Hunter

A tudósok támadják a marsbeli idegenekről szóló feltételezéseket

Philip Plaitnek elege van az amerikai rádiós személyiség, Richard Hoagland állításaiból, melyek szerint a NASA földönkívüli életet rejteget, de ide tartozik a Mars hírhedt Arca és sok egyéb feltételezés, ami Hoagland weboldalán tekinthető meg.

Az oldalon számos műholdfelvétel látható, melyek Hoagland szerint a földönkívüli életet bizonyítják. A legutóbbi marsjárók által készített fotókon nem csupán köveket, de idegen civilizációra utaló egyszerű eszközöket is felfedezett, őt idézve "edényeket, kályhákat és dugattyúkat". Hoagland 1983 óta a vezetője "egy külső tudományos csapatnak, akik független elemzést folytatnak más világokban a lehetséges intelligens kialakítású objektumokról" a NASA és más expedíciók felvételei alapján.

Ezzel szemben Plait, a "Bad Astronomy" szerzője azon dolgozik, hogy eloszlassa az űrmítoszokat és a tévképzeteket. Plait két szóval jellemezte a legutóbbi állításokat a Mars idegen objektumairól. Az első a "szemét", a második már egy tudományosabb kifejezés, a "pareidolia". Ez ugyanaz a jelenség, amivel állatokat és más ismerős dolgokat látunk a felhőképekben, ami a Mars felszínre lefordítva annyit jelent, hogy időnként előfordul, hogy a tárgyak a bolygón érdekes alakot vesznek fel, azonban ha közelről megvizsgáljuk, akkor kiderül, hogy csupán egy tucatnyi szikláról van szó.


Richard Hoagland a CNN műsorán, kezében a marsi Arc fényképével

Hoagland elmondta, az objektumoknak adott nevek csupán becenevek, ugyanúgy ahogy a marsjárók irányítói a kis gömb alakú objektumokat, melyekről kiderült, hogy hematitot tartalmaznak, "áfonyának" hívják. "Nem azt mondjuk, hogy kályhák vagy dugattyúk vannak a Marson" - nyilatkozott Hoagland egy telefonos interjúban. "Szó sincs róla. Azért kezdtük el vizsgálni ezeket az objektumokat, mert megragadott minket az elképesztő szimmetriájuk, kialakításuk, és az hogy egyes objektumok mennyire megmunkáltnak tűntek."

Weboldalán azonban nem ennyire árnyaltak a megfogalmazások. Hoagland saját bevallása szerint a marsjáró csapat figyelmét szerette volna felhívni arra, hogy közelebbről is szemügyre vegyék ezeket az objektumokat és megvizsgálják összetételeiket. "A NASA úgy döntött, hogy ezt nem teszi meg" - tette hozzá. "Így függőben maradt egy rejtély. Nem tudjuk mik ezek a dolgok, és feltehetőleg soha nem is fogjuk megtudni." Hoagland rendszeresen kritizálja a robotküldetés tudományos vezetőjét, Steven Squyers-t, aki azonban nem reagál Hoagland állításaira.

A NASA-nál természetesen nem jellemző, hogy robotjaik irányítását egy ügynökségen kívüli sugallataira alapoznák, amikor a Spirit és az Opportunity csapata több tucat kiváló geológust és tudóst tudhat soraiban az ügynökségtől és az egyetemekről egyaránt. Philip Plait a kaliforniai Sonoma Állami Egyetemen tanít űrkutatással kapcsolatos tárgyakat. Szabad idejében a kisebb és nagyobb kozmikus tévedések kijavításán dolgozik, amit a média és az Internet terjeszt. Plait akkor elégelte meg Hoagland késő esti rádiós show-műsorait, amikor a marsjárók elkezdték ontani a felvételeket, és mondhatni folyamatossá tették a vörös bolygóval kapcsolatos tudományos spekulációkat.


