Hunter

A növények megdönthetik a genetika törvényeit

Úgy tűnik, a növények ellentmondanak az öröklődés 150 éve fennálló tudományos törvényének, a Purdue Egyetem molekuláris biológusai szerint ugyanis fejlődésük érdekében időnként jobb DNS darabokat választanak ki maguknak, akkor is, ha elődeik genetikai hibákat hordoztak magukban.


Robert Pruitt
A következtetés a növényi evolúció több alapszabályának is ellentmond. Ezek egy osztrák szerzetes, Gregor Mendel nevéhez fűződnek, és az 1800-as évek közepe óta véglegesnek tekinti a tudományos társadalom. Mendel kezdetben borsóval kísérletezett, ekkor figyelte meg, hogy a jellemvonások generációról generációra öröklődnek. A mendeli genetika lett az alapja mind a terménykeresztezésnek, mind a sejt mutációk és az öröklődés tanításának.

A Purdue kísérletében a kutatók megfigyelték, hogy egy zsázsa időnként kijavítja azt a genetikai kódot, amit hibás szüleitől örökölt, és úgy növekszik mint nagyszülei, vagy más hibátlan ősei. "Ez azt jelenti, hogy az öröklés sokkal rugalmasabban mehet végbe, mint azt korábban feltételeztük" - mondta Robert Pruitt, a tanulmány szerzője.

A kísérletben a Purdue kutatói azt vették észre, hogy a két mutáns, úgynevezett hothead gént örökölt zsázsapalánták 10 százaléka nem hoz olyan torz virágokat, mint sérült szüleik. Ehelyett ugyanolyan kis fehér virágokat bontanak, mint nagyszüleik, melyek nem hordozták a mutáns géneket, így azok mindössze egy generációban jelentek meg. Úgy tűnik a növény megtart egy másolatot a nagyszülők genetikai kódjából, amit fel is használt normális fejlődése érdekében.

Mindeddig azonban Pruitt csapata nem találta meg azt a sablont a növények DNS-ében vagy kromoszómáiban, ahol a genetikai információ eltárolódik, és így azt sem tudták megállapítani, vajon egy bizonyos gén hajtja-e végre a normális DNS visszaállítását. Ezek megfejtéséhez további kutatómunka szükséges, fűzte hozzá Pruitt.

A tudósok szerint a felfedezés felveti azt a kérdést, vajon az ember is rendelkezik-e hasonló potenciállal a genetikai hibák kikerülésére vagy akár kijavítására, bár sietve hozzátették, hogy a genetikai javításokért felelős fehérjék a növényeknél mások lehetnek, mint az embereknél. Az emberek és más emlősök nem hordoznak hothead gént, így ha a folyamat bekövetkezhet magasabb szintű organizmusokban, akkor valami másnak kell kiváltania, vélekedett Pruitt. A kísérlet részleteiről a Nature új számában olvashatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fityfirity #27
    Erről a hibajavításról nekem Hámori József egyik igen jó példája jut eszembe.
    A DNS nem véletlen igen hosszú. Vannak benne ugyanis nem kódoló szakaszok. Ezek nem véletklenül kerültek a DNS-be.
    A példa: legyen a DNS szekvencia 3333-111. Ha ebben a sorozatban egyetlen számot is elírunk azt nagy valószínűséggel nem tudjuk kijavítani. DE ha ezt betűkkel írjuk fel, akkor ha sérült is a szekvencia vissza tudujk állítani (pl. három károm harom háron egy ege eyg).

    Vagy lehet, hogy teljesen félre értettem miről is van szó?
  • HUmanEmber41st #26
    Viszont, ha létezik ez a hibajavító gén (legalábbis a cikk szerint igen) ez tényleg nagy csapás az evolúció elmélet híveire...
    Remélem, el fog jutni oda a tudomány, hogy beismerje: a fajok nem alakulnak ki egymásból mutációk sorozatával..
  • BiroAndras #25
    Jó lenne elolvasni az eredeti cikket is, mert szerintem a fordításból szokás szerint kifelejtettek egy-két lényeges részletet, hogy nagyobb szenzációnak tűnjön. Valamiért viszont gyakorlatilag semmi támpontot nem adtak ehhez. Se link, se egy angol cím.
    Azért sikerült megtalálni : http://www.nature.com/news/2005/050321/full/050321-8.html.

