SG.hu

A digitális szerzői jogokról döntött az EU

Az Európai Parlament határozatának értelmében a tech-óriásoknak fizetniük kell, ha művészek és újságírók munkáját használják fel, és nem a kiadók kapják majd a pénzt, hanem személyesen a szerzők.

A Parlament 438 szavazattal, 226 ellenszavazat és 39 tartózkodás mellett fogadta el az írányelvet, mely szerint a tech-óriásoknak osztozniuk kell a bevételen a művészekkel és újságírókkal. A most elfogadott álláspont jelentősen módosult a júniusi szakbizottsági javaslathoz képest. A nagy port kavart korábbi verzió értelmében automatikus szűrésre köteleznék az internetes tartalommegosztókat, és arra, hogy minden, valamilyen formában szerzői jogi védelem alá eső tartalmat töröljenek. Ezen enyhítettek a mostani kompromisszumos változatban, csak annyit írnak, hogy a közösségi médiaoldalakat felelősségre kell majd vonni az ott közölt jogsértő tartalmak miatt.

A Parlament több esetben úgy változtatta meg az Európai Bizottság eredeti javaslatát, hogy biztosítsa: a művészek – zenészek, előadók és forgatókönyvek szerzői -, hírszolgáltatók és újságírók megkapják a munkájuk után járó fizetséget, amikor munkájuk a különböző megosztó platformokon, például a YouTube-on vagy a Facebookon, illetve a Google News-hoz hasonló hírgyűjtő oldalakon megjelenik. Noha kötelező előzetes szűrésről már nincs szó, az ellenzők szerint az olyan óriáscégek, mint például a YouTube, így is bizonyos algoritmusokat fognak bevezetni annak érdekében, hogy megfeleljenek az esetlegesen életbe lépő új szabályoknak.


A parlamenti álláspont a bizottsági javaslathoz képest szigorítja az online platformok és aggregátorok felelősségre vonhatóságát a szerzői jogokkal kapcsolatban. A Parlament szerint ezen platformok és aggregátorok felelőssége a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor szerzői jogi védelem alatt álló tartalmat tesznek közzé, akkor fizetniük kell a jogtulajdonosnak. A Parlament álláspontja konkrétan például azt kéri, hogy maguk az újságírók, és nem pusztán a kiadók részesüljenek ebből a bevételből. A start-upok és az innováció ösztönzése érdekében ugyanakkor a Parlament úgy döntött, hogy a kis- és mikroplatformokat kivonja az irányelv hatálya alól.

A szerzői jogok védelme az internetre jellemző szólásszabadság korlátozása nélkül valósul meg, tehát a cikkekhez vezető linkek és némi egyéni leírás megosztása nem jelenti a szerzői jogok megsértését. A tartalomszolgáltatók csak olyan mechanizmus segítségével ellenőrízhetik a feltöltött anyagok esetében a szerzői jogok tiszteletben tartását, amely elkerüli, hogy „nem jogosulatlanul terjesztett művek" is fennakadjanak a rostán. Az online tartalomszolgáltatóknak ezen kívül gyors és emberek, nem algoritmusok által működtetett jogorvoslati mechanizmust is létre kell hozniuk, ahol az indokolatlanul eltávolított tartalmak miatti panaszok benyújthatók.

Az állásfoglalás-tervezet kiemeli, hogy a Wikipediához hasonló, online enciklopédiák nem kereskedelmi célú feltöltése és a nyílt forráskódú szoftverplatformok, mint például a GitHub, automatikusan kívül esnek a szerzői jogi szabályzásnak alávetett tartalmak körén.

Ezentúl ha a szerzői jogok hasznosításáért eredetileg kialkudott díj „aránytalanul" alacsony a művekből származó bevételhez képest, akkor a szerzők és előadóművészek további javadalmazást kérhetnek attól, akivel megállapodtak a jogok használatáról. A jogszabálytervezet szerint a bevételekbe a közvetett bevételt is bele kell számolni. A szerzők és előadóművészek a szerzői jogok kizárólagos átruházásáról szóló szerződést vissza is vonhatják, amennyiben a védett teljesítményt hasznosító fél nem él a jogával.


