Balázs Richárd

Egy genom, ami betekintést nyújt a virágok eredetébe

Az Amborella növény frissen szekvenált genomja választ adhat Darwin "irtózatos rejtélyére", arra a kérdésre, miért borult hirtelen virágba a Föld évmilliókkal ezelőtt. A szekvencia új fényben tüntet fel ezt a jelentős eseményt a Föld történetében, valamint a virágos növények, beleértve az összes nagy élelmiszernövény faj eredetét.

Az Amborella (Amborella trichopoda) az egyetlen túlélője egy ősi evolúciós ágnak, ami egészen az összes virágos növény utolsó közös őséig nyúlik vissza. A növény egy kis cserje, ami csak Új-Kaledónia szigetén található meg. Génállományának kibogozása felfedi azokat az evolúciós folyamatokat, amik kikövezték az utat a ma élő több mint 300.000 virágos növény elképesztő sokszínűsége előtt.

Az Amborella egyedi öröksége különleges szerepet játszik a virágos növények tanulmányozásában. "Ahogy a kacsacsőrűemlős - egy ősi ág túlélőjének genom szekvenciája segít az összes emlős evolúciójának tanulmányozásában, az Amborella szekvenciája segíthet többet megtudni a virágok evolúciójáról" - mondta a kutatásban részt vevő Victor Albert, a Buffalo Egyetem munkatársa.

A szekvenálást végző tudósok szerint az Amborella genom perdöntő bizonyítékkal szolgál arra, hogy az összes virágos növény őse, beleértve magát az Amborellát is, egy "genomkettőződési eseményből" fejlődött ki, ami körülbelül 200 millió évvel ezelőtt zajlott le. Egyes megkettőződött gének idővel elvesztek, mások azonban új funkciókat kaptak. "A genomduplázódás ezáltal magyarázatot adhat Darwin ’irtózatos rejtélyére’ - a virágos növények új fajainak látszólag hirtelen szaporodására, ami a kövületek tanúsága szerint a Kréta-korra datálható" - mondta Claude dePamphilis, a Pennsylvania Állami Egyetem kutatója. "Tudósok generációi dolgoztak ennek a rejtvénynek a megfejtésén"

Az Amborella genom összehasonlító elemzése máris új távlatokat nyitott az összes virágos növény genetikai eredetének vizsgálatában. "Az Amborella kulcsfontosságú filogenetikai helyzete miatt génállománya egyfajta evolúciós támpontként szolgál, ami lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megismerjük a virágos növényekben később végbement genomváltozásokat, köztük sok élelmiszernövény génállomány változását, ami nélkülözhetetlen a termés javításához" - hangsúlyozta Doug Soltis a Florida Egyetem kutatója.

"Becsléseink szerint legalább 14.000 fehérje kódoló gén létezett a virágos növények utolsó közös ősében. Sokuk kizárólag a virágos növényekre jellemző, fontos szerepet töltve be a virágok és más szerkezetek, folyamatok kialakításában" - magyarázta Joshua Der, a Pennsylvania Állami Egyetem tudósa. "Ez a tanulmány az első globális betekintés a virágos növények és a Föld összes többi növénye közötti genetikai eltérésekbe, emellett új utalásokat kaptunk a magokkal és a nem magokkal szaporodó növények genetikai különbségeiről is" - tette hozzá Brad Barbazuj, a Florida Egyetem munkatársa.

Az Amborella genom-szekvencia elősegítette az ősi lineáris génrend 120 millió évre visszatekintő rekonstrukcióját a valódi kétszikűeknél, ami az összes zárvatermő közel 75 százalékát foglalja magába. Ehhez a csoporthoz tartozik a paradicsom, az alma és a hüvelyesek, valamint a szálfák, mint a tölgy és a nyárfa.

