azonban "a vizsgálatok e szakaszában nem lehet kizárni a lehetőséget", azon felül, hogy a fertőzött állatok átadhatják más, az Egyesült Államokban honos, táplálkozásra használt állatoknak a kórokozót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fluga #11
    csak a kleptománia nevű betegség:))
  • Frank99 #10
    aki holmi prérikutyát tart, meg is érdemli.
    érdekes, hogy mindig fejletlen, civilizálatlan helyről indul.
    hiába, a tisztálkodás mindenek előtt.
    még az a szerencse, hogy a cigányoktól még nem indult el semmi :-)
  • Gabest #8
    Nincs semmi különös a gyilkolászásban, a hímek minden fajnál szeretik leölni egymást, hogy magukat örökítsék tovább. Az embernél ennek jóval több és érdekesebb móda van, nem merül ki egymás fizikai megsemmisítésében, lehet az egy egyszerű leugatás is itt a fórumon.
  • b #2
    csakhogy ma ne mondjátok azt, hogy humanista vagyok! :)
  • b #1
    hála a jóistennek a föld megszabadul az emberiségtől. végre megint béke lesz ezen a sárgolyón!