Sok tüntetés volt az irányelv miatt

A szavazást megelőzően mindkét fél rendkívül intenzív lobbitevékenységet, médiakampányt folytatott. A bírálók elismerik, hogy elavult a 2001-ben életbe lépett uniós szabályozás, de szerintük egyes tervezett rendelkezések veszélyeztetnék az internet szabadságát. Sokak szerint azonban az új előterjesztés mindössze kozmetikázott változata az előzőnek. Julia Reda zöldpárti képviselő például úgy véli: az új jogi és technikai korlátok bevezetésével a vállalatok nyereségét részesítik előnyben a szólásszabadsággal és azon elvekkel szemben, amelyek nyomán létrejött a ma ismert internet.

A most jóváhagyott dokumentum fogja képezni az Európai Parlament hivatalos tárgyalási mandátumát a tagországok kormányainak tanácsával és az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetéseken. Az Európai Bizottság illetékes tagjai üdvözölték a döntést, és közölték, hogy még év végéig tető alá szeretnék hozni a végső megállapodást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #59
    "A neten lehetetlen elkapni az igazi bűnözőket,"

    Ezt csak te gondolod így, de nem így van! Abba bele sem gondolsz, hogy a bizonyításnak ezernyi módja van, ezrnyi trükk, amivel csőbehúzható az elkövető. itt nem csak arról van szó, hogy XY ember gépén lopott szerzői jogi tartalmak vannak. A nyomozóknak éppen az a dolguk, hogy a nem egyértelmű eseteket egyéb módon is bizonyítsák. És erre már nagyon profi IT szakemberekből álló osztáyok vannak a hatóságoknál. Annyi a történet lényege, hogy elkezdenek megfigyelni, és onnantól percek alatt annyi bizonyíték lesz a jogsértő ellen, amit már nem lehet p2p, meg az állítólagos ismeretlen fantom hekkerre fogni. És akkor abba még bele se mentem, hogy egy szimpla kihallgatásnál mennyi olyan trükk van, amivel egy elkövetőt önmaga lebuktatására simán rá tudnak venni. Ne nézd azért teljesen hülyének a hatóságokat!

    "Az egészet újra kellene írni,"

    Megint az érzelmek. Arra persze hiába vártam választ, hogy miért pont a szerzői jog zavar ennyire, amikor pl. adóügyekben ezerszer több ártatlan embert hurcolnak meg, nem beszélve a büntető ügyekről. Na mindegy...Az soha nem volt szabadságjog, hogy mások munkáját ellopják. Soha! Össze-vissza keversz mindent. Ennek így tényleg nincs értelme...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.10.29. 19:08:41
  • Andrevv #58
    "Eddig arról beszéltél, hogy a komcsik alkotják a rossz szerzői jogi törvényeket"
    Én nem mondtam ilyent. Csupán párhuzamot vontam, vagyis a komcsik azért figyelnek mindent és mindenkit a neten, hogy cenzúrázhassanak és büntethessenek nem megfelelő tartalomközlés miatt. A kapitalista világban pedig azért, hogy elkapják többek között a fájlmegosztókat és büntethessék őket érte.
    Igazából elment a kedvem a további vitatkozástól. A véleményem továbbra sem változott. A neten lehetetlen elkapni az igazi bűnözőket, nincs rá mód, csak az amatőrök és ártatlanok csapdája ez az egész. A cikkben olvasottak lehet, hogy a nagy cégekre vonatkoznak, de akkor is egyre jobban korlátozzák a szabadságjogokat és előbb utóbb még több egyszerű ember issza meg a levét, addig fűzik csavarják a szerzői jogot. Az egészet újra kellene írni, leegyszerűsíteni és a technológiák jelenlegi állapotára tervezni, majd alkalmazkodjanak a szerzők és ne mindenki más a világon. Jó hogy nem rögtön guillotine-nal büntetik ha valaki torrentezett a gépeden és nem tudod bizonyítani ártatlanságodat, kb ennyire elavultak a kapcsolódó törvények.
    Bookmark törölve, én leléptem... Pííísz
  • TokraFan #57
    Kevered a dolgokat. Eddig arról beszéltél, hogy a komcsik alkotják a rossz szerzői jogi törvényeket, erre írtam, hogy azt pont nem ők írják, mert a komcsiknál éppen, hogy nincsen szerzői jogvédelem.
    A cenzúra viszont egy teljesen más téma, annak az ég világon semmi köze a szerzői joghoz.

    "Ha letöltésért egy embert is meghurcolnak, már az is sok."

