Berta Sándor

Az 5G lett az új ellenség

Ez lenne a legviccesebb koronavírus összeesküvés-elmélet, ha a hatására nem gyújtanák fel egyre több országban az 5G-adótornyokat.

Az elmúlt hónapokban Nagy-Britanniában és számos más államban is sor került már ilyen jellegű akciókra. A szerelőket 80 alkalommal zaklatták, közölte a Mobile UK kereskedelmi csoport. Úgy tűnik, hogy a felhasználók egy része az 5G szabványt tartja az új ellenségnek, amely ellen gyakorlatilag minden módszerrel harcolni kell.

Nagy-Britanniában az első támadások alkalmával még mindenki meglepődött, de néhány héten belül gyökeresen megváltozott a helyzet, mert több mint 60 adótornyot borítottak lángba az elkövetők. Hasonló akciókat jegyeztek fel a hatóságok Hollandiában, Cipruson és Írországban. A támadások hátterében egy online fórumokban népszerűsített összeesküvés-elmélet áll, amelynek lényege, hogy közvetlen összefüggés van a koronavírus terjedése és az 5G-hálózat kiépítése között. Az egyik összeesküvéselmélet szerint az 5G-sugárzás megöli az embereket és a járvány csupán egy kampány, amely az áldozatok számának eltussolására szolgál. Egy másik hagymázas teória szerint az 5G gyengíti az immunrendszert, ezáltal pedig megkönnyíti a vírus terjedését.


Dr. Simon Clarke, a Readingi Egyetem munkatársa közölte, hogy az, hogy a technika gyengíti az immunrendszert nemes egyszerűséggel "teljes baromság". Az elméletet valódinak tartó embereknek elég lenne azt a kérdést feltenni, hogy olyan fejletlen államok és régiók, ahol az 5G-t még nem is tesztelték, hogyan lehetnek gócpontok. A szakember azt elismerte, hogy a sugárzás képes felforrósítani a sejteket, de a mobilsugárzás nem elegendő ahhoz, hogy befolyásolja az immunrendszert.

Arról, hogy a mobilsugárzás káros-e vagy sem és ha igen, milyen mértékben, évek óta tudományos vita folyik. Azonban az biztos, hogy az 5G-adótornyok felgyújtása nem oldja meg a helyzetet. A támadások mindenesetre arra kiválóak voltak, hogy a hálózatüzemeltetők aggódni kezdjenek. A Vodafone szóvivője kijelentette, hogy Nagy-Britanniában néhány esetben sikerült megrongálni a távközlési infrastruktúrát, de semmilyen tudományos bizonyítékok nincsenek a hangoztatott dolgokra. Az 5G pedig a fizikai alapelveiben egyáltalán nem különbözik a korábbi rádiótechnológiáktól, és azokhoz hasonlóan teljesen biztonságos. A vállalat mindezek ellenére konstruktívan áll a felvetésekhez és komolyan veszi az emberek aggodalmait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #26
    "5G lényege nem az sebesség/user"

    De, egeszen pontosan ez a lenyege...Sokkal, de sokkal tobb felhasznalo kell 1 adott teruletre, hogy leterheljek a rendszert

    "This new interface, which uses millimetre wave spectrum, enables more devices to be used within the same geographic area; 4G can support about 4,000 devices per square kilometre, whereas 5G will support around one million. This means more Netflix streaming, voice calls and YouTube carried, without interruption, over the limited air space."

    https://www.raconteur.net/technology/4g-vs-5g-mobile-technology
  • Palinko #25
    Úgy írtam hogy a Földön, Magyarországon és Európa nagy részén nagyon jó a net helyzet. Én örülnék neki ha előbb egy ilyen globális mindenkinek elérhető áru korlátlan 4G hálózat lenne és akkor gyorsan megmutatkozna hogy miért is kell az 5G sok helyen.
  • kvp #24
    "Ártani meg nem igen árthat senkinek, hiszen 2-4W-on üzemel, ahhoz hogy megégessen bármit is, legalább 100x nagyobb teljesítményre lenne szükség. A mikrósütő pl 800+W-al van meghajtva és koncentrált környezetben másodpercek kellenek ahhoz hogy langyos legyen bármi."

