Gyurkity Péter

Sétáló halakkal vizsgálják az evolúciót 

Egy friss kutatás szerint egyes halfajok nagyon gyorsan alkalmazkodtak a szárazföldi élethez.

Az evolúcióval foglalkozó kutatók számára a mai napig számos kérdés maradt megválaszolatlanul, többek között a vízi és a szárazföldi élet közti átmenettel, az egyes, akkor meglévő fajok alkalmazkodásával kapcsolatban. Kanadai szakemberek most egy érdekes kísérlettel igazolták, hogy a folyamat viszonylag gyorsan végbemehetett, amire a gyors alkalmazkodás szolgál magyarázatként.

Az Ottawa Egyetemen lefolytatott kutatásban a Polypterus senegalus, vagyis a Nílusi sokúszós csuka játszotta a főszerepet, ez ugyanis mind tüdővel, mind pedig kopoltyúval rendelkezik, végtagszerű nyúlványaival pedig a földön vonszolja magát, hogy eljusson az egyik édesvízi élőhelytől a másikig. A szakemberek két csoportra különítették el a kiválasztott populációt, az egyiket vízben tartották, míg a másik tagjait szárazföldi életre kényszerítették, igyekezvén megfigyelni az esetlegesen bekövetkező fejleményeket.


Erre nem is kellett sokat várniuk, a szárazföldön felnövekvő példányok ugyanis meglepően gyorsan alkalmazkodtak az eltérő környezethez. A megfigyelések alapján kitűnik, hogy ezen halak hamar gyakorlott „sétálóvá” váltak, testük pedig változásnak indult: a sétálást lehetővé tévő izmokhoz kapcsolódó csontok megerősödtek, mi több, távolról a nyakra hasonlító testrész is megjelent rajtuk. A kapott eredmény azért is érdekes, mert a korábban megtalált fosszíliák hasonló elváltozásokat mutatnak a szárazföldre évmilliókkal ezelőtt kimerészkedő halak esetében, vagyis a környezeti változás okozta fizikai eltérések (amit a kutatók plaszticitásnak hívnak) viszonylag gyorsan végbemehettek.

Néhány kérdés a mostani kutatás után is megmarad, azt például még az evolúcióval foglalkozó biológusok sem tudják, hogy mi alapján fixálódnak az ilyen módon végbement változások az egyes fajokban. A megfelelő válasz megtalálása itt még várat magára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • And37 #20
    "Csak akkor öröklődhet egy szerzett tulajdonság, ha az a szerzett tulajdonság a DNS aminosavsorrendjének a megváltozását vonja maga után."

    Pont ez nem biztos hogy igaz, az ACGT sorrend mellett valószínűleg tudnak öröklődni menet közben rárakódott dolgok is. (Pl. metiláció -> epigenetika, módosítja hogy mi jut kifejeződésre a DNS-ről anélkül, hogy a DNS bázissorrend maga módosulna, és ez is tud öröklődni.)

    Az origós cikkben erre hoztak bizonyítékot: "We subjected F0 mice to odor fear conditioning before conception and found that subsequently conceived F1 and F2 generations had an increased behavioral sensitivity to the F0-conditioned odor, but not to other odors." Az első generációt tréningezték az illattól való félelemre, a második generáció ezt még örökölhette az ivarsejtekre hatva, viszont a harmadik, F2 generáció szüleinek ivarsejtjei már nem voltak közvetlenül kitéve a hatásnak, tehát maradt a DNS-en keresztüli átvitel.

    Ami érdekelne, az az, hogy hogyan talál vissza veszélyes illat ingere az ivarsejt DNS-ére.