A genomból azt is megállapították, hogy az Amborella több szokatlan jegyet is összeszedett a közös őstől való elválást követően. Például a DNS szekvenciák, amik változtathatják a helyüket, vagy többszöröződhetnek a genomban, az Amborella esetében stabilizálódtak. A legtöbb növénynél viszonylag új keletű DNS mozgásokat figyeltek meg, míg az Amborella az elmúlt évmilliók során nem tett szert újabb mobil szekvenciákra, ami lelassíthatta mind a génállomány szerkezetének, mind a génfunkciók evolúcióját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #27
    Mikikle kényszerbetegségének lehetünk tanúi ebben a cikkben. Most megpróbálom kikezelni. Igazad van Mikike, mert amikor egy cica kiesett a hetedik emeletről, nem növesztett hirtelen szárnyakat, ami evolúciós szempontból előnyös lett volna a számára, így cáfolható maga az evolúció, hiszen nem működött a macska esetében sem. De ez olyan titok, amit az amerikai kormányzattal együttműködő gyíkemberek megpróbálnak eltitkolni előlünk, hogy rabszolgasorban tudják tartani az emberiséget, ezért a legcélravezetőbb, ha nem beszélünk róla, és inkább úgy csinálunk, mintha elhinnénk az evolúciós mesét. Kártyát vetettem, és az a jóslat jött ki, hogy amennyiben nem leplezed a hihetetlen felfedezésed, eljönnek érted a gyíkemberek ügynökei, és elvisznek a Béta-Ridikül csillagködben lévő titkos intergalaktikus bázisukra és ott felboncolják az agyad, hogy kiderítsék, hogy a globális agymosás ellenére hogyan tudtad leleplezni az összeesküvésüket. Úgyhogy a saját érdekedben hagyj fel a SG fórumába írkálással, különben egy dimenziókaput nyitnak a kanapéd mögött, és elrabolnak a ZUFÓK.
  • gforce9 #26
    Mikike:
    Megfigyelni akkor lehet az evolúciót, emberi léptékben, ha a megfigyelt élőlény élete rövid, a generációk gyorsan válltják egymást. A rezisztens baktériumok megjelenését meg tudtuk figyelni. Volt egy külső nyomás, az antibiotikumok.. Amelyik tudott alkalmazkodni megmaradt, amelyik nem, az elpusztult. Így létrejötek új törzsek. A teljesen más fajokhoz még több idő kellene. Angliai lepkefajoknál is megfigyelték a szárny szinének módosulását a széntüzelés kapcsán kialakult korom miatt.. Keress rá. Létező megfigyelés. Olyan élőlénynél, amelynek élete az emberi élettel összevethető hosszúságú azt nem lehet megfigyelni direkt módon 2-3 emberöltő alatt sem, mert a folyamathoz sok generációváltás kell. Többszáz-többezer generáció. A hosszú a folyamatokat csak az ásatások folyamán előkerülő maradványokból lehet rekonstruálni.

    Ezeket a dolgokat tudnád,, ha vetted volna a fáradtságot és olvasol a témában, ahelyett, hogy ide irkász ostobaságokat, minden második cikk alá.
  • narumon #25
    tehát már véget ért az evolúció, már nem jelennek meg új fajok? :((
    csak régen, a szent emberek tudták megfigyelni, akik lejegyezték a szent könyveikbe?

    Megint az oktatási hiányosságodat látom! A régi szent enbereknek fogalmuk sem volt biológiáról és evolúcióról, ők a bibliát írták! Abban az időben ugyanis amit egy "tudós" mondott az úgy volt nem kellett sem bizonyítani sem kifejteni - tehát valamit megint összekevertél...
  • narumon #24
    A nagy baj veled az, hogy általános iskolai részével sem vagy tisztában a dolgoknak, addig meg minek írjunk bármit? Ha leragadtál annál a résznél, hogy holnapra a kutyádból nem lesz tigris akkor nem nagyon van miről beszélgetni! Ha meg minimálisan ismered a történelmet és a bilógiát akkor elég ha megnézed az emberiség fejlődését...
  • mikike #23
    :(
    pedig láthatóan a hívek nem szeretik, ha kérdéseket tesznek fel a hitükkel kapcsolatban :((
  • WoodrowWilson #22
    :O Nagyon jók a kérdéseid!
  • mikike #21
    leírnád végre pontosan mit figyeltek meg?
    mely fajokból jött létre másik, a megfigyelés során?
  • Tsol #20
    o:
  • WoodrowWilson #19
    :O
  • mikike #18
    :0
    tehát már véget ért az evolúció, már nem jelennek meg új fajok? :((
    csak régen, a szent emberek tudták megfigyelni, akik lejegyezték a szent könyveikbe?
    ezért mocskoltok mindenkit, aki kételkedni merészel a szent tanaikban?