SG.hu

Jön az 5G, de búcsút inthetünk a negyedik mobilszolgáltatónak

Az NMHH teljesen váratlanul, mindenkit meglepve frekvencia-árverést tartott, amin a Digi nem vehetett részt. 128 milliárd forintot söpört be az állam.

Míg Magyarországon és a világban mindenki a koronavírussal kapcsolatos hírekkel, és az új megbetegedésekkel van elfoglalva, addig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság árverést tartott. A szervezet tavaly nyáron véglegesítette az ötödik generációs (5G) mobiltechnológiára és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas 700 MHz-es, 2100 MHz-es és 3600 MHz-es frekvenciasávok használatára vonatkozó kínálatát, melyekre három szolgáltató, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone licitált.

Az árverést több konzultációs kör után eredetileg tavaly szeptemberben és októberben, külön napokon tartották volna, most mégsem ez történt, hanem egy nap alatt lezavarták azt. Másik meglepetés, hogy a csupán a 4G hálózat kiépítésében érdekelt Digi kimaradt az eseményből - korábban az egész folyamat egy a román céggel kapcsolatos jogvita miatt maradt el, és az még mindig nem zárult le. Mivel a Digi nem tudott frekvenciát szerezni, kevés értelme van számukra maradni a hazai piacon, hiszen nem tudnak versenyképes alternatívát kínálni a meglévő multinacionális trióval szemben.

Az NMHH szerint a gyorsasággal versenyelőnyt szerez Magyarország, mert az elsők közt tudja – többek között – az iparban, az egészségügyben, a mezőgazdaságban, a közlekedésben vagy akár a logisztikában kihasználni az 5G segítségével alkalmazható innovációkat. A licitáló szolgáltatók összesen 128,5 milliárd forint összeget fizetnek az államkasszába, ami valószínűleg jól jön a kemény év elé néző kormánynak.

Az ötödik generációs (5G) mobiltechnológiára és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas 700 MHz-es, 2100 MHz-es és 3600 MHz-es frekvenciasávok használati jogosultságainak értékesítési eljárásában leadott ajánlatokra a kínálatnál nagyobb kereslet alakult ki, így az NMHH ma - szigorú óvintézkedések mellett - megtartotta a felkínált blokkok árveréseit. Míg a 700 MHz az 5G lefedettség kiterjesztését teszi lehetővé, addig a 3600 Mhz-es sáv azt, hogy az 5G hálózat sebessége elérje akár az 1 Gbps letöltési sebességet. A kakukktojás a 2100 MHz - ez kellett volna nagyon a Diginek -, ez a 4G hálózat további kapacitásnövelésére használható fel.

A három szolgáltató az egyes frekvenciasávokon belül arra licitálhatott, hogy az adott sávban a dokumentációban megadott kezdőlicit értékéről indulva mennyi frekvenciablokkra tart igényt. Az árverés – a jól ismert járványhelyzet miatt – speciális körülmények között zajlott. A kiadott közlemény szerint az NMHH a helyszínen gondoskodott a rendezvény általános egészségügyi felügyeletéről, és az árverés valamennyi résztvevője számára a kialakult helyzetben szükséges védőfelszerelésekről.

A Magyar Telekom a 700 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 2100 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban 120 MHz-et nyert el. A Telenor a 700 MHz-es sávban kétszer 5 MHz-et szerzett, nem szerzett frekvenciát a 2100 MHz-es sávban, a 3600 MHz-es sávban pedig 140 MHz-re licitált sikerrel. A Vodafone a 700 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 2100 MHz-es sávban kétszer 5 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban 50 MHz-et szerzett. A megszerzett frekvenciák használati jogosultságai egységesen 2035-ben járnak le.