    2-4 Watt masodperc / keszulek. A tornyok pedig minden cella, minden szektoraban nagysebesseggel valtogatnak a keszulekek kozott. Hany 5G-s aktiv felhasznalo lehet egy szektorban? Egyebkent az FCC engedelye szektorsugarzokent 500 wattot engedelyez egy toronynak. Na most ez kozvetlen kozelrol ervenyes csak, ezert ha eleg messze vagyunk es nincs sugarformalas, akkor ez nem veszelyes. Ha van sugarformalas, akkor sem egy keszulek kapja a teljes kimeno teljesitmenyt, hanem eloszlik az osszes aktiv keszulek kozott. Ha eleg sok van, akkor ez olyan mintha iranyitatlanul szorna az antenna, es minden keszulek csak egy kis es rovid impulzust kap (kb. 1-1 ip csomagot). Na most ha az egesz adoteljesitmeny egy iranyba megy ki, meg akkor is eleg biztonsagos ha a regi 3G-s magassagban van a torony. Ellenben eleg sokat kozteruleti lampakra szerelik fel. Ez addig jo is, amig az ember ablaka nem par meterre van az antennaktol vagy eleg messze vagyunk az utcan. Egyebkent sem annyira veszelyes, egy kis meleg erzes, mint amikor tiszta idoben nagyon sut a nap es ruha, meg napkrem nelkul megyunk ki a napra. Ha valakinek piercing-je van es annak jo a rezonancia frekvenciaja, akkor normal uzemben is megszivta, melegedni fog, de majd lecserelik akinek ilyen van. Beragadt sugarformalas eseten pedig kb. 500 wattot kap az aldozat, kb. mintha egy kinyitott ajtaju, de mukodo mikrosuto elott allna. Nem annyira veszelyes, tobb tiz perc kell igy egy csokit megolvasztani. (a zart mikrosuto azert hatekonyabb, mert visszaverodik benne a sugarzas minden falrol) Na most azert elo szovetet nem tennek az utjaba. Tusugar (tehat iranyitott aktiv sugarformalas) eseten pedig ez az 500 watt a borfeluleten egy kb. mobiltelefon belso antenna meretu foltot er. Olyan erzes, mint amikor egy meleg hagyomanyos villanyegot hozzanyomnak az ember borehez. (az amerikai hadsereg tesztjei szerint legrosszabb esetben is csak masodfoku egest okozhat) Szoval a gazdasagi okok miatt ezert neznek nagyon ferde szemmel a huawei-re.

    Bonusz, hogy a sugar alkalmas aktiv radarnak is, tehat az adotorony be tudja vele scannelni a kornyezetet, a magas frissitesi sebesseg miatt akar valos idoben is. (persze vagy eppen olvas vagy van net es tavolsagaranyosan csokken az effektiv felbontas) Nem erre valo eredetileg, de modositott szoftverrel erre is jo. A forditott beamforming meg arra jo, hogy a nagy zajbol meghallja a 2-4 wattos iranyitatlan teljesitmenyet a mobil keszulekek adoinak. (5G mimo-s mobiltelefon egyelore nem nagyon van, azaz nyomtam ra egy google-t es 2018-bol van ra szabadalom, egy 8x8-as lapos antenna tombrol mobiltelefonokhoz, 4 shenzeni kutatotol...)
  • MerlinW #23
    "a Földön a legtöbb telefon adatcsomagos"

    Minden szolgáltatónak van korlátlan netes csomagja. 10k/hó körül van, 300Mbit, 5G-n gigabit körül szalad. Több ismerősüm használja otthon is, vezetékes net helyett.

    Korábbi hsz-ekre reagálva, 4G bőven elég mindenre, Gforce now-ra is, 4k kontentre is. 5G lényege nem az sebesség/user, hanem az általános teljesítmény.