    És persze ki is derül, hogy nincs szó csodáról, nem dőlt meg se az evolúció elmélete, se a genetika. Csupán kiderült, hogy lehet hogy van egy kiegészítő hibajavító mechanizmus a DNS-hez, amiről eddig nem tudtunk. Ettől még természetesen jelentős felfedezés, ha igaznak bizonyul.
  • HUmanEmber41st #24
    Hmm..lehet, hogy a törvények nem is úgy hatnak, ahogy a tudósok azt feltételezik..most rájönnek arra, hogy nem volt igazuk.
    Ezt a tudomány nagyon nehezen tudja beismerni.Mindig küzdenek, az elméletet alátámasztó bizonyítékokat előtérbe helyezik, ami esetleg kivétel, vagy ellentmondás, az csak "jelentéktelen" aberráció... nem is érdemes foglalkozni vele..
    Aztán "egy ifjú titán" jobban utánanéz az apró kivételeknek, és már is megdől a nagy előd
    álltal felállított hipotézis. Ha még él a nagy előd, akkor évekig tartó tekintély elleni harcba torkollik az egész, ahol a tudományos megfigyeléseket már megkérdőjelezik és egymást mindenféle hülyének (persze szép irodalmi nyelven) titulálják.
    Talán nemsokára megjelenik itt is egy cikk, ami majd a "régiek" igazát kezdi el bizonygatni.. a végén majd tényleg nem lehet eldönteni, kinek is van igaza..
  • NEXUS6 #23
    Egy kicsit télleg nácisan fogalmaztam.
    Pont arra akarok kilyukadni, amit emmegki is írt.
    Helyes az észrevétel, lehet hogy én sem mennék egy bizonyos teszten. De kérdés, hogy miért csinálunk ilyen teszteket?
    Azért, hogy a "hibás" egyedeket kiszelektáljuk, "elimináljuk" szép szóval, magyarul legyilkoljuk? Ez szerintem sem jogilag sem erkölcsileg nem járható.
    A sterilizálást sem tartom morálisan elfogadhatónak (pedig aztán olyan erkölcscsősz országokban, mint Ameróka, vagy Svédország még a '60-as években is csinálták, pedig akkor már hol voltak a nácik!), amikor ráadásul van más út is!
    Ha tudom hogy van egy genetikai úton öröklődő betegségem, akkor ma nem feltétlenül kell hogy más gyerekét neveljem fel, mert azt az egy két gént ki lehet javítani. Erre meg van a technológia, csak nem adunk rá pénzt.

    Szal másképp megfogalmazva a dolgokat, van-e jogunk az utódainkra átörőkíteni a hibás géneinket, sőt elősegíteni a hibás gének felhalmozódását amikor meg van rá a lehetőségünk, hogy tegyünk ellene? Ráadásul, ma már nem kell az egyén szabadságát/jogait sem korlátozni ehhez.

    kisarkítva: mekkora bűn az ha tudatosan és hanyag módon, előre megfontoltan és gyak. nyreség vágytól vezérelve megnyomorítom a gyerekeimet?
  • husika #22
    Az emberekkel az a gond, hogy megszüntették a természetes szelekciót ami az állatvilágban kiválóan működő önszabályozó rendszer. Ez a technikával módosított élőhelyünk nem az igazi elemünk, ezzel csapjuk be legjobban önmagunkat. Környezetünk mesterséges volta és annak hatásai hozzák felszínre gyengeségeinket, hibáinkat. és ezek ellen úgy igyexünk küzdeni, mint ahogy az örök élet lehetőségét áhítjuk.
  • haxoror #21
    A genetikai hibával született emberek is emberek, ugyan olyan jogok illetik meg mint az "egész" társaikat. Akár úgy is fel lehet fogni hogy a fogyatékosok létezése az egészségesek bűne hiszen bárkiből lehetne szorgalommal és kitartással akár kutatóorvos is ahelyett hogy az egyszerűbb szülési jog korlátozást hajtogatná hiszen az visszalépés lenne és meghátrálás a felmerülő probléma elől ami a mai emberhez méltatlan magatartás. Mindenki dolgozzon becsülettel és így járuljon hozzá a közjóhoz, majd az adójából támogatott kutatók megtalálják idővel a megoldást (optimizmus rulez :)
    Hosszú távon meg tökmindegy az egész hiszen ha a technológiánk töretlenül fejlődik akkor idővel korrigálni tudjuk majd a sokadik generációs "selejteket" is, ha meg nem jön össze a fejlődés és összerecssen körülöttünk a világ akkor a gyengébbek egyszerűen eltűnnek majd a farkasok harcában :/
    (remélem az első verzió jön majd be)
  • NST Wolund #20
    A történelemben volt már példa arra hogy mesterségesen, "genetikai alapon" szelektálják az utódokat :) A Spártaikanál pl. működött is ez a dolog néhány száz évig, tény hogy nagyon komoly a kor kihívásainak maximálisan megfelelő állományt sikerült "kitenyészteni", de hosszútávon a dolog nem működött mert egész egyszerűen elfogytak - köszönhetően az igen szigorú mestereséges kiválasztási rendszernek. A spártai állam tulkép. ennek köszönheti a bukását - az azt működtető harcos "elit" kihalt. A modern korokban meg -ahol ugye a külső testi tulajdonságokon túl azért némi intellektusra is szükség van az "életben maradáshoz"- kérdés hogy működtethető-e egy ilyen jellegű vagy ehhez hasonló szelekciós rendszer ... /A németek lebensborn szisztémája is azért problematikus kissé ilyen szempontból mert maximálisan a külső tulajdonságokra helyezte a hangsúlyt/
  • Emmegki #19
    Ha életben tudjuk tartani a genetikailag betegeket, miért ne tartanánk? Nem az rontja a génállományt, ha élnek, hanem az, ha szaporodnak. De mivel a hibás gének nagy %-a recesszív, csak akkor van probléma, ha mind a 2 szülőben ua. a hibás gén van.
  • citkar #18
    az a helyzet h lehet az a fél kar mozgatása lehet mit sem ér addigra...pl ha vki régen cukorbeteg lett,hamar meghalhatott,meghalt,ma nem! vagy régen az ősembernél sokat számított h fut stb,ma nem annyira,változnak a dolgok,biztos van az emberen egy csomó olyan tulajdonság amit ma természetesnek evszünk,holott egykoron hátrányos volt,de kiküszöbölte s ma senkit sem érdekel