Gyurkity Péter

Csúszik az amerikai hiperszonikus fegyver

A teszteket kénytelenek elhalasztani, emiatt csak jövőre valósulhat meg a véglegesítés.

A hiperszonikus platformok fejlesztéséről, illetve azok alkalmazásáról már több alkalommal beszámoltunk, nemrég például már egyértelművé vált, hogy komoly verseny zajlik az amerikai és a kínai fél között. Az is kiderült, hogy Ukrajnában is ilyen fegyverek pusztítanak, eközben azonban az amerikai fél is dolgozik saját megoldásán, amely most ismét komoly csúszást szenved.

A Bloomberg számolt be a napokban az amerikai légierő rövid jelentéséről, amelyben az újabb halasztásról írnak. Ebből az derül ki, hogy az AGM-183 Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) névre keresztelt hiperszonikus platform tesztelése szenved késedelmet, a korábbi tervek szerint ugyanis a fejlesztés legkésőbb szeptember 30-ra érte volna el a korai alkalmazási fázist, ez azonban már biztosan nem jön össze. A következő lépés a június 30-ig esedékes két, a gyorsítókat érintő próba lett volna, az elmúlt hetekben azonban három alkalommal is anomáliákat tapasztaltak ezek működésében, így most elhalasztják a teszteket.

A típus gyártására vonatkozó döntés az illetékesek elmondása szerint továbbra is a soron következő lépésektől, az időközben felbukkanó fejleményektől függ, végleges dátumról tehát nem beszélhetünk. A gyorsítókat várhatóan decemberben vetik majd alá újabb próbának, az eredeti terveknek megfelelően a felszínen, mindenféle fellövés és repülés nélkül. Ennek következtében teljesen biztosra vehetjük, hogy legkorábban 2023-ra készülhet el a platform, amely ezt követően jelenhet meg az erre kijelölt repülőkön, követve az orosz és kínai példát. Természetesen rögtön megjelentek az ezzel kapcsolatos amerikai kijelentések, egyes képviselők szerint Kína több katonával, hajóval, valamint hiperszonikus fegyverrel rendelkezik, aminek komoly következményei lehetnek.

Nem véletlen, hogy Biden elnök már beharangozta egy szorosabb közös projekt elindítását, mégpedig a brit és ausztrál partner bevonásával, a három ország így együttműködhet ezen fegyverek további fejlesztésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ellaberin #9
  Már korábban lenyilatkozták, hogy fejlesztési ütemtől függetlenül csúsztatják a teszteket, mert nem akarják, hogy az agyament p u t i n azt hidje, hogy erődemonstráció és gyorsan nyomjon egy piros gombot.
  Ezen felül meg hadd higgye azt a barma, hogy előrébb van ezzel, mint bárki más - még ha igaz is. Addig legalább erre verheti a reszkető kezeivel és nem indul meg a szélrózsa minden irányába "nácikat" irtani.
 • Agyturbinikusz #8
  Lényeges ez mind, a rombolás a lényeg nem?

  Akkor még több takony kell, hogy jobban csússzon.
 • Sequoyah #7
  Az is benne van, hogy a jelen vilagpolitikai helyzetben nem akarnak felreerteseket generalni ilyen tesztekkel. Egy teszt nem csak teszt, hanem politikai uzenet is az ellenseges orszagoknak, es ezert a gyartok nem akkor tesztelnek amikor akarnak.
 • inkvisitor #6
  Van ahol nem állítják hadrendbe a 80%-os készültségű fegyvereket, mert esetleg tyúkólakat talál el a cél helyett, mint az Ukrajnában látható, vagy elmegy világot látni amíg bírja üzemanyaggal.
  Esetleg lazán felrobban kilövés után, mint azt az orosz haditengerészet is bemutatta még 2020 előtt, amikor a hadgyakorlaton kilőtt rakéta repülés helyett balettozni kezdett a fedélzet felett.
  Utoljára szerkesztette: inkvisitor, 2022.04.21. 08:41:10
 • Agyturbinikusz #5
  Nincs itt vita, csak tények vannak:)

  Persze aki szögletes fejjel született annak minden vita :)

  Éljen a takony mint kenőanyag:)
 • felemelő #4
  Mi ez a felesleges vita?

  Elvek, fizika megvan? Kiszámolták?
  Mérnöki feladat? Pénz van rá?

  Akkor a csúszás az csúszás :)
  Vagyis időben később valósul meg.
 • Agyturbinikusz #3
  Látod a második mondatban be is ismered, tényleg csúszik, hiszen nem repül. Mérnöki zsenialitás, csúszó rakéta.

  Trollkodás, igencsak hiszen pont ez a lényeg.
  Egy katonai jellegű hírben max ilyen jellegű örömöt lehet találni.

  Különben talán tanították neked, a Cím lényege egy pontos témamegjelölés, és a csúszik szó esetében mindkét megközelítés helyes, főleg annak fényében, hogy ez a rakéta tényleg csúszik.
  Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2022.04.16. 23:13:58
 • kvp #2
  Ha jol latom megint nem megy a magyar nyelv. A csuszik itt azt jelenti, hogy idoben csuszik a fejlesztes, mivel az uj fegyver nem kepes repulni, hanem inditas utan lezuhan. Mindig, szoval most mar kijelenthetjuk, hogy determinisztikusan. Szerintem nem erdemes ilyen szintu nyelvtudassal meg az sg-s forumon se nyomulnod, pedig itt tenyleg eleg lenne a 8 altalanos + 2 ev fegyhaz szintu magyar nyelvismeret.

  ps: Trollkodasnak ez nagyon gaz lenne, szoval feltetelezem, hogy tenyleg nem erted mit irnak a cikkekben...
 • Agyturbinikusz #1
  A hiperszonikus fegyver repül, meg akkor is ha csak dobja valaki a pisztolyt, ha csúszik akkor valószínűleg egy csigát láttak, vagy az olajozott istennyilát.

  Esetleg mérnöki zsenialitás, és takony ágyon manőverezik?
  Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2022.04.15. 11:25:51