Hunter

Megtalálták a SARS gyenge pontját

Kutatók elkészítették az atipusos tüdőgyulladásért felelős koronavírus háromdimenziós modelljét, ami arra utal, hogy egy új gyógyszer, melyet a megfázások elleni orvosságként tesztelnek, jó kiindulási pont lehet a betegség kezeléséhez.

Egy másik csoport már tesztelte az AG7088 nevű molekulát a SARS víruson. Az eredmény negatív, jelentette az Egyesült Államok Hadseregének Fertőző Betegség Kutató Intézetének (USAMRIID) virológusa, Robert Baker.

"Az eredmény még előzetes, most folynak az újra tesztelések" - mondta. Azonban számos hasonló vegyület mutat aktivitást a vírus ellen, ami azt jelenti, hogy a kutatók jó nyomon haladnak, tette hozzá Baker. A gyógyszer a vírus egyik alkotórészét, a proteinázt blokkolja. Minden koronavírus szaporodása ezeken a molekulákon múlik.


A SARS koronavírus mikroszkópon át

"Ez a vírus Achilles-sarka" - mondta Rolf Hilgenfeld a német Lübeck Egyetem biokémikusa, a modellt készítő csapat vezetője. "Meggyőződésünk, hogy ha végig tudunk menni ezen a megközelítésen, az elegendő lesz a járvány megfékezéséhez." A SARS érzékeny pontjának megformálásához Hilgenfeld csapata két koronavírus modellt használt fel, amit még a járvány kitörése előtt tanulmányoztak. Az egyik vírus hasmenést okoz a sertéseknél, míg a másik megfázásszerű tüneteket idéz elő az embereknél. A csapat számítógépes modellje ezeken a proteináz szerkezeteken és a SARS nemrég elkészült géntérképén alapul.

Az elemzések szerint az AG7088 egy hasadékot illeszt a proteinázba, mintha egy vegyi csavarkulcsot nyomnánk a vírus szerkezetének fogaskerekei közé, a molekula meggátolja a proteináz működését. "Nem túl jól illeszkedik" - ismeri el Hilgenfeld. "Azonban nagyon jó kiindulási pontként szolgálhat."

Az AG7088 már az emberi kísérletek fázisában van, a Pfizer gyógyszergyár alkotta meg egy megfázással kapcsolatos vírus proteinázának blokkolására. Az orvosság mindeddig biztonságosnak bizonyult és egy módosított változatot valószínűleg viszonylag rövid idő alatt ki lehet fejleszteni a SARS ellen.

Ez a gyógyszer csupán egy abból a száz pályázó elegyből, amit az USAMRIID vett kölcsön a gyógyszergyáraktól. Ha egyik sem tökéletes, ami valószínűsíthető, akkor a németek szerkezete a molekulákkal kombinálva "gyorsan újabb lehetőségek sokaságához vezethet el", mondta Baker.
Egy másik, sokak szerint gyorsabb módszer a vegyszerek átrostálása. Az elmúlt hónap során az USAMRIID tudósai közel 120.000 vegyületet próbáltak ki a SARS ellen. Mivel az idő sürget, ezért mindkét megközelítést folytatják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omegared #4
    És Windowst nem próbáltak telepíteni rá?? :DD
  • zippofcy #3
    Akarcsak az atombomba :)
  • hansregenkurt #1
    hajra! itt tajvanon mar elegge szorul a hurok......