Hoagland könyvet is irt a témáról
"Ez a fajta pszeudotudomány olyan mint egy vírus. Alacsony szinten nem nagy dolog, amikor azonban túllép egy ponton, onnantól már undorító" - írja Plait saját weboldalán, a badastronomy.com-on. Plait azon munkálkodik, hogy megfossza illúzióitól a Hoagland oldalán, az enterprisemission.com-on található idegenekkel kapcsolatos állításokat, melyek nem kizárólag Hoagland nevéhez fűződnek. Például Hoagland állítása szerint a Mars Global Surveyor egyik felvételén egy gargantuan, egy üvegszerű féreg látszik, ami több mint egy kilométer hosszúságú. A felvételen a kanyon aljában valóban egy féreg alakját és jellemvonásait lehet felfedezni, az egyenletesen elhelyezkedő körívek egy bordázatra emlékeztetnek. Plait szerint a jelenség legvalószínűbb magyarázata, hogy azok homokdűnék, amit a völgyön áthaladó szél alakított ki.

Hoagland neve egybefonódik az Arccal, melyet a Viking szonda felvételén fedeztek fel, és ő azóta is idegen civilizáció bizonyítékaként reklámozza. Az arc alakú formával maga a NASA kezdett el foglalkozni, egy 1976-ban közzétett felvételhez az alábbi feliratot fűzték: "A szikla-alakzat árnyékai egy orr és egy száj illúzióit keltik. A geológusok az alakzat eredetét kizárólag természetes folyamatoknak tulajdonítják."

Hoagland nem csupán az Arcot találta érdekesnek. Állítása szerint, ha vonalakat húzunk a Cydonia terület Arcot övező jegyei között, olyan szögeket kapunk, melyek összetett matematikai képletekre és geometriai összefüggésekre utal, amit csak intelligens tervezés hozhatott létre. Szerinte az Arcot "omladozó high tech piramisok veszik körül, melyek feltehetően egykori környezeti arculatok, amit olyasvalakik hagytak ott, akik megpróbálták otthonukká tenni a Mars bolygót". Állásfoglalása szerint ezeket a fontos adatokat politikai indíttatású okokból leplezik el a nagy űrkutató nemzetek.


A képen Hoagland szerint marsi féreg, a tudósok szerint homokdűnék láthatók

Plait elemezte Hoagland matematikáját és a módszertanát, azonban az ő számításai szerint mind a szögek, mind a távolságok pontossága kívánnivalókat hagy maga mögött. Ezen felül Plait azt is kifogásolta, hogy Hoagland direkt úgy válogatta össze az ábráin feltüntetett domborzati elemeket, hogy azok egy szabályos mintát adjanak ki, miközben a területen jó pár hasonló elem is található. "Hoagland játékszabályai szerint valóban számos matematikai kapcsolat alakítható ki"- mondta Plait. "Matematikai elemzése tele van lyukakkal, hibákkal és félrevezetésekkel, ami így teljesen értéktelen."

Az amúgy semmiféle diplomával nem rendelkező Hoagland erre azt felelte, hogy Plaitnek beszélnie kellene azokkal, akik ellenőrizték matematikáját és azt helytállónak találták. Hoagland szerint, ahogy csapata közelebb kerül "az igazság megismeréséhez a 'Naprendszer földönkívüli objektumainak' politikáját és tudományát illetően", az ellenzék egyre "túlbuzgóbbá és könyörtelenebbé" válik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #194
    Vazz hol találtad ezt a szobát??? :) :)
  • DEXTER92 #193
    Igen, igen, ez a Marsi arc már volt az X-aktákba is.
  • dez #192
    "A gázok belső nyomása a molekulák mozgási sebességétől függ"

    Pontosabban: ezek egymástól függenek. Tehát ez oda-vissza igaz.

    "míg a világűrben megfagy"

    Miután szintén gömbbé állt össze..

