Berta Sándor

Amerikai cégekkel építtetne 5G-hálózatot Donald Trump

Az amerikai elnök az Apple után más IT-cégeket is megkeresett az ajánlatával.

Donald Trump azt szeretné, ha az Amerikai Egyesült Államok jövőbeli 5G-hálózatai helyi erőforrásokra, hardverekre, szoftverekre és felszerelésekre épülnének. Ezért már tavaly novemberben megkereste együttműködési ajánlatával az Apple vezetőjét, Tim Cookot, mondván: a társaságnak minden szükséges eszköze rendelkezésre áll, vagyis a pénz, a technológia, a vízió és maga Tim Cook. Az amerikai elnök azt kérte a menedzsertől, hogy az Apple vizsgálja meg az USA-ban az 5G-infrastruktúra megvalósításának lehetőségét. Konkrét elvárásokat ugyanakkor nem fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy pontosan miként is kellene részt vennie a programban a kaliforniai óriáscégnek.

Trump most folytatta a kampányát és azzal az ötlettel állt elő, hogy a Microsoft, a Dell és az AT&T fejleszthetné az 5G-hálózatokhoz szükséges szoftvereket, amelyek egy szabvány hardveren futhatnának. Lawrence Larry Kudlow, az elnök legfőbb gazdasági tanácsadója és a Nemzeti Gazdasági Tanács igazgatója megerősítette, hogy a washingtoni kormány saját hardvereket akar saját fejlesztésű programokkal.

Kudlow hozzátette, hogy Trump folyamatosan azt kérdezi, hogy az 5G nem működhetne-e egyszerű infrastruktúra segítségével és emellett azt is hangsúlyozta, hogy meg kellene kísérelni egy amerikai hálózat kialakítását. Példaként a Huawei-t hozta fel, amelyről azt hallotta, hogy képes ilyen projektek megvalósítására. Továbbá a kabinet javasolta a nyílt 5G szoftverszabványok, mindenekelőtt az OpenRAN kutatásának és fejlesztésének a finanszírozását.

Kudlow rámutatott, hogy a Dell és a Microsoft nagyon gyorsan képesek kifejleszteni olyan program- és felhőfunkciókat, amelyek képesek lesznek kiváltani az eszközök nagy részét. A szakember idézte Michael Dellt, aki szerint az 5G területén a szoftver "megeszi" a hardvert. A Trump által felvázolt koncepció lényege, hogy az amerikai 5G-architektúrát főleg helyi vállalatok hozzák létre, de a projektben résztvevő vállalkozások között lehet a Nokia és az Ericsson is, mivel erős pozíciójuk van az USA-ban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #8
    Megvitatnad ezt az USA-val is?
    "U.S. National Security Adviser Robert O’Brien has warned UK about allowing China’s Huawei Technologies Co Ltd [HWT.UL] into its 5G telecommunications networks, saying such a move would pose a risk to UK’s secret intelligence services, the Financial Times reported.
    “They are just going to steal wholesale state secrets, whether they are the UK’s nuclear secrets or secrets from MI6 or MI5,” O’Brien told the FT in an interview published on Tuesday.
    The United States has been pressing nations not to grant Huawei access to 5G networks and alleged that the company’s equipment could be used by Beijing for spying, which the Chinese firm has repeatedly denied. "

    https://www.reuters.com/article/us-usa-china-huawei-tech-britain/us-national-security-adviser-warns-uk-about-allowing-huawei-in-5g-ft-idUSKBN1YS0EV

    Utoljára szerkesztette: cateran, 2020.02.07. 10:43:12
  • VolJin #7
    Csak halkan súgom meg, hogy nem feltétlenül a kémkedés jelenti a biztonsági kockázatot.
    A rendszerváltás előtt azért nem cserélték le Ericsson AXE központokra a telefonhálózatot, mert a gyártói szerviz hozzáférésen keresztül akár le is kapcsolhatták volna kívülről a teljes rendszert. Most képzeld el, hogy Kína a távolból lekapcsolja az USA telefonhálózatát...

    Más kérdés az, ha gyanúba keveredik egy USA polgár, mert drogot árul, lehallgathatja az FBI, és más az, hogy egy külföldi ország kémkedhet egy egész ország után, katonai, kormányzati és üzleti titkokat szerezve...

    Érted.e a különbséget?
  • Zoliz #6
    Magyarországon sincs ez másként. Ha gyanuba keveredsz vagy netán rossz helyen jársz a rendőrség intézkedésének "ALÁ KELL VETNED MAGAD", azaz lenyomozhatják merre jársz milyen oldalakon bandukolsz és kikérhetik a szolgáltatótól a levelezéseidet is.

    Inkább a magyar rendőrséggel vagy FBI-al osztom meg az adataimat mint a kinai kémhálózati eszközökkel. Huawei, Xiaomi stb..

    A kérdés csak az, hogy ad e tájákoztatást a szolgáltató neked a nyomozásról.
    Erre azt válaszolná a rendőrség a nyomozás eredményére való tekintettel nem adhatunk ki adatot. Azaz sose fogod megtudni, hogy az államhatalmi szervek mit csinálnak az adataiddal és a digitális chatelős nyomoroddal.
    Utoljára szerkesztette: Zoliz, 2020.02.06. 13:42:34
  • cateran #5
    Csak unalmas mar ez a dedos sardobalas, hogy "de a kinaiak!"..Az amcsiktol kezdve, a ruszkikon es nemeteken at az ausztralokig MINDENKI KEMKEDIK es LEHALLGAT es INFORMACIOT GYUJT....Tokom tele van mar azzal, hogy a "szabad vilag felkent es szent vedelemezoi es rendfenntartoi" hozzaallassal tobb bajt kevernek a vilagban, mint az osszes terrorista csoport es diktator egyuttesen
  • Archenemy #4
    Ja ja tiszta gáz, hogy nem a kínaiak hallgathatják le az amcsikat, hanem az amcsik magukat. Ezt azonnal be kéne tiltani. Hülye Trump.
  • VolJin #3
    Minden telefonhálózatban biztosítani kell a lehallgathatóságot, de nem mindegy, hogy a NOKIA és az Ericcson erre lehetőséget nyújt a szolgáltatónak, addig a Huawei automatikusan megteszi ezt maga felé...
  • Csatabika #2
    Nem dehogy is!!!
    Az elvárás az, hogy bárkit ;-)
    De ez nem USA nemzeti sajátosság, Putyin elvtárstól kezdve A Hszi Csin Ping elvtárson át a "demokratikus nyugatig" mindenhol erre törekednek.
  • Arnika19 #1
    És ugye az nem elvárás hogy olyan kis kapuk épüljenek be, amellyel le tudják hallgatni, megfigyelni az USA állampolgárokat. Mert lényegében teljesen mindegy hogy az információk hova szivárognak amíg az jogellenes módon történik.