Gyurkity Péter

Új lőszereket tesztelnek az amerikaiak

Mind a légierő, mind pedig a hadsereg nagy reményeket fűz a fejlesztésekhez.

Január közepén egyszerre két hír is megjelent a friss amerikai tesztekről, amelyeket a légierő, illetve a szárazföldi hadsereg, illetve annak partnere folytatott le. Ezen tesztek során egyrészt a pontosságot, másrészt pedig a pusztítás optimalizálását próbálták meg visszaigazolni, részleges sikerrel.

A légierő fejlesztői laborja egy F-16 típusú vadászgép bevonásával hajtotta végre saját kísérletét, amelynek rövid illusztrációja az alább beágyazott videóban megtekinthető. A Collaborative Small Diameter Bomb (CSDB) névre keresztelt lőszerrel tulajdonképpen hálózatba kötött, ennek révén pedig kollaborációra alkalmas muníciót használnak fel, amelyek a kilövést követően, a célpontok felé tartva, folyamatosan kapcsolatban állnak egymással, megosztják a különböző adatokat és mérési eredményeket, ezzel pedig jelentős mértékben növelhetik a pontosságot. Az Arany Horda nevű demonstráció azonban félsikerrel zárult, ugyanis a kilőtt eszközök a másodlagos célpontot találták el, mivel egy szoftveres malőr miatt nem minden utasítás jutott el hozzájuk. Ennek ellenére a teszt okod ad a reményekre, melyek szerint a jövőben minimalizálható lenne a bombázások során megjelenő hibaarány.


A hadsereg ezzel egy időben az M1 Abrams harckocsit javítaná fel, mégpedig szintén egy vadonatúj lőszerrel, amely a jelenleg alkalmazott típus hiányosságait küszöbölné ki. Az Advanced Multi-Purpose (AMP) ugyanis az első beszámolók alapján elsősorban épületek és járművek ellen lenne hatásosabb, mivel a kimerített uránt használó M829 típus sokszor egyszerűen átszáguld rajtuk anélkül, hogy felrobbanna. Legalább ilyen fontos szempont, hogy az elhárító fegyverekkel felszerelt gyalogság ellen már legfeljebb 2 km-es távon belül alkalmazható az utód, amely a kisebb-nagyobb csoportosulásokat ugyan nem minden esetben semmisíti meg, ám megfelelő módon zavarja meg azokat, így nem lesznek képesek a kilőtt rakéták további megfelelő vezérlésére.


Az AMP révén (3 lövéssel) az előretörő gyalogság számára alkalmas lyukakat üthetnek, ez még a dupla vastagságú, acéllal megerősített betonfalak esetében is elérhető, így nincs szükség a műszakiak bevonására, az akadály megközelítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #4
    Az aranyhorda nevű kísérlet végül is félsikerrel zárult. A lövedékek a célpont helyett a meghívott vendégek páholyát találták el. Igaz nem győzték meg az ex nézőket posztumuszt sem a célzás pontosságáról viszont tökéletesen illusztrálták a lövedékek pusztító erejét. Mi ez ha nem a fél siker? :)
  • kvp #3
    "Propaganda cikk. Hamarosan indul a demokrácia export."

    A hirek szerint most demokracia import lesz. A hazelnok kifejzetten az amerikai lakossag ellen vetne be a hadsereget. Demokrata becslesek szerint korulbelul 100 millio terrorista lehet az USA-ban, akiket ugyanugy kell elpusztitaniuk, mint tettek azt az alkaida eseten. Raadasul az amerikai hadsereg kb. 60%-a erintett, oket elobb le kell szerelni. (ok is benne vannak a 100 millio belso ellensegben) A hadsereg megtisztitasa mar folyamatban van, de lassan halad, tovabba most epitik ki Washingtonban az allando vedvonalakat a letrehozando uj tagallam es a szovetsegi kezben marado teruletek kozott. (a kaptiolium es a feher haz nem lehet tagallamok teruleten, de varos tobbi reszet onallo tagallama tennek, ez a valasztas egyik nagy igerete volt, ezen kivul meg van 2 uj tagallam jelolt, igy akar 3 uj tagallama es 6 vagy 7 uj demokrata szenatora lehet az USA-nak)
  • defiant9 #2
    Azért a kifejlesztett fegyverekkel való fenyegetés része volt a kommunikációjának:
    "Trump: Military intervention 'an option' in Venezuela"
    "Trump Threatens to 'Totally Destroy' North Korea in First U.N. Speech"
    Egyébként új háborút valóban nem indított, egyes meglévő konfliktusokban azonban nőtt az Egyesült Államok érintettsége (pl. Yemen, Szomália).
    Én nem látom megalapozottnak ezt a hamarosan indul kijelentést, nem látok most ilyen akkut gócpontot, covid sebeit nyalogatja a világ.