Berta Sándor

Az internetet veszélyezteti az európai uniós szerzői jog reformja

Az Európai Parlament a szerzői jogi szabályozás tervezett módosításáról tárgyal.

Az olasz Wikipédia hétfőn elérhetetlen volt. Az ok: az oldal így tiltakozott a kiszivárgott változtatások ellen. A felhasználók csak egy szöveget olvashattak, amelyben arról tájékoztatták őket, hogy ha az elképzelések megvalósulnak, akkor a népszerű online lexikon is nagyon nehéz helyzetbe kerülhet vagy akár meg is szűnhet. Az indoklás alapján, ha a tervezett javaslatokat elfogadják az európai parlamenti képviselők, úgy gyakorlatilag lehetetlenné válik majd például egy újságcikk megosztása a közösségi portálokon vagy egy adott cikk felkutatása az online keresők segítségével.

A módosításokat bírálók úgy vélték, hogy leáldozhat a mémeknek és a remixeknek is, s az egyes platformok már a tartalmak linkeléséért is komoly összegeket fizethetnek majd. A Wikipédia és annak létrehozója, Jimmy Wales a tervezett változtatások egyik legkeményebb bírálója, így érthető, hogy Wales aláírása szerepelt egy nyílt levélen is. A dokumentumot aláírta még Vint Cerf, Sir Tim Berners-Lee, Brewster Kahle, az Internet Archívum alapítója; Bruce Schneier IT-biztonsági szakértő, Joichi Ito, az MIT Media Lab igazgatója; Mitch Kapor, a Lotus Development Corporation és az Electronic Frontier Foundation alapítója, illetve Mitchell Baker, a Mozilla vezetője.

A tervezetnek különösen a 11. és a 13. pontját bírálták sokan. A 13. pont alapján a honlapok üzemeltetői kötelesen lennének megvizsgálni a feltöltött tartalmakat, hogy azok nem sértik-e a szerzői jogokat. Ennek alapján a közösségi portálokat kényszeríteni lehetne arra, hogy minden egyes bejegyzést górcső alá vegyenek. Ez csak szűrők segítségével lenne lehetséges, ami egy drága és időigényes folyamat. A 11. pont pedig kimondaná, hogy az online platformok kötelesek díjat fizetni a kiadóknak, ha azok tartalmaira mutató hivatkozásokat tesznek közzé. A cél az, hogy az internetezők a híreket eredetileg megjelentető oldalakat keressék fel.

A kritikusok szerint mindez gyakorlatilag egy linkadót jelentene. A tervezetben viszont nem határozták meg konkrétan, hogy mi az a link, így a kormányok arra is felhasználhatnák a szabályozást, hogy korlátozzák a világhálón a véleményszabadságot. Az ellentábor viszont azzal érvelt, hogy így még jobban kiszűrhetővé válnak az álhírek. Amennyiben az Európai Parlament megszavazza a reformot, akkor a tervezet az Európai Unió Tanácsa elé kerül. Amennyiben azt az akadályt is sikerrel veszi a csomag, úgy a törvénymódosítást a tagországok kötelesek lesznek átültetni a nemzeti jogrendszerükbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #4
    "Ennek alapján a közösségi portálokat kényszeríteni lehetne arra, hogy minden egyes bejegyzést górcső alá vegyenek."
    nálunk pl. egy fotó publikálása érdekében be kell szerezni a képen szereplő emberek hozzájárulását. Akkor is ha nem ők a kép fő tmája, hanem a háttárben vannak, de ami fontos, felismerhetőek. Ha nincs hozzájárulás, akkor meg kell oldani, hogy felismerhetetlen legyen mindenki a képen aki nem engedélyezte a megjelenését.
    Namost ezt hogy a fenébe fogja bármelyik magyar oldal lecsekkolni? Mármint azt, hogy én engedélyeztem e bármit is? Ez megint az, hogy aki a törvényt hozza az qurvára nincs képben sok dologban.

    "így még jobban kiszűrhetővé válnak az álhírek. "
    gondolom még soha nem hallottak a media hack nevű dologról. Amikor konrétan a hivatalos média ül fel egy kamura, mert qurvára nem ellenőrzik a hír forrását. Így volt lehetséges pl., hogya Cseheknél nulkeális robbanás történt, holott nem is. De ezt a tévé simán leadta.

    https://www.youtube.com/watch?v=LDHkOd9hBJE

    marhaság ez az egész. Diletáns barmok.
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2018.07.06. 15:00:24
  • esztyopa #3
    Ez tk.a *szerzői jogvédő*cirkusz kiterjesztése !
    A szobányi,mahagóni írőasztal mögött,karvastag szivarral pöfékelő hiénák /akik a jogdijjak nagy részét bezsebelik ! /- de SEMMIT sem alkotnak/,még hatalmasabb profitra tegyenek szert,és egyben megcsonkítják a netet.
    De az,hogy az emberiségnek mi a jó -lesz*rják !
  • nlght #2
    Országfüggő, Kínában pl. mindent az állam üzemeltet (vagy éppen közvetve tulaj).
  • Zoliz #1
    Erre lesz majd a mesterséges intelligencia ami kinyirja majd a valótlan entitásokat és azé lesz a hatalom aki az MI-t programozza. Valszeg nem az állam lesz az hanem az IT-s cégek.