    Ez világos, de ilyen alapon akkor az a kérdés, hogy miért éppen a szerzői jog zavar? Mert bármilyen egyéb jogterületen meghurcolnak embereket ártatlanul, még egy faék egyszerű válóperben is, a büntető vagy adóügyekről nem is besézlve! Sőt, tovább megyek: Ez utóbbiak esetén ez nagyságrendekkel többször fordul elő, mint egy szerzői jogi ügyben. ezért mondom azt, hogy láthatóan érzelemből vitázol, nem pedig valós alapokra hivatkozással.

    "Az autós példával csak az a gond, hogy a neten sokkal nehezebb az igazi tettest megtalálni, hacsak nem egy amatőr. Éppen ezért nem szabadna a tulajt büntetni, az nem helyes. Egyetértesz?"

    Részben egyetértek, mert ez egy régi vita a jogalkamazók között is. Az IP cím csak egy gépet azonosít, az előtte ülő személyt nem. És valóban lehetséges az is, hogy a gépét zombiként használják hackerek amiről a tulajdonosnak nincs is tudomása. Ugyanakkor ez a védekezés csak akkor lehet sikeres, ha egyéb módon nem bizonyítható az elkövetés. Valamilyen középutat találni kell, mert gondold el, akkor pl. egy pedofilt vagy egy terroristát sem lehetne lefülelni soha az életben, vagy tulajdonképpen a nagyüzemi sokszorosítót és megosztót sem, mert bárki hivatkozhatna egyszerűen arra -bűnösen is-, hogy nem is tudott a gépén található 15ezer pedofil képről és videóról vagy bombareceptről, azt csak egy külső hacker tette rá az ő tudta nélkül a gépére. A durva persze az, hogy ez valóban meg is történhet, de ahogy a múltkor a repülőtéri drogcsempész példánál mondtam, ez a jelenség nem csak a virtuális világban létezik. A bőnözők mindenhol igyekeznek rákenni a dolgot az ártatlanokra. Éppen ezért, a bíróság és a nyomozók feladata az igazság kiderítése. Pont azért nem hülyeség a "jogászkodás", mert valahogy el kell dönteni, hogy bűnös-e valaki vagy sem. Amikor sikerül, akkor gondolom nem utálod a jogászokat akik mondjuk egy gyilkosra vagy terroristára rábizonyítják az elkövetést és így börtönbe lehet zárni. A kérdés persze az, hogy ez mindig jól működik-e? Természetesen NEM! Ugyanakkor ez nem szerzői jogi sajátosság, hanem általában véve az élet bármely jogterületén így működik.
  • Andrevv #56
    Én szó szerint a komcsikra gondoltam, vagyis Kínára akik mindent ellenőrizni szeretnének a neten, cenzúrára kényszerítik pl. a google-t is, ők pedig teljesítik mert kell a pénz. Ha pénzről van szó, az elvek nem számítanak. A brüsszelezést viszont nem tagadom, bevallottan EU ellenes vagyok (a jelenlegi formában a jelenlegi vezetéssel), és nem azért mert valami propaganda azt mondja, csak egyszerűen látom miféle emberek vannak ott és milyen hülyeségekkel foglalkoznak a fontosabb dolgok helyett.
    Ha letöltésért egy embert is meghurcolnak, már az is sok.
    Az autós példával csak az a gond, hogy a neten sokkal nehezebb az igazi tettest megtalálni, hacsak nem egy amatőr. Éppen ezért nem szabadna a tulajt büntetni, az nem helyes. Egyetértesz? (ha a jogot nem veszed figyelembe)
  • TokraFan #55
    Éppen ezért beszélek arról folyamatosan, hogy az üzletszerű felhasználást büntetik/üldözik, nem pedig azt, ha te megnézel/letöltesz valamit!
    Mondok egy példát, csak hogy értsd: Találsz egy képet a neten, letöltöd, majd annak felhasználásával készítesz egy olyan weblapot, brossúrát, szórólapot, akármit, amiért a megrendelőtől te pénzt kérsz. Ez egy klasszikus lopás, amit kiválóan be lehet bizonyítani! Ugyanezt helyettesítsd be zenével, videóval, könyvekkel, akármivel, amit digitálisan lehet terjeszteni, és szintén ezt kapod eredményül. Vagy a másik: valaki csinál egy oldalt, ahol online filmeket lehet nézni. Ha te azt megnézed, az senkit nem fog érdekelni, de a megosztót ha elkapják, ő már megnézheti magát. Szintén egy gyakorlati példa: Csinálsz egy youtube csatornát, ahol engedélyezed a reklámokat, tehát a nézettség alapján pénzt keresel. A tartalomhoz azonban nem a saját magad által készített anyagokat használod fel, hanem másokét, amiket random töltöttél le a netről. Ilyen esetben is meg fogod ütni a bokád, és teljesen lényegtelen, hogy p2p vagy milyen rendszerben történt az adatmegosztás, mert itt a jogosulatlan felhasználás az, ami számít!

