Gyurkity Péter

50 éve is elérhettük volna a Marsot

Ezt azonban egy volt űrhajós szerint nagyon is jó okokból nem próbáltuk meg.

A NASA volt űrhajósa, Chris Hadfield, már június végén komoly visszhangot váltott ki azon kijelentésével, miszerint belátható időn belül nem fogunk a Marsra utazni. Hadfield most ismét interjút adott, amelyben kifejtette, hogy ezt akár 50 évvel ezelőtt is megtehettük volna, azonban nagyon is helyes választás volt ennek elhalasztása.

A Business Insider oldalán megjelent interjúban többek között arról olvashatunk, hogy az űrhajós szerint az Apollo-küldetések technológiája megfelelő alapot biztosított volna a vörös bolygó eléréséhez, itt azonban több komoly probléma merült volna fel. Hiába küldtünk volna ugyanis néhány asztronautát egy szűkös modulba bezárva a Marsra, az utazás akár egy teljes évig tarthatott volna, ami a pszichológiai gondok mellett egészségügyi problémákat is felvetne. A Mars nagyjából 600-szor messzebb van tőlünk, mint a Hold, bár a két bolygó közötti távolság állandóan változik, ez átlagosan 200 millió kilométer felett van.

Az optimális időszakban ez a táv 55 millió kilométerre csökken, azonban még így is hosszú hónapokat kellene eltölteni a kicsiny járműben, ami a háttérsugárzás, a különböző betegségek, valamint az utánpótlás és az esetleges mentőexpedíciók kapcsán is további kérdéseket vet fel. Egy 2016-os tanulmány szerint ráadásul a hosszabb utazások szívproblémákhoz vezetnek, a kémiai alapú rakéták pedig Hadfield szerint nem jelentenek optimális platformot a további lépések megtételéhez. Egy ilyen küldetés leginkább Magellán több évig tartó utazásához lenne hasonlítható, akkor pedig az 5 hajóból és a mintegy 250 emberből mindössze 1 hajó és 15-18 fő tért vissza, ami jól jelzi az akadályok méreteit.

A magáncégeket és állami ügynökségeket persze mindez nem rettenti el, bár ők hosszú évek munkája után látják csak ígéretesnek az új rakétákkal indítandó küldetéseket. Erre a következő évtizedben, illetve a harmincas években keríthetnek majd sort.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Meridian #159
    Amúgy ehhez mit szóltok - az EU-s áramszolgáltatók erőltetik...

    https://www.portfolio.hu/vallalatok/olyan-megoldas-terjed-amely-olcso-napenergiaval-hozza-el-a-rezsicsokkentest.293836.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

    portfoliós link - egy idő után fizetőssé válik,de ha google-ba beírod, utána még megnézhető úgy.
    Utoljára szerkesztette: Meridian, 2018.08.06. 19:34:15
  • Kelta #158
    én már vagy 2 éve szajkózom a hasonló tényeket érveket, de csak leugattak :))

    jó írás :)
  • Meridian #157
    " ugyanis éjszaka úgyis mindenki a központi erőművekből kapja. "

    Így van és fizeti is ennek árát. Aztán napközben meg mivel nem használja ki teljes mértékben arányosan fizet, az általa termelt áram képében (amit hangsúlyozom, nem az egy-az-egy arányban váltanak be!)
    Hol itt a probléma? Legfeljebb a beszámítási arányban lehet, de az csak egy elszámolási PARAMÉTER.


    "Ráadásul mivel az ingadozást kompenzálni jellemzően csak gázerőművek tudják így adunk egy pofont a környezetvédelemnek is"

    Már mitől okozna ingadozást az egész globális rendszerben ez? Mikor a saját kis lokális picike kis mikroágából ki sem megy ez az ingadozás? Ilyen alapon az is problémát okoz, ha valaki beindít egy fényjátékot amely hol felkapcsol egy csomó izzót, hol meg lekapcsol... vagy egyik pillanatban 10 mikrohullámú sütőt kapcsolnak be, majd 5 perc múlva ki majd a következő percben 3x annyit, majd 5 perc múlva csak feleannyit...

    Sztem te valamit rohadtul félreértesz.


    Utoljára szerkesztette: Meridian, 2018.08.02. 02:38:45
  • gforce9 #156
    "Azt kell észrevenni, hogy a napelemes forrásból származó áram nem utazik messzire."
    Csak erre mert a többire leírtam már, hogy miért is marhaság, fáradt vagyok ismételni.

    Az áramellátás egy központi rendszeren múlik. Irreleváns, hogy egy adott betett teljesítmény hol használódik fel. Nem lesz tőle olcsóbb az infrasrtuktúra, ugyanis éjszaka úgyis mindenki a központi erőművekből kapja. A központi infrastruktúra drágul a beletett ingadozó termeléstől! Ráadásul mivel az ingadozást kompenzálni jellemzően csak gázerőművek tudják így adunk egy pofont a környezetvédelemnek is. Meg sem próbálod te sem a teljes képet nézni.

