Hunter

Genetikailag megtervezett vírusok harcolnak a rák ellen

A rák kezelésének egy egészen új válfajához vezethet el William Wold és munkatársai kutatása az amerikai St. Louis Orvosi Egyetemen. Egy általuk genetikailag megtervezett vírus képes szelektíven elpusztítani a rákos sejteket, miközben az egészségeseket érintetlenül hagyja.

"Ezek a vírusok egy olyan mechanizmuson keresztül ölik meg a ráksejteket, ami teljesen különbözik a kemoterápiától és a besugárzástól" - magyarázta Dr. William Wold. "Az általunk kreált vírusoknak meg van az az adottságuk, hogy számos olyan rákos megbetegedést is kezeljenek, melyek a jelenleg igénybe vehető kezelésekkel szemben ellenállnak. Persze az is lehetséges, hogy a vírusokat más terápiákkal közösen használva új kezelési rendszereket alkossunk meg."

Dr. Wold és munkatársai Tóth Károly, Konstantin Doronin, Ann E. Tollefson, Mohan Kuppuswamy, Baoling Ying, Jacqueline Spencer és Maria Thomas jó pár éve dolgoznak azon a módszeren, mellyel egy viszonylag jóindulatú, a gyerekeknél megfázásszerű tüneteket okozó adenovírust átalakíthatnak egy rákellenes fegyverré, ami megtalálja és elpusztítja a rákos sejteket. Wold csapata számos új, úgy nevezett génkezelési vektort fejlesztett ki, melyekkel a vírus megtámadhatja a rákos sejteket.

"Egyes vektorainkat úgy alakítottuk ki, hogy több ráktípust is megsemmisítsen, másokat csak egy bizonyos rákra specializáltunk, mint például a tüdőrák. Az előklinikai vizsgálatok során ezek a vektorok rendkívül hatékonyak voltak a rákos daganatok ellen, miközben nem károsították a normál szöveteket" - mondta Wold. A vírusokat úgy tervezték meg, hogy azok meghatározott ráktípusokkal fertőzött sejtek ellen lépjenek működésbe. Míg vannak speciális mutációt hordozó sejtek, melyek például a vastagbélrák esetében gyakoriak, addig egy másik vírus emellett a tüdőrák sejtjeivel is képes végezni.

"Az előzetes adatok nagyon biztatóak és megerősítik azt a hitünket, mely szerint ezek a genetikailag megtervezett adenovírusok a hatékony és szelektív rákos sejt pusztítás által hatalmas lehetőségeket nyitnak meg a rák kezelésében" - összegzett Louis Zumstein, a vírusok és a hozzájuk kapcsolódó technikák jogait levédő Introgen Therapeutics Inc. szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • papabear #21
  nagydarab zöld trutymúvá válik 5 éven belül, akinek beadják.
  De meggyógyul.
  :o)
 • RocketyATwork #17
  amerikiai tudós nem létezik, az eszköz és a hely amerika(i). Maga a feltaláló/kutató emigráns v. menekült, esetleg háborús bűnös :x
 • SwITcHMaN #16
  Gondololom nem olyan hülyék ezek az emberek hogy ne tudnák megoldani hogy a szervezet befogadja. Néhány év alatt biztos eszükbe jutott már... Na persze amerikaiak, szóval nem lehetünk benne biztosak :-)
  A beültetett szerveket is be tudják fogadtatni (igaz hogy nem élsz vele olyan sokat, de meghosszabbodik az életed akkoris), és ez az adenovírus azért nem akkora dolog szerintem, és nem is kell hogy amíg élsz benned legyen...

 • papabear #13
  Nyugi az, hogy most már orvosláshoz kutatják a témát azt jelenti, hogy a hadsereg már min. 20 éve foglalkozik az üggyel, és van néhány féle biofegyverük, ami így készült...
  Szal nem ebből lesz majd az új fegyver, hanem fordítva.
 • [HUN]PAStheLoD #10
  közvetlen befecskendezés , megfelelő mennyiség ... mutáció ... anti immun kacatok ..
 • Sub #9
  szintúgy :)
  mintha magamat olvasnám...
 • Cat #6
 • Bee #4
  Még szvsz minimum 10 év. Emberkísérletekről nem írtak, ergo valszeg még nincs a szérum olyan stádiumban. Mindenesetre bíztató kezdet, remélem, hogy ez végre hatásos ellenszer lesz.
 • bandia #3
  Ez nagyon szuper, de mire ebből kézzelfogható eredmény lesz az mennyi idő lehet? Remélem minél előbb..biztosan sokak életét mentenék meg ezzel!
 • Ninju #1
  Akkor most nyugodtan rágyujtok egy cigire!
  :)