Gyurkity Péter

Opportunity: nem adják fel a reményt

A határidő után sem hagy fel a kapcsolatfelvételi kísérletekkel a NASA.

Az amerikai űrügynökség még júniusban számolt be arról, hogy a Marson tomboló globális vihar miatt megszakadt a kapcsolat a tervezettnél egyébként jóval hosszabb ideje szolgáló Opportunity marsjáróval. Ezt követően többször olvashattunk arról, hogy újra és újra kísérletet tettek a kapcsolatfelvételre, egy friss bejegyzés szerint azonban most, a határidő lejártát követően, sem adják fel.

Szeptemberben még arról szólt a fáma, hogy végleg elveszhetett az Opportunity, a NASA azonban ezt követően is szorgalmasan közzétette a frissítéseket, amire október legvégén is sor került. Eszerint ugyan már lejárt a szeptember 11-én elindult „aktív figyelési kampány”, amely kifejezetten azt célozta, hogy folyamatosan figyeljenek az esetleges beérkező jelekre, eközben pedig aktív módon, utasítások elküldésével, is megpróbálják felvenni a kapcsolatot, ennek ellenére azonban továbbra sem állnak le, ez a módosított stratégia ugyanis a jövőben is sikerrel járhat. Itt a szakértők felülvizsgálták az eljárást, ezt követően pedig megállapították, hogy van értelme a folytatásnak, különös tekintettel arra, hogy a Marson az elkövetkező hetekben újra felerősödnek majd a környéken mérhető szelek, ami segíthet a nappanelek letisztításában, hiszen az ezeken lerakódott por nagy részét akár el is távolíthatják majd.

Az ügynökség illetékesei legközelebb 2019 januárjában vizsgálják majd ismét felül az eljárást, valamint az eddigi fejleményeket, ami arra utal, hogy még nem döntötték el, mennyiben károsodhatott az akkumulátor, amelyet nem arra terveztek, hogy teljesen lemerülve vészeljen át hosszabb időszakokat. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az Opportunity eredetileg még 2004-ben landolt a bolygón, ikertestvérével együtt, a Spirittel kezdte meg a helyszíni vizsgálatot, a víz egykori jelenlétére utaló nyomokat kutatva. Amíg azonban a szintén 3 hónapos küldetésre szánt Spirit 2010-ig munkálkodott, az Opportunity még idén is rendelkezésünkre állt, amíg a globális vihar júniusban a környéken is éreztette már komoly hatását. Egy teljes hónappal később lecsillapodott a vihar, ekkor próbálták először felvenni a kapcsolatot, a marsjáró azonban azóta sem jelentkezett be.

November folyamán befuthat egy ilyen jel, amennyiben az eszköz még fel tudja tölteni akkumulátorát, de ahogy jeleztük, egészen januárig várni fognak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #4
  • barret #3
    14 éves akkukkal még működhet! Ilyen akkuk kellenének mindenütt :)
  • Zoliz #2
    Megbükhetné vagy kikaparhatná a Marsi homokból Kim Basinger, hogy tőtődj má' I want to chat with Earth ;)
  • quatlander #1
    Marsi testvéreink megtámogathatnák egy alapos karbantartással. :DDD