    " fel egy víztárolóba" Néhány helyen ahol a földrajzi adottság lehetővé teszi csináltak ilyet. Kicseszett drága, fel kell túrni hozzá a tájat, rohadt veszteséges. Nem véletlenül nem alkalmazzák széleskörűen.
  • Meridian #155
    Ráadásul, ha van egy utca 10 házzal, és abból 5 napelemes, csúcstermelés esetén sem lesz képes az 5 elemes az összes 10 ház fogyasztási igényét ellátni. (igen, a napelemesek is fogyasztanak áramot, nemcsak termelnek, amit termelnek annak csak egy része lesz felesleg adott időszalkban - ami nem elegendő az összes háztartásra. Az utcának van elosztója, ami a terhelést szabályoza és egyenlíti ki mikor mennyi áram menjen abba az utcába. Az összes utcának van külön elosztója, de az utcák elosztói soha nem lesznek egy közös elosztón egy ipari nagyfogyasztóval , viszont az utcák elosztóinak közösítő elosztója már lehet hoyg közösködik egy nagy fogyazstóval is, avyg több nagyfogyasztóval.

    Szóval amikor csúcstermelés van napelemekből csak annyi történik, hogy a 100km-el odébb lévő erőműből kevesebb áramot kell eltranszportálni ehhez a képzeletbeli városka főelosztójához, ami aztán tovább osztja a rajta függő elosztók igényei alapján ezt a kapott áramot. Amikor meg nincs napsütés, akkor nemcsak az erőműnek kell termelnie, hanem még máshonnan venni is kell esetleg, de az elosztás ugyanúgy megy.

    Azt kell észrevenni, hogy a napelemes forrásból származó áram nem utazik messzire. Csak az első vagy max a második elosztói szintig utána visszafele megy a konkrét fogyasztó felé aki elhasználni akarja azt. Szóval nem értem az értenlekedést azzal kapcsolatban hol él vissza a napelemes termelő a "grid" használatával? Amikor veszi az áramot mert ő nem termel, akkor telejs értéken veszi azt. Amikor meg ő is termel az ő árama nem lesz városon kívülre szállítva csak a szomszéd házig, amivel közös vezetéken lóg - de ettől függetlenül ezt a kismértékű infrastruktúra ahzsnálatát is megfizeti azzal, hoyg az általa termelt áramot nem 1:1 arányban számítják be, ahnem pl 1:1,5-höz. vagy 1:2-höz - ezzel fizeti meg az elosztást (mégha az csak helyi, és rövidtávolságú) és számlázást... a pontos arányt nem ismerem - lévén nincs napelemem.

    Amúgy meg a jövőben érdemes lenne még tárolókat is építeni. Vannak vizes tárolási lehetőségek (mondjuk magyarországon kevés hely alkalmas erre) ahol túltermelés esetén vizet pumpálnak fel egy víztárolóba, amikor meg alultermelés van a vizet leeresztik, és vízerőműként visszanyerik az eltárolt energiát (mégha nem is 100%-os hatékonysággal - de a víztároló a csapadékot is képes összegyűjteni).
  • Meridian #154
    Az összes kisfogyasztó nem lesz képes kitermelni annyi áramot amennyit a nagy ipari fogyasztók igényelnek (akkor sem, ha mindenki kivétel nélkül így használná az áramot - éjjelente szükségük van az IfS-re, és annak díját is meg kellene nekik nappal termelniük), tehát erőművek kellenek és ha kellenek, akkor lesz infrastruktúra is...
    Amit én írtam, abban benne van az infrastruktúra HASZNÁLATÁNAK ÁRA IS - mivel a beszámítás nem 1:1-es aránnyal történik. Hogy ténylegesen mennyivel történik most, azt írta korábban akivel marakodtok itt. Azt az arányt én is aránytalannak tartom, tekintve azt, hogy mennyi is az áramon felüli költségek árai.
  • molnibalage83 #153
    Nem hülyék, gerinctelenek.

    A politikus meglovagolja ezek népszerűségét, adóból finanszírozzák ezeket és te meg mindenki más más faszával veri.

    De neked lehet mondani...
    Locsogás? Baszod, mi ebből élünk, ebben dolgoznuk, de azért osztod az észt. Arcod kurvanagy.
  • Kelta #152
    Látom a fórum két "agytrösztje" megtalálta egymást és bőszen veregetik egymás vállát, mekkora lángeszűek is ők..
    Mindenki más több millió ember cégek kormányok mind hülyék, de ők tudják a tutit :))

    háááátpersze :)))))))))

    én kiszálltam skacok....ez már tőletek csak az üres locsogás szintje...kösz a beszélgetést, sokat tanultam belőle.

  • molnibalage83 #151
    A legtipikusabb bullshit dolgokat tolja folyamatosan és akkor még neki áll fentebb, amikor mérnök/műszaki emberek az iparból leoltják a hülyeségeit...
  • gforce9 #150
    "sokan a repülést is baromságnak tartották, meg a vonatot i" LOL ilyen hülye példákkal jössz? Akik ilyet mondtak, azok abszolúte semmivel képben nem levő zsíhülyék voltak, ugyanis előre kiszámolható volt, hogy működni fognak és életképesek. Ugyanúgy ahogy a napelem életképtelenségét nagyvolumenben szintén ki lehet számolni.Sőt! A valóság már vissza is igazolta. És ez mindaddig így is marad, míg olcsón megvalósítható és kis veszteségű energiatároló rendszerek nem leszenk. Ilyen meg még kilátásban sincs. Olyan dolgokkal akarsz "érvelni" hogy "szerinted". A természeti törvények nem vélemény szerint működnek.