Berta Sándor

EU - automatizált tartalom­szűrők jöhetnek?

A kiszivárgott elképzeléssel többek között Magyarország sem ért egyet.

Jelenleg Észtország tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét és az észt kormány egy új javaslattal állt elő a szerzői jog reformjával kapcsolatban. Az ötlet lényege, hogy automatizált szoftver-intézkedéseket foganatosítsanak, amelyek segítségével a különböző platformok átvizsgálhatják a felhasználóik feltöltéseit.

Ugyan a tervezetből kikerült egy olyan vitatott rész, amely szerint a szolgáltatóknak kellene felelniük a felhasználók szerzői jogsértéseiért, de ennek ellenére az elképzelést kritizálók továbbra is úgy vélték, hogy az észt kormány "cenzúragépeket" akar létrehozni. Az ellentábor tagjai többek között arra hívták fel a figyelmet, hogy amennyiben megvalósulna az alapötlet, akkor minden felhasználó összes feltöltését automatikusan gépekkel ellenőriznék. Az egyébként nem vált ismertté, hogy mindezt miként akarták volna megvalósítani.

Hat európai uniós tagállam - Belgium, Csehország, Finnország, Írország, Hollandia és Magyarország - tiltakozott az eredeti tervek ellen és feltették a kérdést, hogy azok nem sértik-e meg az alapjogokat. Rámutattak, hogy ellentmondás van a javaslatok és az elektronikus kereskedelmi irányelv között is, utóbbi ugyanis kimondja, hogy a platformoknak nem lehet általános ellenőrzési kötelezettségük. Julia Reda, a Német Kalózpárt európai parlamenti képviselője rendkívül kiábrándítónak nevezte a kiszivárgott elképzeléseket. Úgy vélte, hogy egy rosszul megfogalmazott törvényszövegről volt szó, amelynek valószínűleg nem kívánt következményei lehetnének. A végleges szövegről az Európai Parlament dönt majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Skylake #6
  Ha e téren nagyon darázol, akkor n+1 darab, privacyra kihegyezett Linux disztró közül válogathatsz, és most nem a Tails-ra és hasonlókra gondolok. A bloatbuntura gondolsz? Az EFF nyomására eléggé kipucolták belőlük a követést tudomásom szerint, persze ettől még bloat, egy Mint megeszi reggelire felhasználói élmény tekintetében.

  Egyébként némi netezés után kilensgépen majdhogynem tökéletesen lehet blokkolni a W10 (7-8) telemetriáját. De ezt is ki lehet maxolni: egy rendesen bekonfigurált, és e célra dedikát tűzfalon (pfSense és társai), nem igazán fog hazaszólni.

  Plusz lehet tiltani olyan dolgokat is ekkor, mint kínai barátaink permanens és tömeges bepróbálkozásai is, ajtón kívül maradnak. Illetve a magyar kormányzati háló IP-iről esetlegesen érkező adatforgalmat, ha erre igény van. Vagy igény lesz a jövőben.
 • zola2000 #5
  Az egészet agyon vágja, ha egy telemetriás Windows alól futtatod, de már az Ubuntuban is volt egy amazonos kémszoftver-adware.
 • arty #4
  furcsállom, hogy pont az észtek?!?! a "mintaállam" áll bele egy ilyenbe?
 • Skylake #3
  Huhú, de megijedtem! Igen, ez a terv? Semmi gond! Megfelelő szoftverrel minden
  titkosítható, sőt ha ez is szükséges, potenciálisan olyan adatstruktúrává alakítható, illetve olyan portokon nyomható ki a netre, és engedhető be onnan, ami "normál" és
  szükségszerűen titkosított adatforgalomnak tekinthető! Ezen kívül ott vannak az olyan, eddig háttérbe szorult megoldások, mint a Tribler, vagy Retroshare. Előbbi célja pontosan olyan adatcsere létrehozása, hogy annak blokkolásához tulajdonképpen a netet kell lekapcsolni. Lehet próbálkozni.
 • fonak #2
  Nyilván nem maguktól jutott eszükbe, egy p.csafüst kis ország kormányának. Nyilván megvették őket, hogy terjesszék be.
 • jozsi031 #1
  Köcsög Észtek.