Hunter

Rejtegetik üzeneteiket az idegenek?

Ha nem vagyunk egyedül a világegyetemben, akkor vajon miért nem fogtunk egyetlen jelet sem a földönkívüli civilizációktól? Ez a régóta fennálló rejtély, melyet a kérdést először felvető fizikus, Enrico Fermi után Fermi paradoxonnak neveztek, a mai napig is egyike az intelligens idegenek léte ellen szóló legerősebb érveknek.

Két fizikus azonban érdekes megoldással állt elő. Véleményük szerint az a mód, ahogy az idegenek üzeneteiket a világűrön keresztül küldözgetik, nem csupán helyzetüket rejti el, de a hétköznapi megfigyelő számára - nagyjából ide sorolható a SETI program - még azt is lehetetlenné teszi, hogy megkülönböztesse az üzeneteket a háttérzajtól.

Első pillantásra lehetetlennek tűnhet az üzenet küldése anélkül, hogy el ne áruljuk helyzetünket. Ha egy jel - egy fotonhullám - különálló forrásból érkezik, eredete mindig megállapítható a detektornak nekiütődő fotonok visszaverődési irányának méréséből. Walter Simmons és munkatársa, Sandip Pakvasa, a Hawaii Egyetem fizikusai egy igen ravasz módszerrel rukkoltak ki.

A jeladó két részre osztja üzenetét, majd a fotonokat bolygójától ellentétes irányokba, távoli "tükrök" felé küldi. A "tükrök" átirányítják a jeleket a tervezett vevőhöz, aki összerakja az üzenetet. Az elképzelés kulcsa, hogy az üzenet nem a fotonok mintája vagy szekvenciája által van kódolva, hanem űrbeli pozíciójuk szerint.

Ha a kép elég kicsi, Heisenberg bizonytalansági alapelve szerint - ami korlátozza egy mikroszkopikus részecskéről valaha is megtudható információt - a fotonok pozíciójának mérése lehetetlenné teszi, hogy pontos információt kapjunk az irányról, mely felől haladnak. Így ha felfedezzük is az üzenetet, lehetetlen megállapítani a két sugár eredetét.

Sem az üzenet címzettje, sem az, aki megpróbálja lehallgatni, nem képes beazonosítani a küldő bolygó helyét. Mitöbb maga az üzenet is csak rendkívül kifinomult technológiával fedezhető fel. Ahhoz, hogy összekombináljuk a sugarakat, és újraalkossuk az üzenetet, rendkívül pontosan meg kell határozni a fotonok érkezési idejét, hogy a küldő által szétválasztott fotonpárokat azonosítani lehessen.

"Ezek a fotonok megkülönböztethetőek a Nap fotonjaitól, mivel érkezésük időben rendkívül közel esik egymáshoz" - mondta Simmons. "Ám a hozzánk hasonló hallgatózók nem igen ismerik fel ezeket, és csupán a hátteret látjuk".
"A felvetés felettébb szellemes" - mondta Johnatan Rosner, az Enrico Fermi Intézet fizikusa, bár szerinte elég nehéz lenne megmondani, vajon a módszer működik-e a gyakorlatban. Paul Shuch, a SETI League igazgatója hangsúlyozta, hogy a küldő álcázása rendkívül hasznos lenne a biztonságos katonai kommunikációban itt a Földön.
"Néhány évtizeden belül, amikor a titkosítást feloldják, elképzelhető hogy találkozunk egy ilyen technikával, melyet talán már most is alkalmaznak a gyakorlatban".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Poki #38
    Biztos, hogy meg fognak (meg kell) jelenniük új dolgoknak, amik gyökeresen átformálják majd a mai világot, mivel a fejlődés nem állhat meg. Én nem tudom más hogyan látja, de mióta én élek globális szinten nem változott semmit sem az egész technikánk. Már majd 100 éve van robbanó motor. Azt nem tudom, hogy a gőzkazánokat meddig használták, de nem hiszem hogy ijen sokáig. Ha a pénzügyi oldalát nézzük akkor valószínű, hogy a robbanó motor is lassan terjedt el, mivel a gőzkazán szenet zabált és az jó volt a bányatulajoknak, az olajat akkor még nem igen fogadták lelkesedve. Persze ehhez akkor kellett volna élni, de akkor még nem is volt ekkora az információáramlás. Na mind1.

