Gyurkity Péter

Sikeres volt a Curiosity fúrása

A szerencsésebb marsjáró folytatja a munkát, hamarosan azonban újabb társat kap.

A NASA marsjáróinak kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy a globális vihar eredményeként végleg elveszhetett az Opportunity, miközben a Curiosity számára szerencsésebben alakultak a dolgok. Itt ugyan korábban a fúrófejjel voltak problémák, ezután pedig a számítógéppel akadtak gondok, most azonban az első sikeres fúráson is túl vannak, miközben a NASA az újabb leszállásra készül fel.

A hivatalos oldalon arról olvashatunk, hogy a hónap elején, egy közel 60 méteres útszakasz megtétele után, végre megfúrhatták a már jóval korábban kiszemelt célt, ami azért fontos fejlemény, mert ezzel a Curiosity végre valóban visszatért a konkrét munkához. A szakemberek egy, a mostanihoz hasonló kőzetet szerettek volna egy hónappal korábban megvizsgálni, az akkori helyszínen viszont nem jött össze a fúrás, ezt követően pedig a számítógépet kellett leállítani, hogy a másodlagos egység vegye át az irányítást, most azonban végre sikerről számolhattak be, amit a kapott eredmények letöltése, majd pedig azok kielemzése követ majd a sorban. Szeretnének mielőbb visszatérni az elsődleges számítógéphez, mivel annak nagyobb memória áll rendelkezésére, ehhez viszont meg kell találni a hiba okát.

Az illetékesek ezzel egy időben azt is megfigyelik majd, hogy a marsi szelek milyen gyorsan és miként tisztítják meg a célpontként szolgáló kődarab felületét, mivel ez egyben a helyszíni időjárási viszonyokra is utaló adatokat szolgáltathat, ezt pedig később az Opportunity esetében is felhasználhatják – ott azt remélik, hogy a felerősödő szelek megtisztítják a nappaneleket, ezáltal pedig a marsjáró akkumulátora ismét feltöltődhet, bár ezt nem kifejezetten arra tervezték, hogy ilyen hosszú időszakot teljesen lemerülve vészeljen át. Közben folytatódik a felkészülés az újabb leszállásra, hiszen az InSight a tervek szerint november 26-án landol majd, amelyet ezúttal élőben közvetítenének a nagyközönség számára.

Ezzel 6 éves szünet után érkezik egy újabb példány a bolygóra, amelyet most két cubesat kísér. Amíg az InSight a bolygó belső szerkezetét tanulmányozná saját 2 éves küldetése alatt, a miniatűr műholdak demonstrációs célokat szolgálnak, ezért a leszállás közben a remények szerint további felvételeket biztosítanak majd arról számunkra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #5
  Negy rover ment eddig:
  -Sojurner (a kis ciposdoboz): ezzel direkt kimentek a bazisallomas hatosugarabol, hogy leallitsak
  -Spirit es Opportunity: napelemes rover-ek, ugy nez ki, hogy mindkettot belepte a por tobb mint egy evtizeddel a vart elettartalmuk lejarta utan (mindketto valamilyen elekadas miatt nem tudott idealis pozicioba allni a homokviharok elott)
  -a Curiosity (a radioizotopos hajtasu) pedig koszoni jol van, csak nagyon kopnak a mechanikus alkatreszek (ez varhatoan le fog merulni par ev mulva)
 • wraithLord #4
  Ha jól tudom, a napelemesek döglöttek le (Spirit, Opportunity), az Opportunity a homokvihar miatt van/volt bajban, a Spirittel már nem emlékszem, mi történt.

  A Curiosity az köszöni, egyelőre jól van, RTG hajtja. Bár a képeken kicsit le vannak már amortizálódva a kerekei pl.
 • VolJin #3
  Már nem tudom követni, hogy melyik akadt el, és mikor. Úgy tudtam, hogy a kettő közül az egyik évekkel ezelőtt lerobbant, a másikat meg most próbálják élesztgetni egy vihar után, de mindegyik vagy egy évtizedet ráhúzott az élettartamára. Ezek szerint több volt?
 • quatlander #2
  Kíváncsian várom az élő közvetítést!
 • Whysper #1
  Hajra emberiseg. Menjunk Elore.