Gyurkity Péter

Plusz ütőér jelzi az emberi evolúció folytatódását

Egyre többen hordoznak ilyen plusz ütőeret, ők a század végére már a többséget tehetik ki.

Az emberi evolúció kapcsán hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez a hosszú folyamat mára lezárult, egyre több jel utal azonban ezen gondolat helytelen mivoltára. Ausztrál egyetemi kutatók most a kari ütőerek száma alapján mutatják be, hogy leállásról nincs szó, manapság jóval többen tartják ugyanis meg a korábban ideiglenesnek minősülő jellemzőt.

A részletes anyagban, valamint az alább beágyazott videóban az úgynevezett medián kari ütőérről beszélnek, amely nagyon korán jelenik meg az emberi magzatokban, majd pedig jellemző módon alig 8 hét után el is tűnik, hiszen az apró kezek gyors növekedésének lezárultával jóval kevesebb szükség van az extra vérellátásra. Arra már korábban felfigyeltek, hogy egyes esetekben további egy hónapig megmarad ez az ütőér, viszont az elhunyt emberek testét tanulmányozó anatómusok munkája révén meglehetősen hosszú ideje állnak rendelkezésünkre az ezzel kapcsolatos megfigyelések, így azt is tudjuk, hogy olykor a születést követően sem tűnik el ez a komponens, amely akár az adott személy haláláig megmaradhat. Nagyon úgy tűnik, hogy növekszik azon személyek száma, akik ezen extra ütőérrel élik le életüket, ezen emberek aránya pedig már háromszorosára növekedett.


Egészen a 18. századtól kezdve rendelkezünk ilyen statisztikai adatokkal, a most közzétett anyagban azonban azt említik meg, hogy míg az 1880-as évek közepén született emberek nagyjából 10 százaléka tartotta meg a szóban forgó ütőeret, addig a 20. század második felében világra jött személyeknél ez az arány már 30 százalék körüli volt. Itt van némi csúszás a megfigyelésekben, hiszen a csoport tagjai összesen 80 végtagot vizsgáltak meg, amelyek kivétel nélkül korábban elhunyt, 51 és 101 év közötti személyektől származtak, vagyis most a múlt század közepére jellemző számokat láthatjuk a kutatásban, egyértelműen kijelenthető azonban, hogy a növekedés ténye tagadhatatlan.

A fenti trend alapján arra számítanak, hogy a jelen század végére már többségben lesznek ezen emberek, ami egyben azt mutatja meg nekünk, hogy az evolúció továbbra is zajlik. Az még kérdéses, hogy genetikai mutáció, esetleg az anyák valamilyen egészségügyi problémája idézi elő ezt a folyamatot, viszont az világos, hogy az extra ütőér nemcsak jobb kézügyességhez, hanem a csukló-alagútszindróma terjedéséhez is vezet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zulu12 #27
    Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön az evulúció!!! :O
  • Tetsuo #26
    Az egész cikk egy nagy baromság, már megállapítottuk. ;-)
  • verge175 #25
    Az embereknel nem igy mukodik mar az evolucio, egy extra utoer semmilyen elonnyel nem jar a tuleles szempontjabol. Miert is lenne tobb utodja annak, akiknek extra utoere van, pl ugyesebben tud oraszerkezetet javitani... ettol majd ot valasztják a csajok, ráadásul poligám lesz, és lesz majd 16-24 gyereke, akinek továbbadja?
    Utoljára szerkesztette: verge175, 2020.11.01. 10:08:02
  • wraithLord #24
    Hát most nagyon egyszerű. Pl. a plusz ütőérrel rendelkező emberek sikeresebbek (mert például jobb kézügyességük van), előbb lesz gyerekük, mint másoknak, emiatt egészségesebb gyerekei lesznek, vagy több párkapcsolatból lesz gyerekük stb. Ez egy "naív", magától értetődő magyarázat, amit gyakorlatilag te is írtál.