    Amúgy most már érted, miért nem szívja el az űr a légkört, attól függetlenül, hogy "vákuum van benne", azaz a nyomás kvázi 0? :)
  • babajaga #191
    "Hyperion számos, a Nap vagy a Szaturnusz körül keringő törmelék becsapódásának célpontja volt. Egy-egy ilyen becsapódás alkalmával kráter alakul ki a felszínén, a törmelék pedig az ég felé lökődött ki. A legtöbb hold összegyűjti saját törmelékét, azonban mivel a Hyperion gravitációja rendkívül alacsony, a kilökődött anyag nem hull vissza a felszínre, ehelyett kisodródik a kis hold keringési pályáján túlra, a Szaturnusz irányába. Ennek nagy részét a Titán seperte össze, míg a maradék a Szaturnuszban, vagy annak gyűrűiben végezte."

    Na itt van a kis jéglabda.
  • babajaga #190
    "De én gáz halmazállapotról beszéltem, aminek lehet belső nyomása."

    A gázok belső nyomása a molekulák mozgási sebességétől függ, tehát dinamikus, míg a víznyomás az egymáson rétegeződő molekulák gravitációs "súlya" statikus. Ezért az űrben a zárt tartályban gáznyomás van, míg vízoszlopnyomás nincs.Ezért a kieresztett víz egyben marad mert csak a molekulák vonzása létezik.Legalábbis ez a legerősebb.Az űrhajóban gömb alakban lebeg, míg a világűrben megfagy. Valamelyik bolygónak van is ilyen jég-hólabda holdja.
  • dez #189
    Ugyanaz. De mint tudjuk, a folyékony halmazállapotú vizet - csak úgy, mint a kriogén gázt, mint írod - nem lehet összenyomni, így pl. egy pohár vízben nincs túlnyomás (ugyanakkor a tengerfenéken már elég szép nyomás van, a víz saját súlya miatt). Így belülről - vagy máshonnan - nincs olyan hatás (nyomás), ami elfolyásra késztetné szegény vizet.

    De én gáz halmazállapotról beszéltem, aminek lehet belső nyomása.

    Ne zavarjon meg, hogy angolul a porszívó vacuum cleaner: ott a csőben alig-alig van kisebb nyomás, mint máshol, mert a légköri nyomás rögtön kiegyenlíti, így lényegében légmozgás van keltve, azaz a szél sodorja befelé a dolgokat magával. Vagy pl. szívószál módjára is felszívathatják a vizet. No, de ekkor sem valami újfajta misztikus-félelmetes vákuum szívja be a vizet valójában, hanem (szintén) a légköri nyomás pumpálja, tolja be oda, ahol kisebb ez a nyomás, azaz a cső belsejébe...
  • babajaga #188
    Láttad űrhajóban mikor kiengednek egy deci vízet mi történik? Ha az űrhajón kívül csinálják akkor mi lesz?
  • babajaga #187
    "Űrtechnika:
    Kriogén motor rakéták oxidálása"

    Ezt a kriogén oxigénról írják persze nem a rakétát oxidálja hanem a kriogén hidrogént.Ezért tud a hatalmas tartály egyben maradni mert nincs benn nyomás.És elhalasztás esetén ezért első hogy leeresszék az üzemanyagot.
  • babajaga #186
    A kriogén gázt nem lehet összenyomni mert átlépték a kritikus értéket.Ezen az elven működik az űrrepülőgép kriogén rakétája.

  • dez #185
    "Befogadja,de nem szívja."

    Te tényleg nem érted, hogy a kettő ugyanaz?

    "Pont ezért kérdeztem a kriogén dolgot.Ha a cseppfolyos gázt tartalmazó tartályt kinyitják a viselkedése egyesegyedül attól függ milyen hőmérséklet van kinn.Ha azonos mint a tartályé semmi nem történik.Persze gravitációkiegyenlített térrészről beszélünk."

    Ez csak akkor igaz, ha a cseppfolyós gáz nincs összenyomva. Mert ha össze van, akkor nyilván tágulni akar.

    És a lényeg: hasonlóan viselkednek a gázok az űrben, mint egy légritkított térrészben - azaz vákuumban - itt a földön. (A különbséget a gravitáció teszi, ami itt gázt enyhén lefelé húzza.)