Gyurkity Péter

Lecserélik az amerikai gépkarabélyokat

Hamarosan ikonikus típusok búcsúznak, de az új prototípusokat még tesztelik.

Az amerikai hadsereg számára egyre inkább égető kérdés a meglévő fegyverek modernizációja, a jól ismert típusok végleges leváltása, amely jól illeszkedik Trump elnök elképzeléseihez, a fegyveres erőkre fordított összeg felfuttatásához. Ahogy az illetékesek több pénzre támaszkodhatnak, felgyorsul az új fegyverek tesztelése, itt pedig mind az M16, mind pedig az M4 elbúcsúzhat.

A napokban az M4 gépkarabély egyik lehetséges utódjáról jelentek meg hírek, amelyek szerint november és július között tesztelik majd a Maxim Defense Industries által a Fort Benning területén kísérletező egységek számára biztosított 4 különböző prototípust. A kifejezetten rövid megoldások az évek óta zajló, Next Generation Squad Weapons névre keresztelt program részeként bukkannak fel az arzenálban, egyelőre kísérleti jelleggel, ezeket pedig a jövő évtizedben fokozatosan tipikussá váló, még kisebb létszámú, ezzel egy időben azonban fejlettebb technológiára támaszkodó egységek használhatják majd az eltérő bevetések során. Az első éles lövészetre még novemberben sor kerül, míg a brit és ausztrál speciális erők a jövő év elején próbálhatják majd ki a futurisztikus fegyvereket.

Eközben azonban zajlik a jobban ismert M16 gépkarabély lehetséges utódainak tesztelése is, amire többek között azért van szükség, mert ez a típus közvetlenül a vietnámi háború előtt bukkant fel, majd pedig a konfliktus során váltotta le az M14 gépkarabélyt. Erre ugyan már a nyolcvanas években is történt kísérlet, az Advanced Combat Rifle program azonban nem hozta meg a várt eredményt, így az azóta eltelt idő alatt az eredeti típusok módosított, frissített változatait használták. A hadsereg februárban hirdette meg a főbb követelményeket, az elkövetkező években itt több eltérő megoldást próbálnak majd ki, a célba befutó típusokat pedig 2021-ben kapnák majd meg az első egységek, egyelőre korlátozott példányszámban. Itt külön figyelmet szentelnek az akkumulátorokra, amelyek fejlett célzórendszert szolgálnának ki, a lézeres távolságmérő mellett azonban egy apró ballisztikus számítógép, valamint a légköri viszonyokat felmérő és azokat értelmező egység is helyet kaphat az új fegyverekben.

Az átfogó program keretében 2025-re állnának készen az új időszakot jelző kisebb egységek, amelyek a friss fegyverekkel számos különböző célt tűznének ki maguk elé, igencsak eltérő körülmények között harcolva, ezzel némileg elrugaszkodva a főbb riválisoktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #21
  "Cím inkább az kellett volna,hogy a a mostani fegyverezet megy a feketepiacra 3. világba és a bevételből fedezik az új fegyverzet felét."

  Nem jellemzo. Az amerikai hadseregben kikopasos alapon adjak ki az uj fegyvereket, azaz az elit alakulatok szabadon valaszthatnak, a bevetesre kuldott normal alakulatok kapjak az uj fejleszerelest, az inaktivak amikor mar nincs alkatresz a regihez, akkor az ujat mig a nemzeti garda altalaban ami maradt a raktarban. Igy fordulhatott elo, hogy irakban meg volt olyan katona aki masodik vilaghaborus puskat kapott osztag szintu mesterlovesz fegyvernek, mert az volt raktaron. A mostani AR-ek vietnamban jelentek meg, de varhatoan meg jo sokaig hasznaljak oket a nem frontvonalba kuldott katonak. Aztan amikor mar tenyleg elfogyott a katonai raktarakbol az alkatresz, akkor majd selejtezik oket es mennek eloszor a legalis 2nd hand piacra aztan onnan tovabb.

  A 3. vilagba manapsag jellemzoen orosz es kinai fegyverek mennek, mert kevesebb tudas kell hozzajuk es nehezebb tonkretenni oket. Raadasul erosebb a bele valo loszer is. Meg az amerikai szolgalatok is inkabb orosz vagy kinai (vagy kelet europai) fegyvert adnak a veluk valamennyire szovetseges helyi eroknek.
 • Kelta #20
  és?
 • Whysper #19
  Cím inkább az kellett volna,hogy a a mostani fegyverezet megy a feketepiacra 3. világba és a bevételből fedezik az új fegyverzet felét. A fejlesztések felét meg a megmaradt alkatrészek és lőszerek utó értékesítése biztosítja
 • Kelta #18
  Ez egy mikrohullámos elven működő dolog
 • Kelta #17
  Ok, de azért az atombombát nem ezért építették
  ennyi erővel nevezhetnénk rágcsálóírtónak is, mert azokkal is végez :)
 • VolJin #16
  Ha az atombombára gondolsz, akkor igen...
 • VolJin #15
  Az 5,56 lőszert nem nevezném nagy kalibernek. :-)
 • NEXUS6 #14
  Van pl. ilyen is. :)
 • ostoros #13
  Az attól függ. Nagy magasságú atomrobbantással is előidézhető, és bizony az atombomba is bomba. :)
 • Kelta #12
  Mint bomba nem létezik..a hatást ki lehet váltani, de célzott bombaként bevethető fegyver nincs ilyen..