Gyurkity Péter

Felszín alatti tó van a Marson

Radar segítségével bukkantak folyékony vízre, ez azonban még nem jelent életet.

A Marson zajló felszíni kutatásokat mi is folyamatosan figyelemmel kísérjük, hiszen itt a Curiosity és az Opportunity is újabb eredményeket szolgáltat, bár az elmúlt hetekben a globális vihar miatt ezek nem tudtak üzemelni. Olasz szakemberek ehelyett most radarral mértek be egy felszín alatti tavat, ami folyékony víz jelenlétét jelenti.

A részletes eredmények alapján kijelentették, hogy valószínűleg egy nem túl méretes tóról van szó, amely a radarjelekből bukkant elő. Ennek méretét (átmérőjét) 20 kilométerre teszik, ami pedig a pontos helyszínt illeti, a déli-sarki régióról beszélnek, hiszen ennek jégtakarója alatt húzódik meg a folyékony víz. Korábban csak utalásokat találtunk a víz egykori jelenlétére vonatkozóan, a Curiosity marsjáró maga is egy egykori tómedret vizsgált meg közelebbről, a jelek szerint azonban még mindig megtalálható a folyékony víz, ez azonban a felszín alatt, nagyjából 1,5 kilométeres mélységben rejtőzik, a réteg vastagsága pedig nagyjából 1 méter lehet, bár a radarműszer ezt nem tudja visszaigazolni.


Az Európai Űrügynökség Mars Express szondáján lévő Marsis radart használták fel a kutatók a fontos eredmény kimutatására, a visszavert jelekből szépen kirajolzódik a felszíni jég- és porréteg, valamint az ez alatt meghúzódó folyékony víz, ami még a felszínnél is erősebben veri vissza a szonda jeleit. Ez azonban még nem feltétlenül jelenti az élet jelenlétét, bár a fókusz egyre inkább a felszín alatt rétegekre helyeződik, hiszen a felszínen az erős sugárzás ennek esélyét minimalizálja. A szakemberek leszögezték, hogy most sem jutottunk közelebb az élet kimutatásához, itt mindössze arról van szó, hogy először igazolták vissza a folyékony halmazállapotban lévő víz jelenlétét.

A helyszín közelebbi meghatározása mindenesetre fontos előrelépés, a méréseket pedig többször is meg kell ismételni, hogy egyrészt pontosabb képet kapjunk a tóról, másrészt pedig hasonló jelek után kutassunk az egyéb régiókban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • quatlander #3
    "A szakemberek leszögezték, hogy most sem jutottunk közelebb az élet kimutatásához, itt mindössze arról van szó, hogy először igazolták vissza a folyékony halmazállapotban lévő víz jelenlétét."

    Ez is valami a felszín kapirgálása mellett.
  • Archenemy #2
    "ez azonban még nem jelent életet."

    Mindenképp üdvösebb ez a higgadt hozzáállás, mert pár éve még kb. az volt, hogy "még mindig nem sikerült TELJESEN kizárni, hogy valaha volt élet a Marson, tehát már-már biztosak lehetünk benne!"
  • morguldae #1
    Már hogyne lenne élet ott! Mindenki tudja, hogy a Marson laknak a marslakók!...