    A modern orvostudomány nagyban befolyásolja az ember természetes szelekcióját. Viszont egy idő után annyi genetikai defekt, akkora genetikai teher halmozódhat fel egy vérvonalban, hogy a vérvonal egyik jövőbeni generációja majd valamilyen (bármilyen) okból nem fog utódot nemzeni, megszakad a vérvonal, és kiesnek a populáció genetikai készletéből az adott család genetikai jellemzői.
    A plusz ütőér csökkentheti pl. a vérvonal genetikai terheltségét. Nem tudjuk, hogy ez a mutáció milyen természetű, miért van, valószínű nem annyiban merül ki, hogy eggyel több artéria van az alkarban, az csak egy látható jele neki.

    De mint eddig minden kommentemhez hozzátettem, nem biztos, hogy genetikai eredetű a dolog. :D
  • Archenemy #23
    Bocs full nem értem. Az oké, hogy a plusz ütőér esetleg valami előnnyel jár a modern korban. De az evot nem az érdekli, hogy neked, mint Kiss Pistának, mennyire jó a kézügyességed, hanem az, hogy ha jó a kézügyességed, ÉS emiatt több gyereked lesz / jobban teríted a génjeidet, akkor elterjed.

    A plusz ütőérrel rendelkező emberek szignifikánsan több gyereket csinálnak pl.?
  • csigafi #22
    A cikket reagáld le ne a kommentelőket kedves nagy tudású trollmajom.
  • VolJin #21
    Te is egy ilyen közmajom vagy, ha szerinted most ide illik a büfögésed a celebekről...
  • Tetsuo #20
    Az evolúciós időtartam rövidségét bizonyos mértékig kompenzálja a populáció nagysága.
  • csigafi #19
    Fantasztikus. Egy újabb parasztvakítás. Nekem meg visszanő a fogom de ehhez kell egy hét mire teljesen kifejlődik.
    Szerintem az új generáció újra kezd hasonlatos lenni az ős majomhoz szellemi szinten leginkább. Mert jelenleg a celebeknek nevezet példányok csak majomkodnak tehetség, kreativitás nélkül ösztönösen.
  • wraithLord #17
    "Raadasul az idoskala tul rovid a genertikai evoluciora."

    Ez a legkisebb gond, az evolúció iskolapéldái mind 30-40 év alatt zajlottak le. Mármint a "nincs ilyen fenotípusú egyed"-ből "a populáció nagy része vagy teljes egésze az új fenotípusú egyedből áll". (A klasszikus példa Haldane "színváltós" nyírfaaraszolóival, vagy egy másik, a Pod Kopiste-ről Pod Mrcaru szigetére áttelepített kezdetben húsevő, aztán növényevővé "avanzsálódott" római gyíkok sztorija... Mind a kettőt az evolúció mechanizmusai tették lehetővé.)

    Maga a "genetikai evolúció" annyiból áll, hogy egy génnek véletlenül megjelenik egy új allélja a populáció génkészletében. Amihez technikailag annyi szükséges, hogy szülessen egy olyan egyed, ami hordoz egy addig nem létezett allélt, és az meg is maradjon (tehát ha az új allél éppen nem is hasznos, de ne legyen annyira káros, hogy az egyed létét veszélyezteti, illetve az sem baj, ha egyáltalán nem is befolyásolja, mert nem fejeződik ki éppen fenotípusosan a tulajdonság valamilyen genetikai, epigenetikai, környezeti szabályozási okból kifolyólag). Ezután pedig el kell érnie egy megfelelő allélfrekvenciát a populációban. Persze ez erős leegyszerűsítés, mert homológ és analóg változások tömege folyamatosan tűnik el és jön létre... Amikor pedig az új allél a túléléshez hasznosnak bizonyul, mert a környezet olyan irányban változik, a populáció minden egyedében megjelenik ez az allél (eltűnnek azok az egyedek, amelyekben nincs).

    78 minta tényleg nem valami sok... :D
    Viszont a cikk a Scimago szerint Q1-es újságban jelent meg. Ettől még persze lehet irreleváns maszatolás, el kéne olvasni.