    (Amúgy nem értek a témához, szóval ha hülyeséget írtam, javítsatok ki.)
    Utoljára szerkesztette: And37, 2014.09.05. 15:12:41
  • ostoros #19
    Nem, az origós cikkben említett jelenség pont arról szól, hogy a születés előtti körülmények hasonlóan befolyásolják a létrejövő utódot, ahogyan a szülőt is befolyásolták.
    Ha azonban a körülményt kivesszük az egyenletből, akkor már el is tűnt a hatás.
  • wraithLord #18
    Én is pontosan így gondolom. Úgy látom, "nem jött át" egészen. :)
  • zakzag #17
    Én ezt teljesen máshogy látom. Ebben az esetben arról lehet inkább szó, hogy ez a hal már gondolom évmilliók óta olyan környezetben él, ahol néha kevés vízvan , néha több. Így az a képesség hogy amikor kevés vizes környezetbe rakják őket és ennek hatására megváltozik a testük nem az éppen zajló evolúció jele, hanem a régóta zajló változó környezethet való alkalmazkodás egyik kifejeződése. Azaz az a képesség hogy szárazabb környezetben megváltozik a testük.
    Ez kb ahhoz hasonlítható, mint egy olyan növény, amelyik ugyan árnyékos környezetben van, de jó hosszúra megnő hogy elérje a fényt. Ilyenkor sem mondanánk azt hogy elkezdett evolválódni egy hosszabb növénnyé, csak azt, hogy az a képessége, amelyik képessé teszi a fény felé nőni árnyékos környezet esetén aktiválódik.
    De ez a képesség bizony nem 2 generáció alatt fejlődik ki. Egyébként az eredeti cikk sem mondja azt, hogy mindez genetikai változással járna.
  • Vol Jin #16
    "ha ilyen szupergyorsan tud alkalmazkodni, akkor miért nem látjuk a természetben ezt?"

    Egyáltalán nem az evolúcióról szól ez a cikk. Mert az a generációról generációra változás.

    Ez inkább az edzésről szól. Az a totyogós hal, amelyiket rákényszerítik, hogy többet totyogjon, az kigyúrja magát, és erősebb muszklija lesz.
  • wraithLord #15
    Ez a mechanizmus, amit leírnak (legalábbis a DNS módosítása) régóta ismert. Az még hagyján, hogy az emléknyomok konkrétan hogyan vésődnek bele a DNS-be, de hogy ez hogyan öröklődhet... Az ivarsejtek DNS-e is módosul? Mert nem agysejtek hozzák létre az utódot, és a hírben csak az agy bizonyos területének idegsejteiben van szó DNS módosulásról.
    Majd megnézem a cikket, itthonról nem tudom letölteni.
  • Archenemy #14
    Passz, én nem tudom megítélni, mennyire hiteles a hír, mindenesetre itt a link:
    http://www.origo.hu/egeszseg/20131215-generacios-felelmeket-orokolhetunk-genjeinkkel-fobiak.html
    ezen belül meg további hivatkozások vannak, de azokhoz előfizu kell.
  • wraithLord #13
    Pedig logikai alapon elég fura lenne, ha szerzett tulajdonságok öröklődnének. Az előlényeket DNS kódolja. Csak akkor öröklődhet egy szerzett tulajdonság, ha az a szerzett tulajdonság a DNS aminosavsorrendjének a megváltozását vonja maga után. És mivel a testi sejtek DNS-e nem öröklődik, ezért csak az ivarsejtek egyénileg megváltozott DNS-e öröklődhet (/által öröklődhet a szerzett tulajdonság). Feltéve, ha az az ivarsejt vesz részt az új egyed kialakításában, amelyiknek az "eredetihez" képest megváltozott a DNS-e (...belevéve a meiózis során történő DNS rekombinációt apai és anyai eredetű kromoszómák között, ha a DNS-ben történt változás a meiózis után következett be.).

    Persze például szerzetten defektes anyai mitokondriumok (növények esetében színtestek is), ezáltal a szerzett mitokondriumhoz kötött rendellenességek öröklődése kicsit más téma.
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2014.09.03. 13:46:06
  • Archenemy #12
    Pont az origós cikk szerint bizonyos szerzett tulajdonságok is öröklődhetnek.

    Amúgy itt bejön a politika is, hiszen ez a szovjet tudósok álláspontja volt eredetileg, emiatt nem volt PC ezt komolyan venni egy csomó ideig a nyugaton. Ezt volt szokás a levágott farkú kutyákkal illusztrálni, hogy nem igaz (tehát hogy a kutyáknak már száz évek óta vágják a farkát, mégis a kiskutyák hosszú farokkal születnek, -> tehát a szerzett tulajdonságok nem öröklődnek).
  • ostoros #11
    Fenét, ez nem öröklődik tovább. Egyszerűen a hal sokat gyakorolt, és izmosabb lett az úszója... Attól még nem lesz lába neki.