A 700 MHz-es frekvenciasáv csak azután lesz használható, ha erről a sávról a műsorszórás véglegesen elköltözik, azaz legkorábban 2020. szeptember 6-a után. A jogosultságok időtartama egyszer – változatlan feltételekkel, a frekvenciahasználati jogosultságért újabb egyszeri díj megfizetése nélkül – további öt évvel meghosszabbítható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vanek úr #14
  Brexit után csak az év végéig fog működni. Mert a Brexit papíron lesz valamikor, de a kedvezmények már csak az év végéig élnek - vagyis a hivatalos Brexit után még az év végéig nincs határellenőrzés, nincs VÁM, nincs ....; de az év vége után hirtelen minden lesz. Roaming-díj is.
 • cateran #13
  Ja, hat azt is magasrol lekaksizom, aztan tolem az egesz magyar mobilpiac mehet a kukaba...Mivel az angol kartyamat per pill (es elvileg Brexit utan is, ha igazak a hirek) ugy hasznalom Mo-on, mintha Nagy-Britanniaban lennek (es MINDEN korlatlan rajta, meg a tetheringes adatfelhasznalas is, nincs huseg es az egesz £18,50 havonta akciosan..anelkul £20) pont nem erdekel. (csak azert kellett volna magyar szam, mert sok magyar weboldal meg nem nott fel a 2000-es evekhez...)
 • Major #12
  Hiába, hiszen ha nem veszel részt a kötelező adategyeztetésen le fogják tiltani a kártyád.
 • cateran #11
  Nahat...Mutyilandben mutyiztak a kormanykozeli naplopok es a hozzajuk dorgolozo cegek...Micsoda meglepetes....
  En hulye, par hettel ezelott akartam 1 magyar sim kartyat (beteges perverzio, elismerem) Betipliztem a Telenorhoz, mondom a kisholgynek, hogy 1 feltoltos kartyat szeretnek...mire o:lakcimkartya, szemelyi...mar itt pislogtam, mint a melyvizi tomorhal, de odaadtam a cuccost....Molyolt a szamitogeppel vagy 5 percet es kezdtem kisse ideges lenni, rakerdeztem, hogy ezt megis minek? Mire elkezdett valami torvenyrol hablatyolni, meg hogy eves adategyeztetes.....Mire megintcsak pislogtam.....Aztan vettem 1 Tescoban 1 Vodafonos feltoltos simet, amire senki sem kert semmilyen informaciot, adatot, csak fizetnem kellett a penztarnal...Tapasztalataim es velemenyem szerint Mo hamarabb fogja elerni Venezuela szintjet, mint Ausztriaet....
  Utoljára szerkesztette: cateran, 2020.03.28. 23:06:55
 • fade2black #10
  Digit evvel lényegében ellehetetlenítették.

  Pedig magyar és külföldi árakat látva elképesztően kellett volna a verseny és ismerve digi árazását az lett volna. Anno megéltem amikor telekomnak 12.000Ftt fizettünk a 10/10es netért és jött digi és 4000ért adta az 50/30at... Emléákszem azt hittem vmi hoax egyszerűen nem akartam elhinni ennyire olcson ennyivel többet/jobbat adna...

  Én használom amúgy a digis kártyám kétkártyás készülékbe nagyon állat korlátlan net ingyen nagyon baró... De városon/falun kívül rendszeresen nincs térerő. Nem egy csík hanem nincs.
  Utoljára szerkesztette: fade2black, 2020.03.28. 15:57:45
 • Inquisitor #9
  "Amúgy is elég sok tanulmány vizsgálgatás volt róla, hogy eléggé károsak lehetnek majd a későbbi hatásai az emberekre!"

  Konkrétan annyi igazolható van, mint arról, hogy az óltások autizmust okoznak. Semennyi. Viszont én rákészűltem a Digi-re, ott figyel a kártya nyár óta a telefonomban. Erre lehet kivonulnak? Illetékesek nyaljanak sót.
 • ostoros #8
  2035-ig? És csak szaros 128 milliárdot kaptak érte? Hát ezt jól elbaszta a magyar állam.

  Persze, valójában a 3 cégnek kedveznek ezzel, mivel ugye velük is stabilitási paktum van érvényben. Szóval lényegében a három nagynak megvakarták a hátát, gondolom valamiért cserébe. Gondolom cserébe nem fognak az EUrópai bizottságnál panaszkodni a távközlési adó miatt.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2020.03.27. 19:34:36
 • kjhun #7
  2100Mhz-en, maradt még freki?? Ha, igen. Akkor mennyi?
 • morguldae #6
  Az a kérdés inkább, hogy van-e egyáltalán igény az 5g-re? Amúgy is elég sok tanulmány vizsgálgatás volt róla, hogy eléggé károsak lehetnek majd a későbbi hatásai az emberekre! Kell-e ez nekünk? Az emberiségnek nem biztos, hogy az a fejlődés ha több lesz a beteg ember!... Ez a töménytelen mindenféle sugárzás most is túl sok már, nem biztos, hogy kell még több ilyesmi!-a fejlődés címén....
  Utoljára szerkesztette: morguldae, 2020.03.27. 15:10:47
 • noland #5
  Miért? Van feleslegessé vált vírusom, neked olcsón megszámítom. Kellene?