Berta Sándor

Klasszikus dallamok a bolgár rádióban

A műsorszolgáltató érdekesen reagált egy szerzői jogi vitára, emiatt a bolgár rádióhallgatók egy része néhány hete úgy érezheti, hogy időutazáson vesz részt. Az ügyről a The New York Times számolt be.

A Bolgár Nemzeti Rádió (BNR) komoly jogi vitába keveredett a legnagyobb szerzői jogvédő szervezettel, a Musicautorral, ezért kizárólag az 1946 előtti zenéket sugároz. A megoldás bejött, ugyanis a hallgatóknak tetszik a műsorváltozás, ezt támasztja alá, hogy januárban 20 százalékkal nőtt a hallgatottság - ezt Alexander Velev, a rádió vezetője jelentette be.

A vitát az váltotta ki, hogy a Musicautor az idei évre négyszer magasabb jogdíjakat követelt a műsorszolgáltatótól, amelynek így az évi 500 000 leva helyett évi 1,8 millió levát kellett volna fizetnie. A rádióadó természetesen nem ment bele az üzletbe és azonnali hatállyal abbahagyta a Musicautor katalógusában található helyi és külföldi zeneszámok lejátszását. A Novonite hírportál korábban arról írt, hogy egyetlen más európai állami rádióadó sem fizet olyan keveset a zenei jogokért, mint a BNR.

Az ötlet annyira bevált, hogy az emberek felhívták a műsorszolgáltatót és közölték, hogy mennyire tetszenek nekik a lejátszott dalok, amelyek között voltak klasszikus művek, a 20. század elejéről származó dzsesszalkotások és koncertfelvételek. Persze azzal is tisztában vannak a rádióadónál, hogy a hallgatók számának növekedése annak is köszönhető, hogy folyamatosan beszámoltak a jogi vitáról. A Bolgár Nemzeti Rádió ezen kívül be is perelte a Musicautort, amire a szervezet ellenkeresettel reagált. A vitába a helyi kulturális minisztérium is beszállt, a szaktárca a két fél között akar közvetíteni. Azonban bármi is lesz a vita vége, Velev egy esetleges egyezség után is biztosítani akarja, hogy több rádióadón is elérhetők maradjanak a régebbi zenék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #6
  Nekem amúgy, az akkor beszéd tetszik nagyon.
 • zola2000 #5
  itt? megcsinálták az M3mat, de csak annyi történt hogy az archívumból válogatnak a reklámok, műsorajánlat mind mai stílusban megy, pedig lehetne retro ruhában bemondónő régi stílusú híradó úgy mint régen. Ha már csinálják csinálhatnák rendesen is.

  "A megoldás bejött, ugyanis a hallgatóknak tetszik a műsorváltozás, ezt támasztja alá, hogy januárban 20 százalékkal nőtt a hallgatottság"
  Remélem lesz rádió amelyik átveszi ... bár tökmindegy ott a youtube akinek ilyen kell :)
 • Tetsuo #4
  Sajnos nem. :-)
 • kvp #3
  Valami ilyesmi: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kossuth_R%C3%A1di%C3%B3
 • Tetsuo #2
  Ilyen magyar rádiót régi stílusú hírbemondással stb. én is szívesen hallgatnék.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.02.25. 12:03:55
 • esztyopa #1
  Ali-babáék *megszállták* bolgárokat !