Hunter

Nem valósul meg az emberi faemlékmű

Annak ellenére, hogy a brit kormány is megígérte támogatását zsákutcába futott az a furcsa tervezet, mely szerint egy halott ember DNS-ét egy almafába ültetve élő emlékművet emeltek volna az elhunyt biológiai kivonatának.

A genetikailag módosított almafát - ami a Királyi Művészeti Főiskola diplomásai, Georg Tremmel és Shiho Fukuhara agyából pattant ki - a brit sajtó transzgenetikus sírkőnek nevezte el. A művészek jelképes célja, hogy a fa minden sejtje rendelkezne az elhunyt genetikai visszhangjával, így a fa gyümölcseiben a leszármazottak több generációja kaphatná meg szeretteik genetikai örökséget. A brit Tudományos Technikai és Művészeti Nemzeti Alapítvány (NESTA) közel 70 000 dollárt irányzott elő Tremmel és Fukuhara cége, a Biopresence beindításához. A cég célja, hogy piacot teremtsen az egyedileg módosított fák számára, melyek egyenként közel 40 000 dollárba kerülnének.

Azonban a New Scientist magazin írása szerint a két úriember akadályokba ütközött. Eredeti tervük szerint egy egyedülállóan sajátos emberi "hulladék" DNS szekvenciát - egy olyan DNS-t, aminek nincs ismert szerepe - helyeztek volna a fa génállományába, azonban etikai és biztonsági kifogások miatt végül elálltak ettől a tervtől. Ehelyett elhatározták, hogy írnak egy "néma" emberi DNS-darabot, ami beágyazható lenne egy almagénbe anélkül, hogy megváltoztatnák a gén hosszát vagy az általa kikódolt proteint. Ez azért lehetséges, mert gyakran több mint egy kodon van a génben, ami ugyanazt az aminosavat kódolja. A kodon három bázisból álló csoport (G, T, C és A), ami felépíti a genetikai kódot.

A gond az, hogy a tervbe vett technika nyolc kódolási lépést foglal magába és rendkívül összetett, valamint időigényes, nem is beszélve a költségeiről. A módszert egy "bioművésztől", az MIT munkatársától, Joe Davistől kölcsönözték, aki azt állítja, hogy Herakleitosz görög írásának egy töredékét kódolta egy gyümölcslégy génjébe.

A másik probléma ennél jóval ijesztőbb: a brit hatóságok, akiket minden egyes genetikailag módosított fa esetében meg kell győzni, hogy a nem jelent veszélyt a környezetre, ezért a Biopresence-nek egyenként kellene mélyreható kísérleteket végeznie az elhunytakkal ötvözött fákat, mielőtt megkaphatnák az ilyen emlékre vágyó örökösök. "Ha tartós genetikai emléket szeretnénk a nagyitól, akkor nem kell ilyen messze kutakodnunk" - tanácsolja a New Scientist. "Az ő valódi jelentőséggel bíró génöröksége ott rejtőzik bennünk, gyermekeinkben és unokáinkban."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Easy Rider #35
    ezkurvajó...:) /ezentúl nem eszem almát, lehet hogy nem is egészséges, hanem tele van emberi DNS-sel, ami ugy nem jó, ha megesszük (habár ki tudja milyen íze van;])
  • Shadow_THH #29
    Anglia pedig 7 éven át rágta a küszöböt, hogy bekerülhessenek, (csak ugye a franciák szívesen élnek a vétó jogukkal "hülye angoloook, angoool hülyééék.... " :) ) de mostanra már szívesen elfelejtik, hogy tenni is kéne valamit érte. Gz: Go see the queen... vagy valami ilyesmi
  • Shadow_THH #28
    Magyar ember rafinált! Mi már elöbb tudtuk emlékmű céljából módosítani az almafákat! Csak egy bicska kellett hozzá meg pár perc is máris benne volt a "ßéla + R0zi forevör"! Ezek az angolok meg nagyon elborúltak. Ez a DNS úgysem jó semmire, úgyhogy inkább rakjuk bele egy gyümölcsfába, hátha jobb kompót lesz belőle.
  • Yv@n #26
    "...három bázisból álló csoport (G, T, C és A)..."

    Aha... három...számolni meg én nem tudok :P
  • Sub #25
    Öregem! Inkább a Net előfizetésedet fordítsd föci órákra. Jó lenne még egy kicsit tanulnod az EU-ról, ha már te is EU-s állampolgár vagy...
  • TheZsenyka #23
    2. Nagy Britania nem tagja az EU-nak...

    ...csak 1973 óta :) loller
  • RocketyATwork #21
    lol... xDDD
  • Kain #18
    Valami alapvető EU-oktatást be kéne vezetni az általános iskolákba is, hogy gz is tanuljon valamit :)
  • papabear #15
    Nagy Britannia EU tag, csak az Euró-t nem vezették be.
    csak nehogy rosszul tudd.
  • Improve #12
    "nemcsak támogatás"
    Rosszul fogalmaztam: nemcsak <b>pénzügyi</b> része van az EU-nak, hanem közös jogi része is.