Berta Sándor

A génkutatások a spam elleni harcot is segítik

Az IBM kutatói a génkutatásokban használt mintafelismerési módszert alkalmazzák egy hatékony spamszűrő kifejlesztéséhez. A Chung-Kwei algoritmus képes a tanulásra, és már gyakorlatban is bizonyított.

Az IBM Thomas J. Watson Kutatóközpontjának két kutatónője, Isidore Rigoutsos és Tien Huyn egy úgynevezett Chung-Kwei algoritmust dolgozott ki, amely hatékonyan felismeri a kéretlen elektronikus reklámleveleket. A Chung-Kwei olyan mintafelismerési eljárásokon alapul, amelyeket korábban a génkutatásban alkalmaztak, és előnyei közé tartozik, hogy képes a tanulásra. A rendszer munkája során a Teiresias-algoritmust használja és részét képezi az úgynevezett Spam-Guru rendszernek, amely egy spam-ellenes alkalmazás és amelyet jelenleg is fejleszt az IBM.

Maga az alapötlet rendkívül egyszerű: egy adott mennyiségű spam e-mailben a Teiresias-algoritmus segítségével különböző olyan minták után kutatnak, amelyek többször is előfordulnak egy e-mailben, majd minden újonnan érkező levélben is keresnek az eddigiekkel megegyező mintákat. Minél több a spamekre jellemző minta található végül egy e-mailben, annál nagyobb a valószínűsége, hogy egy spamről van szó.

A kutatók a tesztekhez egy 2,2 GHz-es Pentium 4 processzorral ellátott számítógépet használtak. A rendszert először összesen 87 ezer spam e-maillel terhelték le, majd újabb 88 ezer, vegyesen spam és normál elektronikus leveleket küldtek a tesztgépnek. A rendszer végül a spam e-mailek 96,56 százalékát felismerte és csak 0,066 százaléknyi levélről hitte azt, hogy spam.

A számítógép adatfeldolgozó képességére jellemző, hogy másodpercenként 214 e-mailt vizsgált át és minősített. Az új alkalmazás egyébként főleg a minta-adatbankjában és annak kezelésében különbözik a többi spamszűrő rendszertől. Ennek köszönhető az is, hogy azoknál jobb felismerési aránnyal rendelkezik. Az még kérdéses, hogy a Chung-Kwei mikor debütál a spamszűrőkben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #5
    Gondolom úgy hiszed, hogy a spamszűrő egy nagy és gonosz szörny, amely piszlikké tépi a spamnek minősülő levelet, amit utána visszaállítani sem tudsz...
    Inkább örülj, hogy vannak olyanok, akik harcba szállnak az olyan lámákért, mint te!
  • _Vegeta_ #4
    Ez hulyeseg, nekem fix h pont abba a 0,066%-ba lenne vmi fontos levelem..
  • [HUN]PAStheLoD #3
    a hatalmas megrendelést majd telefonon lefixálják ;>

    .. remélem minnél hamarabb látunk majd ilyen algoritmust használó progikat :)
  • rolika #2
    jó, de az a 0,066% ne pont egy hatalmas megrendelést rejtő mail legyen :)
  • Lacc #1
    Wow :) Bár kicsit úgy érzem, hogy félrevezető a cím, de belegondolva mégse az... Na mindegy.
    Egyébként érdekes technológia, kíváncsi vagyok el fog-e terjedni.