Gyurkity Péter

Ledobták a legnagyobb bombát Afganisztánban

Az atombombánál kevésbé pusztító, ám a legnagyobb hagyományos bombát vetették be.

Az amerikai katonai illetékesek bejelentették, hogy az eddigi legnagyobb hagyományos bombát is bevetették Afganisztánban, amely egyrészt a várható veszteségek minimalizálását, másrészt pedig a lehető legnagyobb károkozást célozta egy föld alatti bunkerrendszerben. Az Iszlám Állammal kapcsolatban lévő helyi csoportok még mindig komoly gondokat okoznak.

Egyesek ugyan inkább azt tartják meglepőnek, hogy 15 évvel az afganisztáni háború kezdete után az amerikai fél még mindig újabb rekordokat tud felmutatni, de érdemes gyorsan megjegyezni, hogy a most bevetett GBU-43/B típusú bombát (amely a Massive Ordnance Air Blast, vagyis MOAB névre hallgat) eredetileg még 2003-ban, közvetlenül az iraki háborút megelőzően rendszeresítették, pontosabban ekkor került sor az utolsó tesztre, amelyet a hadrendbe vétel követett. A félelmetes eszköz ugyan elmarad egy atombomba erejétől, a 8 tonna TNT-nek megfelelő pusztító erejével azonban a legnagyobb hagyományos változatnak felel meg, amelynek felrobbanásakor távolról is jól kivehető gombafelhő keletkezik, ezért könnyen össze is téveszthető egy atomfegyverrel. A Hirosimára ledobott atombomba 15 kilotonna TNT hatásának felelt meg, vagyis több nagyságrend az eltérés.


Az ország keleti részén tevékenykedő ISIS-K, amely üzbég, afgán, illetve pakisztáni területen is aktív, valóságos bunker- és alagútrendszert alakított ki, ezért is tartották indokoltnak a hatalmas bomba bevetését. A hivatalos jelentés szerint 36 harcost sikerült kivonni a forgalomból, amely nagyon alacsony számnak tűnik, itt azonban nyilván abban is reménykednek, hogy a járatok összeomlása mellett megfelelő pszichikai hatást is sikerült gyakorolni a szervezet tagjaira. A mintegy 10 méter hosszú bombát egy átalakított MC-130H típusú szállítógép dobta le, bár egy jó öreg B-52 ennél jóval nagyobb terhet is elcipel, vagyis egy küldetéssel akár ennél is nagyobb pusztítást okozhatnak – ahogy azt Vietnamban annak idején jól láthattuk.

A korábbi összegzések szerint a bomba élőerő és nagyobb fizikai akadályok ellen is használható, legfőbb előnye az okozott, mérföldekre kiható lökéshullámban rejlik, hiszen itt az atomfegyverekkel ellentétben visszamaradó sugárzásról nincs szó. Igaz, a TNT és RDX hosszú távon mérgező hatású, ez azonban az amerikai kormány által elfogadható szint alatt van, a másik oldal véleményére meg nyilván senki nem kiváncsi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #22
    Így van, azok sem különbek, de róluk ordít és nem is próbálták tagadni, hogy farizeusok.
  • Kara kán #21
    A neolibek sem különbek. Azt a csődtömeget, amit Obama maga után, hagyott nehéz lesz eltakarítani.
  • Tetsuo #20
    Ettől nem igazán nyugszanak meg a - többek között - olajba és fegyverbe befektető neokonok, nekik háború kell.
  • Jawarider #19
    USA picit megnyugodhat, kipróbálták ezt is....
  • cylontoaster #18
    Népsűrűségből és a hatósugárból számolható :P

    Az embereknél jelen esetben fontosabb lehetett a felhalmozott készletek megsemmisítése, méghozzá anélkül, hogy be kéne hatolni a barlangokba.

    Meg persze az egyéb, legfőképp politikai hatások.

    Én azért a lelki hatást se vetném el, egy dolog, hogy az öngyilkos merénylők nem félnek a haláltól, és egy teljesen másik, hogy ezek mennyir félnek. És azért ez jó üzenet arra, hogy sehol sincsenek biztonságban.
  • Kara kán #17
    Saccolnak.
    Ha voltak ott bunkerek, alagutak, nyilván volt bennük ember is. De amúgy abban igazad van, hogy 30-100 terrorista likvidálására túl drága ez a bomba, vannak olcsóbb eszközök is. Például, szerintem, drónokkal vagy akár kémrepülőgépekre szerelt lézerfegyverekkel is ki lehetne iktatni a latrokat.
  • Mat666 #16
    https://www.youtube.com/watch?v=S2FGA3Z-oYM&feature=relmfu
  • Akva #15
    "itt azonban nyilván abban is reménykednek,"

    Hiába reménykednek. A terroristák nem félnek a haláltól.
  • duke #14
    Miutan Amerika hozta letre, szervezi, iranyitja, penzeli ezeket az ugynevezett terrorszervezeteket, ezert hat biztos tudjak hanyan vannak.
    Nekunk meg akik kapjak ezeket a fontos hireket, nem sokat szamit ha nem pontos a szam, folleg hogy, lehet hogy az egesz hir nem igaz.
  • Vata111 #13
    Inkább arra lennék kiváncsi, honnan tudják, hogy 36 "harcos" halt meg a támadásban? Létszámellenőrzés volt előtte- utána? Mi van, ha 37?
    Vagy netalán csak 35? Akkor elmarad a prémium a légierőnél?