Berta Sándor

EU - veszélyben az internet nyitottsága és szabadsága?

Két szervezet is az új európai uniós szerzői jogi szabályozás miatt aggódik.

A Mozilla és a Free Software Foundation Europe (FSFE) egyaránt attól tart, hogy veszélybe kerülhet a világháló szabadsága és nyitottsága, ha elfogadják az Európai Unió új szerzői jogi törvénytervezetét, amelyről először az Európai Parlament Jogi Bizottsága szavazhat október 10-én. A végleges voksolást decemberre tervezik.

A Mozilla blogbejegyzésében azt kérte az európai uniós állampolgároktól, hogy juttassák el az ellenvéleményeiket az európai parlamenti képviselőknek és követeljék egy jobb reform kidolgozását. A szervezet amiatt aggódott, hogyha változatlan formában fogadják el a tervezetet, akkor eljöhet a blokádok és szűrők korszaka, amely veszélyeztetheti az internet szabadságát és nyitottságát.

Raegan MacDonald, a Mozilla európai politikáért felelős menedzsere úgy vélte, hogy a tervezet számos pontja és néhány módosítási javaslat is használhatatlan és egyenesen abszurd, ráadásul veszélyezteti az innovációt, a piaci versenyt és a véleményszabadságot. Gyakorlatilag minden tartalom, amelyet a felhasználók feltöltenek majd szűrhető vagy letiltható lesz, akadályozhatóvá válik az információk linkelése és lekérdezése. Az adatokhoz kizárólag a tudományos kutatólétesítmények férhetnének hozzá, a könyvtárosok, az újságírók, a különböző érdekcsoportok és a független tudósok nem. Az olyan online platformokat, mint a Wikipédia vagy a GitHub pedig kötelezni lehetne arra, hogy ellenőrizzék az emberek bejegyzéseit.

Az FSFE a közös szoftverfejlesztések miatt aggódott és ez különösen a nyílt forráskódú projekteket érintheti majd hátrányosan. Ezért a szervezet és az OpenForum Europe elindította a Save Code Share nevű kezdeményezést, s a kiadott fehér könyvében elsősorban a tervezet 13. cikkelyével foglalkozott. Az új szabályok bizonytalan jogi helyzetet teremthetnek a fejlesztők és a fejlesztői közösségek számára. A szolgáltatókat ugyanis köteleznék új szűrőtechnológiák alkalmazására, hogy megelőzhetők legyenek a szerzői jogsértések, ez pedig egyúttal az ügyfeleik megfigyelését is jelentené.

