Balázs Richárd

Hogyan tesz egyes formákat előnyösebbé az evolúció?

A Texas Egyetem kutatása fényt derít a szépség mai alapjaira, ami a formás női hátsót összeköti az evolúcióval, különös tekintettel a terhességek kihordására.

Az Evolution and Human Behaviour szaklapban megjelent tanulmány a különböző női lumbális, vagyis ágyéki görbületi szögek és ezek népszerűségének kapcsolatait vizsgálta. "A kutatás érdekessége, hogy újabb tudományos ábrázolást ad az emberi morfológia egy nemi megkülönböztetési jegye - esetünkben a lumbális görbület - és a vonzerő egyik kialakult fokmérője között" - mondta a tanulmány egyik szerzője, David Buss, az egyetem pszichológia professzora. "Újabb adalékot kaptunk ahhoz a növekvő bizonyíték halmazhoz, mely szerint a szépség nem teljes egészében tetszőleges, vagy nézőpont kérdése, ahogy sokan a társadalomtudományokban gondolják, sokkal inkább összefüggő adaptív logikára épül"

A kutatás két tanulmányból tevődik össze. Az első az ékcsigolyákat vette szemügyre, ez befolyásolja a női hát alsó részének tényleges görbületét. A kutatók 100 férfival készítettek felmérést a természetes skálán belül mozgó különböző gerincgörbületek vonzerejéről. A tanulmány szerint a megkérdezettek többsége a 45,5 fokos ágyéki görbületű nőket részesíti előnyben.

"Ez a gerincszerkezet tehette lehetővé a terhes nőknek csípő feletti súlyuk jobb kiegyensúlyozását" - magyarázta a tanulmány vezetője, David Lewis. "Ezek a nők hatékonyabbak lehettek a gyűjtögetésben a terhesség során, illetve kisebb volt az esélye a gerincsérüléseknek. Azok a férfiak, akik az ilyen nőket részesítették előnyben, olyan társat találtak, akik jobban el tudták látni a magzatot és a csecsemőt, és gond nélkül ki tudtak hordani több terhességet is"


A második tanulmányban azt a kérdést feszegették, vajon a férfiak azért kedvelik ezt a szöget, mert nagyobb feneket tükröz, vagy tényleg maga a gerinc görbülete jelenti a vonzerőt. Közel 200 férfinak mutattak különböző fenékméretű és gerincszerkezetű nőkről készült fényképeket, maradva a 45,5 fokos görbületnél. A férfiak egybehangzóan az optimálisnak értékelt görbületet preferálták, függetlenül a hátsó méretétől.

Ez a morfológia és a férfiak pszichológiai preferenciája évezredek alatt alakult ki, és a kutatók szerint nem fog eltűnni egyik napról a másikra. "Ez a szoros egyezés az evolúciós nyomás és a modern emberi pszichológia között rávilágít, hogy egy evolúciós megközelítés nem csak a természet-, de a társadalomtudományokban is hasznos lehet” – összegzett Lewis.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #14
  Én pont fordítva hallottam, a női dekoltázs emlékeztet a női fenékre. Hogy ebben mi az igazság, azt nem tudom, és azt sem tudom, kitől hallottam, de amikor említettem egy pszichológus barátomnak, nem mondta, hogy hülyeség... :D
  A női fenék a női fenékre emlékeztet. Fordítva nem túl sok értelme van. Nem részletezném, hogy miért, szerintem teljesen egyértelmű. :D
 • Garou #13
  Ezt elég sok humánetológus vitatná. :) Egy pszichológus meg leásna emellett a tudatalattidba és olyan dolgokat hozna fel, amiket jobb békén hagyni. :)
 • Astrojan #12
  Igen? Húzd le róla azt a kis tunikát nyuszika, azt meglátod tényleg a cicikre hasonlít -e :))
 • bunny #11
  Egyébként pedig azért tartja a férfi vonzónak a formás feneket, mert ha megnézzük pl. a fenti képet látható, hogy a mellekre hasonlít. Ennyi a nagy csoda megfejtése.
 • Tetsuo #10
  A szépség megítélése részben szubjektív, de mindig van objektív oldala is.
  A genetikailag örökölt sémák és az életünk során alakuló környezetünk benyomása határozza meg az esztétikai ítéletünket, az izlésünket.
  Ezek alapja a természetben előforduló formák, arányok, színek stb.
  Legmarkánsabb példái mondjuk a nők, kígyóktól, pókoktól való rettegése, az aranymetszés, a tökéletesség szakralitása stb.
  Értelemszerűen az egészséges, szaporodóképes nőkért rajonganak általában a férfiak és vica versa, viszont a koreszme, a divat erősen befolyásol (gyakran túloz vagy éppen kompenzál), így változnak idővel az ideálok, de a terület és kultúra is igen meghatározó.
  Etiópiában - ahol óriási probléma az éhezés - a dagadt nőket tartják ideálnak, mert az azt jelenti (akár tudat alatt), hogy gazdag; míg nyugati társadfalmakban az aerobik-korszakban a vékony, sportos nők voltak a toppon, mert úgy tűnt, ők foglalkoznak a testükkel, például azért hogy csodálják a férfiak... a média is durván befolyásol, ma a sok ugrabugráló nagyseggű, de sportos félvér nővel a videoklipekben.
  A férfiak esetén nem feltétlenül kell a kockahas, elég egy drága elegancia. :-)
 • who am I 7 #9
  miért baj az neked, miért zavar, h valaki nem akar szaporodni? :D túl kevésnek tartod az embermennyiséget a Földön? kellene még 7 mrd szerencsétlen ugye?
  Utoljára szerkesztette: who am I 7, 2015.03.25. 11:48:59
 • IMYke2.0.0.0 #8
  Ez a kép:
  klikk
 • IMYke2.0.0.0 #7
  A korábbi cikk kép jobb volt :)
 • csulok0000 #6
  Szövegértelmezés 1-es.

  A cikk végén idézet szöveg arról szól, hogy a fenék méret - és ebből feltételezhetően az alakja is - nem elsődleges szempont. Azt nem írták sehol hogy nem számít, de a kutatás szerint kevésbé fontos mint a gerinc görbülete.

  Az hogy mire költik a pénz és hogy mennyit az teljesen jogos felvetés is lehet(főként a mennyit?), de azt ne felejtsük el, hogy a múltban nagyon sok ember dolgozott szinte nevetséges projekteken, amelyek végül nagyon sok ember életét mentették meg.
  Vegyük például Szent-Györgyi Albert kutatásait. Rengeteg időt töltött egy olyan anyag izolálásával, mely a sejtlégzés mechanizmusában szerepet játszhat. Ezt többek közt veséből, majd később paprikából nyerte ki. Ezek alapján elég vicces jelenet lehet ahogy több kilónyi veséből sikeresen kinyer néhány grammot ebből az anyagból. Később kiderült hogy ez az anyag a C-vitamin amely emberek millióit mentett meg a skorbuttól és később egy Nobel-díjat is ért számára.

  Az ilyen látszólag jelentéktelen kutatásokra is szükség van, mert ezáltal lesz részletesebb képünk a világról. Az viszont tényleg nem elhanyagolható kérdés hogy ezek a kutatások mennyit is érnek és hogy ezért mennyit fizettek.
 • Hoz_Hun #5
  Szerintem is, TE jobban tudod náluk. Mond meg a tutit.
  Köszi.