    Magánszemélyeket puszta letöltésért ma már ritkán perelnek be, hacsak nem kifejezetten haszonszerzési céllal használták mások szerzői joggal védett anyagait.
    Már említettem az autós példát is. Ha gyorshajtáson kapnak, akkor csak úgy hivatkozhatsz arra, hogy valaki más vezette az autót -tehát a szabályt sem te szegted meg-, ha konkrétan meg tudod nevezni ki volt az, személyes adataival együtt, hogy a hatóság ellenőrizhesse az állításodat. Ha beigazolódik, hogy nem te vezetted az autót, akkor nem téged fognak megbüntetni, ha viszont nem, akkor téged, mint tulajdonost fognak bírságolni.

    A komcsikhoz ennek meg semmi köze nincsen, a szerzői jogvédelem olyan országokban a legerősebb, ahol soha nem volt kommunizmus. (cserébe mondjuk a netto kommunista Kínában magasról lesazrják a szerzői, az emberi, és nagyjából mindenféle jogot) Szóval ezt a Sorosozást, Brüsszelezést és egyéb most futó propagandát ne keverd ide mert tévútra visz, inkább nézz utána ésszel a dolgoknak.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.10.25. 18:04:04
  • Andrevv #54
    Szerinted csak a torrent tölt vissza adatot? :)) Azt hiszem kicsit le vagy maradva. Barlangban éltél az elmúlt néhány évben? :) Nézz egy kicsit körül, az új videó-streameknél már nem csak le, hanem fel is töltenek a kliens programok amióta ez lehetségessé vált akár böngészőkben is, külső programok használata nélkül. Játékok, programok már p2p megoldásokkal frissítik magukat, sőt a Windows 10 is a hozzád legközelebb tálaláható gépekről tölti le a frissítéseket, hogy ne terheljék a szervereket. Az új, feltörekvő közösségi oldalak (pl. Mastodon) is végzett a primitív központosított technikákkal, mindenki csatlakozhat a föderációhoz és egymás közt folyamatosan mennek az adatok. Hamarosan már a böngészők is előnyben részesítik a p2p le/feltöltéseket, lassan mindegyikben van beépített torrent-szerű kliens (lásd Tourch, Brave), beépített VPN (pl.Opera), stb. Miről beszélek? Amíg azt se tudod mi a DHT, PeX, LSD, addig nem csoda hogy nem érted miről beszélek. A torrent már nincs korlátozva a névadójához, már mindenki átemelt bizonyos technológiákat a saját megoldásukba. Te is töltesz fel és nem is tudsz róla. Próbáld úgy használni a netet, hogy letiltod a feltöltéseket, csak http requesteket engedélyezz. Le leszel bénulva.
    Mindez teljesen legális, senki se lop semmit, persze lehetséges, hogy valami nem engedélyezett másolat bekerül a rendszerbe, de ha azt se lehet tudni kitől származik, attól én még nem fogom kidobni a gépet az ablakon. Most ezt valószínólég nem érted, de peer discovery vagy exchange következtében akármikor átmehet a tudtom nélkül olyan adat/elérhetőség a gépemen, ami nem legális forrásból származik, ettől még nem loptam semmit, ezért lett fontos a VPN, mert a törvények elavultak, a technológiai fejlődést pedig soha nem fogják utolérni. A virtuális világban soha sem lesz mindent ellenőrizhető diktatúra, akármennyire is szeretnék a komcsik.
    Az EU közben pedig ezt csinálja: . Azok a bürokrata patkányok azt se tudják mi fán terem a számítógép, nem hogy belemerüljenek a részletekbe. Ott a pénz beszél, ahogyan a nagy pénzes bácsik fütyülnek, ők úgy dudálnak.
    Muszáj megjegyeznem, hogy én nem akarok lopni semmit, a lelkiismeretem patyolattiszta, de védekezni kell a hülyeséggel szemben, legyen az valami idióta törvény vagy bármilyen érdekképviselő jogász aki logikát mellőzve támad.
  • TokraFan #53
    Van csak letöltés és van csak feltöltés! Miről beszélsz? A torrent persze pont nem így működik, éppen ezért van azzal gond.
    Valóban nincs értelme folytatni, mert semmit nem értesz abból, amit mondok.