Polina Malaja, az FSFE jogi kérdésekért felelős koordinátora kijelentette, hogy a jövőben gyakorlatilag minden olyan személyt, céget vagy szervezetet, amely kódmegosztó platformot használ, potenciális szerzői jogsértőként kezelnének és a tartalmaikat bármikor eltávolíthatnák vagy megakadályozhatnák az azokhoz való hozzáféréseket. A jogtulajdonosok jogainak védelméért egyértelműen a platformok felelnének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #17
  Nem ez a gond! Amit írsz bar érthető, de sajnos nem érv. Hiszen ilyen alapon akinek nincs elég pénze, az jogosult kirabolni egy bútor áruházat, vagy tulajdonképpen bármit jogosult ellopni, hiszen pénze nincs rá. A digitális tartalmat is elo kell állítani, pont ugy, mint egy kanapét, caak a kanapét ugye nem tudjuk letölteni. Ezzel együtt azt gondolom, a tiltás a média tartalmak esten nem vezetnek sehova, itt ugyanis számos kapcsolódó bevételt lehet realizálni, ezert mas üzleti modellben meg mindig nyereségesen működtethető lenne.
 • morguldae #16
  Előbb utóbb eljön a teljes korlátozások ideje, ez biztos. Nem is lenne, gond, hogy vegye meg az ember a dolgokat, ne sértsen ilyen olyan jogokat, hanem az a gond, hogy mégis miből vegye meg? Kinek van erre pénze? Kifizeti a magyar ember a számlákat vesz ételt, aztán annyi volt a pénze. És ez még a jobbik eset. Százezreknek kell élnie közmunkának nevezett kényszermunkából, a segélyezés rendszerét teljesen eltörölték, segélyeket egyáltalán nem adnak. Munkahelyek nincsenek, ha vannak minimál bérért, ami a fentebb felvázoltakra épp, hogy elég. Az ország élén tolvajok tanyáznak, akik mindent ellopnak!... Vennék én dolgokat, örülnének az emberek, ha nem kellene jogsértően tartalmakhoz jutniuk, mert az azt jelentené, hogy van egy életszínvonaluk amely megengedi ezt nekik. De ebben a tolvajok országában mindez nincs! Ezrek alszanak az utcákon. A munkanélküliség a végtelenbe mutat. És ezrek semmilyen segélyt nem kapnak, mert azt is megvonták már tőlük. Persze a statisztikákban ezeket természetesen már sehol sem szerepeltetik! Munkát pedig nem adnak! Szóval magyar ember letölt ezt azt aztán annyi van neki!
 • TokraFan #15
  Hát kérlek ezt egy olyan világban, ahol mára emberek millióinak az internet kvázi egyet jelent a fészbúkkal és az őcsövével, nem tudod megvalósítani. Lassan a www-t is már csak a "vén rókák" értik...
 • TokraFan #14
  +1
 • Caro #13
  A cikkhez: hányszor, de hányszor jutunk még oda vissza, hogy az internetet a www-vel azonosítjuk?
  Kell egy decentralizált hálózat, aztán el lehet felejteni a cenzúrát meg az egyéb ilyen baromságokat.
  Egyébként ha jól tudom van is, pl. a freenet.
 • end3 #12
  Nézd, ha mélyen tisztelt EU közösség jelenlegi vezetése simán csak piacnak és megvehető országnak (le-)kezel egy nemzetet, akkor némi "furfang" a segélyelosztásokba is, de a nemzeti törvénykezésekbe is belefér. (Nevezhetjük lopásnak is, de akkor ez kellően robin hood-i. :-) Az EU-ba nem életünkkel és vérünkkel léptünk be, hanem a kölcsönös előnyökért. Erre a Brittek is rájöttek. Mi miért is nem tehetjük?
  Utoljára szerkesztette: end3, 2017.09.14. 16:13:00
 • Skylake #11
  Persze, valamit adni kell a jogvédőknek. Én azt gondolom, hogy az elmúlt 20 évet egy dobozban leélő, vaskalapos jogvédő baromnak kell lenni ahhoz, aki azt hiszi, hogy vissza lehet nyomni a fogkrémet a tubusba olyan módon, hogy a személyiségi jogok, a véleménynyilvánítás joga, valamint az áruk és szolgáltatások szabad áramlásának joga ne sérüljön. Ez mondjuk esetleg működhet egy Erdogan és Putyinland-ban, a felszínen. Azaz az EU-ban nem. De mivel ezzel foglalkoznak, megpróbálkoznak vele. Tegyék nyugodtan. Szükségszerű szerintem, ha közel olyan médiatermék-előállítási és tartalomtovábbítási technológiák vannak a tömegek kezében, amelyekkel ők maguk rendelkeznek, akkor ezek használata nem lesz kontrollálható olyan formában, amikor ezek ott összpontosultak.
 • Skylake #10
  Igen, kicsit később láttam a :-)-t.

  A rezsim egy dologban nagyon kreatív: hogyan lehet felesleges dolgokra elkölteni és e célokra átkonvertálni a külföldi forrásokat. Azonban ez nem egy akkora nagy csoda: sikerében benne van az az "áttitűd", hogy a szockó érában mindenki lopta az állam vagyonát: csak a proli a csavarkulcsot meg az anyagot tudta ellopni, a góré meg az egész gyárat a végén - a vágy és a megvalósítás célja ugyanaz. Egy egész társadalom szocializálódott 30-40 év alatt a lopásra és az ügyeskedésre. Ennek fejlődése mostanra, egy state capture-al jutott csúcsra, borult virágba. A csúcsra jutást nagyban segíti, hogy a külföld, aki önti ide az ellopható pénzeket, nincs erre a működésmódra szocializálva. Plusz rossz hatékonyságú, tohonya bürokratikus szervezet.
 • end3 #9
  Csak én érzem úgy, hogy Brüsszelben ez a "jogalkotási"-irány is az amerikai szerzői jogvédő szervezetek "lobbinyomására" alakul? Ezek tényleg többen vannak az Európa Parlament-ben, mint a Néppárt?
  Utoljára szerkesztette: end3, 2017.09.14. 16:02:22
 • end3 #8
  Tegyem hozzá, hogy a "segííílyke" pántlikázva érkezett, mindig szigorúan "városszépészeti" célokra, még véletlenül sem a nemzeti "önellátó" gazdaság megalapozásához nyújtották. De minden "nem termelő máshoz" biztosan sokat... (És még kifogásolják sokan a stadionépítéseket.)