    Ártani meg nem igen árthat senkinek, hiszen 2-4W-on üzemel, ahhoz hogy megégessen bármit is, legalább 100x nagyobb teljesítményre lenne szükség. A mikrósütő pl 800+W-al van meghajtva és koncentrált környezetben másodpercek kellenek ahhoz hogy langyos legyen bármi.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2020.04.22. 19:31:38
  • Palinko #22
    Ahogy leírod nekem úgy tűnik ebben a rendszerben elkerülhetetlen a gikszer, sokkal kevesebb hibaszázalékú rendszerek fuccsoltak már be itt meg annyi gond előfordulhat hogy elkerülhetetlennek tűnik hogy balul süljön el valami.

    Nem csak az emberekre kell figyelni a madarakra és egyéb élőlényekre hogy hat? Mert a madárhullást is próbálták egyes médiumok ezzel összekapcsolni. Bár értem hogy akkor ezt a sugárformálást kikapcsolják és minden megy a régiben.

    #21
    Ha jól tudom ott is 20mb a minimum telefonon meg mehet kisebb felbontásban is a streaming, hiába nagyobb a kijelző felbontása nem kell maxon kihasználni az élvezhetőségért, ráadásul az eléggé réteg felhasználás még egyelőre, a Földön a legtöbb telefon adatcsomagos és még egy nagyobb képet sem szeretnek telón megnyitni nem hogy stadia meg geforce now.
  • zola2000 #21
    "a 4G is bőven elég bármire, pláne telefonra"

    Már most van olyan felhasználási mód telefonon amihez nem elég a 4G: stadia/ Geforce now, hát még a jövőben...
  • kvp #20
    "Ugye nem gondolod hogy tényleg a technikai haladás oltárán az belefér hogy akárkit is megégessenek még ha csak szúró fájdalom is valameddig? Gyerekek játszanak azt random megpörzsölődnek meg átmeneti vagságot kapnak mert belementek egy ilyen vonalba?"

    Ez csak akkor fordulhat elo, ha hibasan mukodik az antennakezelo szoftver, vagy illegalisan modositjak, esetleg visszaverodesek (kozeli nagy femfeluletek) miatt kialakul egy helyi csomo. Normal mukodesnel az antenna tomb masodpercenkent tobb ezerszer valt fokuszt a kulonbozo telefonok kozott, ezert soha nem jut egyetlen pontra tartosan sok energia, meg akkor sem ha belelep valaki a sugarba. Arrol nem beszelve, hogy akkor leesik a visszajovo jel is meg a telefon is jelzi az adatvesztest, igy az antenna at tud kapcsolni a fokuszalatlan modra vagy mas utvonalat valasztani. Gond csak akkor van, ha ez a folyamat megakad.

    Hasonlo jelenseg amikor egy kepcsoves tv kijelzojeben elromlik mindket teritotekercs. Az elektronsugar beall egy fix vekony pontba a kepernyo kozepen. Ennek az elektronsugarnak a mellekhatasa kismerteku rontgensugarzas is. Egyreszt az elektronsugar eleg hamar kiegeti a foszfort a kijelzo kozepen, masreszt az eddig egyenletesen szort rontgensugarzas egy kis foltba koncentralodik. Ez nem olyan veszelyes, hogy csak ezert betiltsak a kepcsoves teveket es monitorokat, de nem tesz jot annak ki benne ul. (jo tv eseten hamarabb eszrevesszuk hogy elromlott) Ugyanezert rossz gyerekjatekokat olomtartalmu festekkel burkolni, megis majd egy evszazad kellett, amire nyugaton betiltottak. (kinaban persze nem veszik annyira komolyan a tiltast, a mai napig hasznalatban van)

