Gyurkity Péter

Csak idén hoz magával növekedést az 5G

Jövőre azonban folytatódik a piac szűkülése, amely a PC-k után a telefonoknál is jelen lesz.

Az idei évre vonatkozóan a szakértők tavaly elsősorban két fontos újítást emeltek ki, amelyek új lendületet hozhatnak az okostelefonok piacába, beindítva az újbóli növekedés időszakát. A friss előrejelzés szerint azonban ez csak az idei évben lesz jelen, 2021-ben pedig visszatér a lassú, fokozatos csökkenés.

A Gartner a napokban tette közzé új anyagát amelyben a 2023-ig terjedő időszak várható trendjét vázolják fel számunkra. Ebben leszögezik, hogy az 5G viszonylag gyors elterjedése, az ezt támogató újabb és újabb okostelefonok megjelenése valóban új lendületet ad majd ennek a piacnak, ezzel pedig globális szinten a tavalyihoz képest csaknem 2 százalékkal emelkedik majd az értékesített készülékek száma (elérve ezzel az 1,77 milliárd darabot), jövőre már ismét megfordul a trend, ezzel pedig visszatér a csökkenés, amely kezdetben nagyon kicsiny lesz (még szintén 1,77 milliárd darab felett maradva), ezt követően azonban némileg felgyorsul, így 2022-ben már csak 1,75 milliárd készülék talál majd gazdára, vagyis az 5G kedvező hatása nem lesz igazán tartós.

Ezzel az okostelefonok tulajdonképpen követik a hagyományos számítógépek példáját, bár ott egy ehhez hasonló ideiglenes ugrás sem lesz látható. A PC-k terén ugyanis minden évben csökkenést látunk majd, ennek megfelelően idén 178 millió, jövőre 169 millió, 2022-ben pedig már csak 161 millió asztali és mobil számítógépet szállítanak majd le. Egyedül az úgynevezett prémium ultramobil megoldások mutatnak majd fel némi erőt, itt 3 év alatt 72-ről 80 millióra javul a globális adat, miközben a teljes, minden ilyen jellegű fejlesztést átfogó készülékpiacon szintén folyamatos csökkenést látunk majd.

Ugyanezen időszak alatt persze alaposan átrajzolódik majd a hordozható megoldások szegmense, itt az 5G-készülékek elterjedésével nagyjából 3-4 év múlva jutunk el oda, hogy a legtöbb országban az átlagfelhasználó számára is elérhető közelségbe kerüljön az új szabvány, ami persze még nem jelenti azt, hogy az árak is megfelelő szintre süllyednek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!