Gyurkity Péter

Rövidebb üzemidőt eredményez az 5G

Jól ismert gyártó vezetője árulta el az általuk mért pontos adatokat.

Az ötödik generációs technológia megjelenésével és lassú elterjedésével gyorsan felmerült a kérdés, hogy a szabványt támogató készülékek mennyivel fogyasztanak többet elődeiknél, ez pedig mennyiben befolyásolja az üzemidő hosszúságát. Itt több, egymásnak ellentmondó véleményt is láthattunk, két évvel ezelőtt még arról is szó esett, hogy a végeredmény akár hosszabb üzemidő lehet, most azonban az egyik jól ismert gyártó erősítette meg, hogy ennek ellenkezője történt.

A Xiaomi Redmi márkaneve alatt megjelenő megoldásokért felelős igazgató egy rövidebb Weibo-bejegyzésben árulta el, hogy saját, házon belül elvégzett méréseik és az eddigi tapasztalataik szerint nagyjából 20 százalékos a csökkenés a korábbi, a 4G LTE-elérést támogató okostelefonokhoz képest. Ez a változás, legalábbis annak mértéke, mind a fogyasztásra, mind pedig az üzemidőre igaz, hiszen állításuk szerint a Qualcomm Snapdragon 800-as sorozat tagjai ennyivel fogyasztanak többet, mint a 700-as családba tartozó chipek, miközben az 5G-telefonok ugyanennyivel rövidebb üzemidővel bírnak, már amennyiben nem változtatunk az akkumulátor méretén, ezzel pedig annak kapacitásán.

A nem is annyira rövid, konkrét számokkal kiegészített kommentár nem sokkal azt követően jelent meg a világhálón, hogy a cég lerántotta a leplet a Redmi K30 Pro típusról, amely egy meglehetősen méretes, egészen pontosan 4700 mAh-s akkumulátorral jelent meg, a Snapdragon 865 chipre támaszkodva. Szerintük ezzel a párossal a telefon éppen egy napig bírja majd, ahogy azt nagyjából megszokhattuk, viszont jellemző, hogy ehhez az akkumulátor méretét is növelni kellett – nem véletlen, hogy a Samsung saját csúcskategóriás megoldásai, a Galaxy S20 és annak további változatai, szintén nagyobb akkumulátorokat vonultatnak fel, valószínűleg ugyanezen ok miatt döntöttek amellett, hogy a Snapdragon 865 és az 5G mellé sorrendben 4000, 4500, illetve 5000 mAh-s komponenseket társítanak.

Ez utóbbi vállalat eközben készül a Galaxy A51 friss változatának bemutatására, amely már szintén 5G-támogatással jelenne meg a piacon. Az egyetlen eltérés a chip tekintetében lesz, a teljesítményt ugyanis itt már az Exynos 980 chip biztosítaná, amely a megfelelő támogatással egészül ki. Ezzel tovább bővül a mainstream kategóriás 5G-telefonok tábora, miközben maga a szabvány már most gyorsabban terjed, mint annak idején az 4G LTE.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cateran #3
  "5G esetében sokkal gyorsabbak az adatkapcsolatok felépülése és lebomlása."

  Kar, hogy ez a gyakorlatban nem igaz...A marketingben nyomatjak, de a gyakorlati tesztek mast mutatnak.
  https://www.youtube.com/watch?v=1JypdIQxGOg

  https://www.youtube.com/watch?v=nmnTAOU44SI

  https://www.youtube.com/watch?v=t5iizitoP2U

  A latency/jitter semmivel sem jobb, mint 1 4G kapcsolate....a sebesseg viszont valoban brutalis lehet HA jo helyen allsz....es mivel jo helyen kell allnod, ezert ha tavolabb vagy a tornyoktol, akkor bizony tobb kraft kell..es mivel az 5G rohadtul limitalt hatoteruletileg...add ossze
 • t_robert #2
  hát ezt nem tudni. igaz lehet, hogy nagyobb energia kell hozzá, de ugyan annyi adatnak az átvitele a nagyobb sebesség miatt jóval rövidebb. Nyilván nem mindegy, hogy át kell vinnem mondjuk 50 MB adatot és azt 4G esetében mondjuk 14 másodperc alatt végzem el vagy 5G esetében kell hozzá 2 másodperc. 5G esetében sokkal gyorsabbak az adatkapcsolatok felépülése és lebomlása. Lehet, hogy egy 5G chip kétszer annyit fogyaszt, mint egy 4G-s kommunikációs chip, de ha heted annyi idő kell ugyan ahhoz, akkor már kérdéses, mikor használok fel több energiát a folyamatra.
 • rajdi #1
  Azt lehet tudni hogy a készülékekben ki/be kapcsolható-e az 5G? (mint ahogy tudok választani az LTE/3G/2G vagy 3G/2G között most is a SIMkártya beállításoknál) Na és ebből következik hogy ha nem "aktiválom" az 5G-t, akkor is többet fogyaszt a készülék? Illetve hogy ha be van kapcsolva az 5G, de nincs ilyen hálózat a közelben, azaz a 4G kapcsolatot használom csak ? Stb Stb. ? Most még nem érdekes, de a következő telómnál már lehet...