Berta Sándor

Huawei-mentesíti európai hálózatát a Vodafone

A brit szolgáltató úgy döntött, hogy eltávolítja a fő európai rendszereiből a kínai cég megoldásait.

Nick Read, a Vodafone vezetője kijelentette, hogy minden "érzékeny" infrastruktúrájukból kivonják a Huawei technológiáit. A lépés várhatóan mintegy 200 millió euróba fog kerülni, de a menedzser hangsúlyozta, hogy csak nagyon korlátozott pénzügyi hatással lesz az Egyesült Királyságban lévő üzletükre. A Huawei hardvereinek és szoftvereinek eltávolítására azért van szükség, mert az érintett technológiák használatát az 5G-hálózatok esetében a brit kormány megtiltotta.

A Vodafone öt esztendőn belül köteles eltávolítani az érintett rendszereket. Read ugyanakkor úgy vélte, hogy az európai uniós tagállamokban csúszhat az 5G-infrastruktúráik kiépítése, ha a tagországok hasonló intézkedéseket hoznak, mint Nagy-Britannia vagy a kínai gyártóval és annak termékeivel, illetve azok felhasználásával kapcsolatban különböző korlátozásokat vezetnek be. Amennyiben ez lenne a helyzet, akkor több erőforrást fognak a kínai technológiák pótlására befektetni. Fontos változás még, hogy a szigetországi kabinet által meghatározott irányelvek alapján a brit távközlési szektor kevésbé fontos területein is a szolgáltatók legfeljebb 35 százalékban alkalmazhatják a Huawei technológiáit.

Read aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy késlekedések lehetnek az európai 5G-hálózatok kiépítésében. Amennyiben ez megtörténne, akkor rendkívül diszruptív lenne. Az 5G-t azért kell elindítani, hogy Európa a digitális területeken versenyképes maradjon. Mind az Amerikai Egyesült Államok, mind Kína előretör a területen és az esetleges korlátozások nagyon visszafognák az 5G-infrastruktúrák fejlesztését. Ezt pedig nem engedheti meg magának Európa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mitrop #5
  (a regi 2G-s 1200-9600 baud-os vonalkapcsolt GSM-es netet mar beszuntettek par eve a 3G megjelenesekor, a 2.5-3G-re is ez a sors var)

  Én nem értek hozzá, és nem is akarok kötekedni, de biztos vagy ebben?
  Csak azért kérdezem, mert a 15 éves 2G-s Nokia 6230i-m és a családban a 14 éves 2G-s Samsung x160 tökéletesen teszi a dolgát ősrégi Westel 900 domino kártyákkal.
 • VolJin #4
  Ez meglepett. Azt hittem PCM a beszédátvitel, és ettől független másik réteg az internet.
 • kvp #3
  "Az 5G amúgy is csak sziget szerűen lesz elszórva a rendszerben, forgalmas helyeken növelné a kapacitást"

  Az 5G magasfrekvencias resze igen, de a terv az, hogy a teljes 2.5-3G-s savot atallitjak 5G-s protokollokra. Tehat marad a 900 Mhz-es vezerlocsatorna, hozza cellankent 1-2 veszhelyzeti audio csatorna es minden mason csak internetet adnak. A hagyomanyos hivasok pedig ugyancsak az interneten, 5G-s technologiaval mennek. Ez azt jelenti, hogy a mostani vezerles-audio-internet csatorna felosztasbol a teljes audio savot is a net kapna meg. Igy gyakorlatilag ahol nem kell nagy kapacitas, ott csak szoftvert vagy max. bazisallomas router-t kell cserelni, az erositok es az antennak megtartasa mellett, megis none a savszelesseg es csokkenne a kesleltetes. Audio hivast ugy is egyre kevesebb ember indit, a 2.5G-3G-s netet hasznalo modemek es telefonok meg elobb-utobb kikopknak. (a regi 2G-s 1200-9600 baud-os vonalkapcsolt GSM-es netet mar beszuntettek par eve a 3G megjelenesekor, a 2.5-3G-re is ez a sors var)
 • Cat #2
  Az átlagfelhasználó leginkább videócsetnél és mobilos online játéknál látja előnyét az alacsony lagnak, de a milliónyi, mindössze néhány kbyteot forgalmazó masina sokkal fontosabb. Gondoljunk csak az online pénztárgépekre, a bank- és egyéb automatákra, a közművek meghibásodását vagy a parkolók foglaltságát jelölő rakott szenzorokra. (Az önvezető autózás olyan távol van, hogy szerintem addig 6G is lesz.)
 • lipovics #1
  Igazából nincs szükség az 5G-re, ki kellene építeni a 4G-t rendesen..

  Az 5G amúgy is csak sziget szerűen lesz elszórva a rendszerben, forgalmas helyeken növelné a kapacitást, lehet majd a közlekedési csomópontokon tölteni a kecskepornót.