    Szal már megérettünk tényleg egy nagyobb váltásra, és ezt azért is kellene erőltetni, mert ha ezt csináljuk hamarabb kipusztulunk, minthogy felhasználjuk azt az extraprofitot amit be tudunk zsebelni (mi megdöglünk a konszernek meg tollasodnak). Ez egy ördögi kör amiben a pénz a hatalom.
  • Bonewerkz #35
    szerintem a kovetkezo dolog miatt lehet igaz roswell:
    a viszonylag egyoldalu fejlodes miatt, vagyis a felvezeto technikan, es az urkutatason kivul semmi sem fejlodott az utobbi evtizedekben, az autok pl ugyanugy benzinnel mennek, mint 80 eve, de 20 evvel ezelott a szamitogepek meg igencsak gyerekcipoben jartak a maiakhoz kepest (pedig az informacio is legalabb olyan nagy hatalom, mint az olaj, megsincs az informacio feldolgozas ugy kozpontositva nagy szamitokozpontokban, mint azt annakidejen josoltak...) vagy pl a tengeri oceanjarok tulajdonosai is hatalmas osszegekkel, befolyassal birtak, megis el tudott terjedni a repules, de annak is megakadt valahol a fejlodese... es ez igy lesz 1 ido utan az informatikaval is, szal anyagi erdekekkel ezt csak reszben lehet magyarazni, de attol meg a tokes nagyurak, bankarok szerintem meg mindig a fejlodes kerekkotoi maradnak...
  • Yetike #34
    "Ha nem vagyunk egyedül a világegyetemben, akkor vajon miért nem fogtunk egyetlen jelet sem a földönkívüli civilizációktól?"

    Azér mer a csúnya ufonauták lekódolták a jelet! Na komolyan bazzeg mikor ért véget a hidegháború?

    Kb mint hogy ha léteznek zöld gályarákok a mariana árokban (pl) miért nem próbálnak kapcsolatba lépni velem? Amcsi eszmefuttatás, mi vagyunk az Isten hogy van pofájuk a büdös ufóknak leszarni minket? Még szerencse hogy ők távol vannak különben már mennének az m1a2-ők :))
  • IrkaBirka #33

    Fermi azért volt nagy koponya mert nem azt a kérdést tette fel, hogy én ma hogy csinálnám, hanem azt, hogy: ők holnap hogy csinálják.
  • Poki #32
    Hát nem tudom melyik civil kezdeményezésből jön be sok pénz, mivel minden jót felvásárolnak a nagyobb államok és akkor ugyanott vagyunk.
  • Poki #29
    Már írtam máshova is, de a háború télleg nem jó dolog. De asszem ezzel sokan vannak így, kivétel talán Sunyi. De lehet ő is csak rosszul fogalmazott, mivel abban 100%-ig igaza van, hogy minden (szinte minden) a hadi iparból kerül át a civil életbe (pl. nukleáris energia, mikrosütő, vegyi rovarírtók, meg kituggya), és sajnos ez is igaz, hogy a háborúval fejlődik az Mber. Szörnyű de igaz. A két világháború nagyon sokat változtatott, de valószínűnek tartom csak az érintett államokban. Itt most nem a technikai-technológiai változásokat értem, hanem a társadalmi értékeket. Nagyobb lehet az összetartás és az egymás tisztelete, mert ezek a dolgok hiányzanak belőlünk.

    A kutya se fog velünk kapcsolatba lépni. Mert kinek kellene egy ijen faj barátsága. Én sem barátkozom nagyon a Fehér Cápákkal, mert bármennyire is szelíd, ha éhes akkor tőből leharapja mindkét lábam. :)
    Úgy látszik nem csak mi vagyunk vérszomjasak ezen a szaros bolygón. De ez nem is baj még, ha lenne értelme. A többi állat a bolygón csak a táplálékláncban gyilkol, általában azért hogy egyen. Mi azért is mert úgy teccik.
    Sok jó hozzászólást olvastam itt. Ez télleg egy jó kis fórum, vagy csak normálisak itt az Mberek?
  • b #27
    jézusom, srácok! ti túl sok x-aktát néztek. néha menjetek már ki a levegőre. süt a nap! :)
  • b #20
    nomost két bush az még haggyán lenne. mit szólnál a következő konfigurációhoz: 5 binláden, 10 kicsi száddám + egy falkányi csecsen.
  • Benedekco #19
    2012! The END!
    Jön majd a Nibiru aszt nézhettek, ott van élet!
    Ember=aranybányász erre teremtettek minket!
    aki nemhiszi járjon utána:
    http://www.2012.com.au/
    http://infosender.org/
    http://www.drunvalo.net/
    ennyit mára
  • Darkness #16
    Hogy a valasztott vezetoink? Nem hiszem, ok tul befolyasolhatoak. szerintem a kormanyon is belul vagy esetleg a kormany tutta nelkul mukodnek kulonleges szervezetek, osztalyok amik, akik direct ezzel foglalkoznak. Hogy a penz mibol van nekeik, nem rank tartozik. De ok mar biztosan elobreb jarnak mint ahogy mi azt el tudnank kepzelni. S ha igy vagyon akkor szep lassan kel elorukkolni a dolgokkal. Im'lasd a kemiai alapu raketaknak mar meg vagyon szamalalva az evei, de ha most rogvest bejelentenek, hogy van egy jobb hajtomuvuk ami biztonsagosabb s gyorsabb s mar meg van vagy 10 eve egybol kiderulne a turpissag. Igy a sajnalatos katasztrofakra foglyak, hogy ra voltak kenyszeritve, hogy ujjabb korszerubb hajtomuvet fejlesszenek s elenkrakjak, hogy parancsoljanak... Igy senki nem kerdezi, hogy miota is van ez, meg hogy jott az ikhlet... csak elfogadjuk, hogy megvan a megoldas....