    Na most 5G eseten is a legrosszabb esetben ki kell majd kapcsolni a sugarformalast (amit a legtobb nyugaton letelepitett kombinalt 3-4-5G-s rendszer egyelore meg nem is tud, mert a huawei nem kapott ra engedelyt) es akkor kb. a szazadara csokken a max. savszelesseg. Az meg mindig 10x annyi mint 3G eseten, szoval boven eleg, legfeljebb kicsivel kisebb cellak kellenek majd, mert az effektiv hatotav is leesik (aranyosan). Az 5G igazi elonye viszont az IP alapu halozat es a reselesi ido helyetti csomagkapcsolt idoosztas, ami regi 3G-s sugarzokkal is kihasznalhato az eddigi alacsony frekvenciakon is, csak a bazisallomasok szoftvereit kell frissiteni.

    ps: Videken joreszt csak uj szoftver megy a 3G tornyokra, tudni fogjak az 5G protokollokat, de maradnak az eddigi 3G-s frekvenciak es sugarzok. Varosokban eloszor az uj szoftver megy fel, hogy legyen folytonos 5G, majd ahol kell, mert nagy az igeny, ott rakjak ki az uj tornyokat is, mar az uj frekvenciakkal. A telefonok pedig eszrevetlenul tudnak valtani a regi 3G, a 3G frekis 5G es a valodi 5G kozott.
  • Palinko #19
    Ugye nem gondolod hogy tényleg a technikai haladás oltárán az belefér hogy akárkit is megégessenek még ha csak szúró fájdalom is valameddig? Gyerekek játszanak azt random megpörzsölődnek meg átmeneti vagságot kapnak mert belementek egy ilyen vonalba? :D Hagyjuk már, amúgy erről nem hallottam sehol hivatalos forrásból hogy ez tényleg előfordulhat eléggé pontatlan infónak tűnik. Én úgy tudom hogy az 5G azért kellett hogy nagy frekvencián cserébe közelebbi szórással ellássák a telefonokat nettel mert 4G antenna esetében városokban már annyi csatlkaozik rá 1 antennára hogy le kell korlátozni a sávszelet a telefonokra mert annyi nem fér el 1 antennán, az 5G meg ezt megoldja. Ezért városokban kéne használni meg ahol sokan élnek és neteznek egy területen. Legtöbb helyen a 4G is bőven elég bármire, pláne telefonra, de még szgépen nagy fájlokat is le lehet tölteni azért 20 megás sávszéllel simán.

    Az összeesküvés hívőknek meg van valahol igazsága hogy a félig kikutatott dolgokat lehet nem tömegeken kéne tesztelni, de valószínűleg attól független ártalmatlanok ezek a toronyok és sok portál a kattintásért meg reklámért mondja másképp és keveri a szezont a fazonnal pl a starlinket is 5G nek mondja meg mindent belekevernek már mert a hétköznapi ember úgy sem ismeri miről van szó csak hallott pár műhold föllövésről és lehet fosatni hogy na majd most kinyírnak műholdról 5g-vel.
  • lammaer #18
    Ezzel csak annyi a bibi, hogy nem kell ahhoz szabadnapot kivenni hogy vaki felgyújtson egy adótornyot ami kb 5-10 perc "munka", helyszinre utazással együtt.

    Ha valakinek tényleg ennyire cseszi a szemét valami, akkor nem fog várni egy járványra hogy "legyen ideje" tenni ellene.

    Fogadd el, az emberiségben vannak ennyire kretén emberek.
  • hillman #17
    Szerintem a legegyszerűbb magyarázat marad ki.
    Sokan nem szeretik látni az adótornyokat. Megkérdezésük nélkül, akaratuk ellenére rakták a pofájukba. Most idejük is van.
    Ha arra hivatkozik, hogy utálja látni akkor jól megbasszák; ha mindenféle hiedelemről hadovál akkor sokkal kevésbé.

    Ha a nyaralómhoz a látkép közepébe raknának egy ilyen tornyot, én is elgondolkoznék az elpusztításán.
    Mint az autópálya. Nagyon hasznos kivéve azoknak akiknek a nyaralója lett ettől használhatatlan. Vagy a reptéri zaj amit a vecsésiek úgy imádnak.