SG.hu

Szerzői jogot sért a netes videót lejátszó készülék

Azzal reklámoznak egy multimédia-lejátszót, hogy azzal letöltés nélkül lehet a legújabb filmeket megnézni a tévé képernyőjén.

Egy holland férfi, J. F. Wullems az interneten árul egy multimédia-lejátszót, amire egy egyedi nyílt forráskódú szoftvert telepített. Ez amellett, hogy egy menürendszerben lehetővé teszi fájlok olvasását és a tévén való megjelenítését - mint minden médialejátszó -, kiegészítő modulokkal lehet rajta streaming-platformok tartalmaiból válogatni, és azokat egy kattintással elindítani. Némely ilyen weboldalnak van engedélye, míg mások engedély nélkül nyújtanak hozzáférést e tartalmakhoz.

A holland szerzői jogvédő szervezet, a Stichting Brein beperelte a férfit, mivel szerintük J. F. Wullems a multimédia-lejátszó értékesítésével "nyilvánossághoz közvetítést" valósított meg, és ezzel megsértette a szerzői jogról szóló holland jogszabályokat. Véleményük szerint a lejátszó legfőbb értéke a szerzői jogi jogosultak engedélye nélkül elérhetővé tett, védett műveihez való közvetlen hozzáférés. A helyi bíróság nem tudott dönteni, ezért az Európai Unió Bíróságához fordult, mely ítéletében megerősítette, hogy a lejátszó a nyilvánossághoz közvetítés eszköze.


A lejátszó menüje

Megállapítják, hogy J. F. Wullems a következmények teljes tudatában végzi azoknak a kiegészítő moduloknak a multimédia-lejátszóra történő előzetes telepítését, amelyek lehetővé teszik a védett művekhez való hozzáférést és azok megjelenítését a tévéképernyőn. Ezekre azért van szükség, mert egy átlagember nem ismeri az illegális streaming weboldalakat, melyek címe ráadásul gyakran változik. Megjegyzik, hogy a multimédialejátszót viszonylag sokan vásárolták meg, és minden internethez hozzáférő ember potenciális vásárló. Azt is leszögezik, hogy hiába csak megjelenítésről van szó, és az eszköz nem menti el a jogvédett tartalmakat, ettől még mindez az érintett művek többszörözésének számít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gemihu #4
  Az összes monitor és tv is jogot sért, sőt az ingatlan,ahol nézhető ilyen és még az ember szeme is,mert láthatja vele.
 • kvp #3
  Igen, ha nem pakolna fel elore az illegalis oldalakra mutato linkeket a lejatszoba, akkor teljesen legalis lenne, viszont nem is vennek annyian.

  ps: Ha utanna ingyen adta volna a lejatszokat ugyancsak meguszta volna, mert csak akkor buntetik komolyan az illegalis tartalmak terjeszteset, ha ezzel profitot szerez valaki, na itt pont ez tortent.
 • hungi #2
  Egy a sokmillió kodi box közül a különbség annyi hogy ez nem egyenesen Kínából jön, hanem megáll Hollandiában hogy a faszi rátehesse a kalóz addonokat...
 • TokraFan #1
  Ezen az alapon én is beperelhetném az összes PC és telefongyártót aki előre telepít akár csak egy böngészőt a készülékre, amivel simán streamelhetek video tartalmat, természetesen akár illegális forrásból is.