Balázs Richárd

Ősi kézigránátra bukkantak Izraelben

A vélhetően 11. századból származó fegyvert hajók ellen használhatták.

A keresztesek korából származó kézigránátot Izrael partjainál találták meg évekkel ezelőtt, azonban csak nemrégiben került át az Izraeli Antikvitások Hatóságához (IAA) a műtárgyat birtokló családtól.

Valójában egy szépen megmunkált, erős agyagból készült gyújtóbombáról van szó, amit egyfajta Molotov-koktélként alkalmaztak. A belsejébe naftát, gyúlékony folyadékot töltöttek, majd lezárták és az ellenségre dobták. A fegyver különösen a tengeri ütközetekben volt népszerű, mivel a tűz könnyedén elpusztította a hajókat.

Az IAA szerint a gránát gyakori volt Izraelben a keresztes háborúk idején a 11. és 13. század között, valamint a Mameluk Birodalom idején a 13. századtól egészen a 16. századig.


A fegyvert a néhai Marcel Mazliah, az észak-izraeli Haderában működő Orot Rabin Erőmű dolgozója találta meg, aki a maga módján szenvedélyes amatőr régésznek bizonyult. Gyűjteményében a fém műtárgyak egész kincseskamrája tárult a szakértők szeme elé, a legkorábbi darabok, egy kötélfogó-szeg és egy késpenge a bronz-korból szármanak, körülbelül 3500 évesek lehetnek. Akadtak más 11. századi ereklyék is, több gyertyatartó darab, két mozsár és két mozsártörő.

A család elmondása szerint Marcel Mazliah a tengerből szedte össze gyűjteményét az erőműnél töltött évek során. A partokhoz közeli tengerfenék valóságos paradicsom az ősi műtárgyak után érdeklődőknek, rengeteg hajó süllyedt el a területen. Májusban egy búvárcsoport gyönyörű bronz szobrokat és érmék ezreit hozta fel az erőműtől nem messze elhelyezkedő Caesarea partról.

"A tárgyakat nyilvánvalóan Szíriában készítették és onnan hozták Izraelbe" - nyilatkozott Ayala Lester, az IAA egyik kurátora a Mazliah család által átadott leletekről. A régészek szerint a többségükben míves fémtárgyak egy kereskedőhajójáról hullhattak a tengerbe a korai iszlám időszakban (638-1099). "A leletek az időszakban zajló fémkereskedelem bizonyítékai" - tette hozzá Lester.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • UUUU #14
  Hat amennyibe kerul a benzin, abbol mar mas anyagokbol is eloallitok neked igazi robbanast eloidezo eszkozt :D
 • wraithLord #13
  Ja, de a Molotov-koktél meg a kézigránát, páncéltörő gránát helyettesítésére kitalált olcsó és könnyen előállítható megoldás.
  Ergo a Molotov-koktél mindkét esetben a robbantó eszköz hiánya miatt létezik, csak az egyiknél a kor technikai hiányossága, a másik esetben pedig a pénzhiány az oka a létezésének. Ezért lehet kézigránátnak nevezni, mert a Molotov-koktél is gyakorlatilag egy olcsó "(kézi)gránát".

  Most az, hogy nem robban... Égő anyagot bárhonnan be lehet szerezni, viszont ami robban is, az drágább. :D
 • teddybear #12
  Már a cikk címe is hibás. Ez a cserépkorsócska nem "ősi kézigránát", hanem a Molotov-koktél egyik őse. Gyújtó folyadék van benne nem robbanóanyag.

  Persze akihez hozzávágták ezt a kulacskát égő kanóccal komoly égési sérüléseket szenvedett, a holt tárgyak meg felgyulladtak tőle.
 • csee00 #11
  Köszi a pontos szöveget, elengedhetetlen a cikk teljes megemésztéséhez :)
 • NEXUS6 #10
  +1
  XD
 • Prof William #9
  Nekem is. :)
 • fonak #8
  Nem csak neked :)
 • wraithLord #7
  Ezek szerint nem csak John Cleese-ék szarkazmusa, vehetjük szó szerint is "a szent kézigránátot"...
 • TokraFan #6
  Örök klasszikus! :-)
 • gforce9 #4
  Igen így pontos :D Zseniális film :)