    "el kell fogadni, ennek megfelelően át kell alakítani az üzleti modelleket."

    Ez soha nem üzleti modell probléma volt, hanem tisztán jogi. Azt pedig nem fogja senki ratifikálni, hogy emberek munkáját el lehessen lopni. Erre hiába vársz! Éppen most fogadta el az EU a szigorúbb szerzői jogi törvényt -sok éves egyeztetést követően-, ez a kérdés most évekig -ha nem évtizedekig-, lekerült a napirendről.
  • Andrevv #52
    Jó, teljesen különböző dolgokról beszélünk, fölösleges folytatni. Engem nem érdekel az, ha valaki pénzért árulja más cuccát, téged meg nem érdekel, ha ártatlanokat hurcolnak meg "fájlmegosztás" miatt. Remélhetőleg majd mindenkinek világos lesz az, hogy nincs csak letöltés és csak feltöltés, a kettő csak együtt működik, 2018-at írunk, el kell fogadni, ennek megfelelően át kell alakítani az üzleti modelleket.
  • TokraFan #51
    "Folyton ezt mondod, nem értem miért."

    Mondjuk azért, mert a joggyakorlatban ezt üldözik 99%-ban. Az, hogy találsz pár esetet régről ahol egy nagymamát hurcoltak meg, még nem teszi igazzá a hamis ferdítésedet arról, hogy ez történik napi szinten. Azokat üldözi a törvény -JOGOSAN-, akik mások alkotásait ellopva, majd azt megosztva, pénzt keresnek. Ez pedig nem jogászbuziskodás, hanem egy teljesen jogos lépés.

    "Én is szerző vagyok, rengeteg programot írtam már, mégsincs semmi amit el tudnának lopni"

    Éppen te játszol itt papagájt, amikor állandóan ezt szajkózod, pedig már el lett magyarázva ezerszer, hogy ez a te döntésed amihez jogod van, másnak meg ahhoz van joga, hogy a programjáért, zenéiért, akármiért pénzt kérjen, és ebben az esetben már van mit ellopni!
  • Andrevv #50
    "Mit gondolsz, akkor az IT biztonsági szakemberek mégis mi a fenét csinálnak?"
    Azt amit én (többek között), szakmabeli vagyok ha nem vetted volna észre, szóval nem szükséges kioktassál.

    "nincs különbség virtuális és IRL bűnelkövetés között"
    Így igaz, csakhogy a virtuális világban a legtöbbször semmi sem az aminek látszik, ezért sokszor ártatlanokat ítélnek el (természetes személyek esetén), vagy kötnek valami megállapodást, mert már mindenkinek elege van a meghurcoltatásokból. Másoknak meg simán halvány gőzük sem volt mit csináltak rosszul, csak annyit tudnak felhozni védelmükben, hogy rákattintottam oszt ment, nem tudtam hogy az egér bal gombja ilyen veszélyes és törvénytelen. Persze, a törvény nem ismerete nem mentesít. Jól van b*meg, nem most szálltam le a falvédőről, de ez akkor is baromság. Remélem minden jogász karja leszakad ha véletlenül majd rossz helyre kattint. Suttyó, beképzelt, önelégült f*kalapok.

    "Ártatlan az, aki mások alkotásait jogosulatlanul felhasználva keres pénzt?"
    Ki beszélt pénzszerzésről? Folyton ezt mondod, nem értem miért. Mintha egy papagájjal beszélnék.

    "Te is a jogászokhoz rohannál, ha valaki meglopna!"
    Én is szerző vagyok, rengeteg programot írtam már, mégsincs semmi amit el tudnának lopni, ott a github, sourceforge, szabad a pálya. Én csak az opensource-ban hiszek.