Gyurkity Péter

Éledezik az európai szupervulkán

Egy óriási kitörés komoly hatással lesz életünkre, de itt még semmi nem biztos.

Egyszerre több lap is beszámolt a hónap közepén az olaszországi Campi Flegrei aktuális helyzetéről, amely már évekkel ezelőtt nagy figyelmet keltett a szakértők körében, az utóbbi hónapokban azonban további aktivitás jeleit mutatta. Itt komolyan felmerül egy újabb kitörés lehetősége, amely viszont igencsak kellemetlen következményekkel járna.

A Washington Post írásában például arról olvashatunk, hogy a Rómától mintegy 200 km-re délre található egykori vulkán (amely ma egy kaldera, vagyis vulkáni eredetű felszíni képződmény formáját veszi fel) éledezőben van. Kénsav, gejzírek, illetve gőzölgő mocsár fogadja az ide látogatókat, kisebb földmozgásokat is rendszeresen észlelnek, ez pedig arra utal, hogy közeleg a kritikus pont, amikor a magmakamrában annyi gáz halmozódik fel, hogy az akár lerobbanthatja a fedő rétegeket – ellenkező esetben viszont a magma túl sok vizet veszít, megszilárdul és megáll a felfelé tartó mozgása.

Az utolsó kitörésre itt 1538-ban került sor, vajmi kevés megbízható tudományos adatunk van tehát erről, bár azt tudjuk, hogy a Monte Nuovo az akkor kilövellt anyagból jött létre. Maga a kaldera viszont 39 ezer éves, ez pedig az elmúlt 200 ezer év európai történetének legnagyobb kilövellésének eredménye, ami vulkanikus telet hozott magával, elvezetve a neandervölgyi ember kihalásához. A mostani éledezés természetesen már jó ideje zajlik, itt az elmúlt fél évszázadban folyamatos volt a megfigyelés és az adatrögzítés, a státuszt azonban csak 2012-ben változtatták zöldről citromsárgára, az alacsony szintű szeizmikus aktivitás gyakorisága pedig szintén az utóbbi néhány évben változott meg.

Az Aleut-szigetek keleti részén eközben kétszer is kitört egy aktív vulkán, amely némileg kibővítette a szóban forgó szigetet. Az alaszkai hatóság helyzetjelentése szerint a Bogoslof emberéleteket nem veszélyeztet (hiszen 100 km-s körzetben nincs lakott terület), így ez jóval könnyebb feladatot jelent az illetékeseknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #10
    Igazad van, elnézést ha tévedtem, és ha butaságokat írtam. Mentségemre legyen mondva hogy sem vulkanológus, sem geológus sem vagyok, csak egy egyszerű munkásparaszt proletár egy telepről... :D
    Azonban ami itt a lényeg, arról nem igazán értekeztünk, márpedig az, hogy ha és amennyiben valóban szupervulkán kitörés lesz, tehát nem a tárgyalt krátermezőn lesz némi vulkáni aktivitás, hanem a mélyben levő szupervulkáni magmakamra eléri a kritikus nyomást és kiszakad, kitör; akkor mi várható a környéken, illetve távolabbi nagyobb körben (mondjuk hogy az európai mediterránumban) illetve nagyobb távokon, milyen hatásokkal lesz-lehet Európára, és nem utolsósorban a glóbuszra...
    Itt ezek az érdekesek és nem mindenféle apró-cseprő szakmai okoskodás... Magyarán, nekem (és még százmillióknak szintúgy) tök mindeg,y hogy hamufelhőtől halok meg, vagy lávafolyástól, esetleg cunamitól, amit a szupervulkán okoz.... hanem csak hogy meghal-e vagy sem az ember... A szakemberek persze nagyon jó és persze fontos, hogy ezeken agyalnak és vitáznak, érvelnek, aprólékosan elemzik, de a laikus pórnép viszont a popsiját félti és csak annyit szeretne minél reálisabban látni előre, hogy valós veszélyben van-e az a hátsó vagy sem...
    Tehát én itt azt próbálom értelmezni, hogy nem-e csak szenzációhajhász, pánikkeltő túlkapás-e a hír, hogy "éledezik a szupervulkán" (mert ez elég extrém hír, ha meggondoljuk ugyebár, kb mintha az lenne a hír, hogy Putyin hadat üzent az USA-nak) és hogy ebből következően hamarosan (bár itt időintervallum sincs megadva ugyebár, tehát nem tudom, hogy 2 hét vagy 200 év ugyebár.. utóbbi is hamarosan, ha földtörténeti léptékben nézzük ugye)... hiszen nagyon nem mindegy, hogy belátható, minket a bőrünkön érintő időléptéken belül VALÓBAN egy szupervulkán teljes terjedelmében kitör-e a közelben (mert ez szupervulkáni léptékben eléggé közel van hozzánk azért ugyebár), vagy csak egy hajdani szupervulkán fölötti részlegesen aktív krátermező egyike-némelyike várható hogy kitöröget (pl ott akár víz alatti kitörés is lehet ugyebár, ami kevésbé veszélyes (hamu füst és láva szemszögéből), nyilván cunami szempontjából már jobban... stb stb stb...
    Amit írtam a hasadékokról és a keletkező kalderáról és a méretekről nem a kisujjamból szoptam, hanem azt csupán néhány ismert szupervulkán adataiból spekulálgattam... Ennek Flegrei-nek kb 30 km-es a teljes ősi kalderája... ez egy középkategóriás szupervulkán (továbbra is fenntartom, hogy egész Olaszország elpuszítására képes minimum, de ha nagyobb kitörés lesz, amit megismétlem: ELŐRE NEM TUDUNK PONTOSAN, akkor az egész mediterránumra is). A Yellowstone szupervulkán kb 3-szor ekkora, ha jól saccolom (ott lényegében kettős vagy ha tetszik, iker szupervulkán van, aztán van még az új-zélandi aminek a kalderatava mérete kb megegyezeik a Flegrei őskráterrel és a szumátrai, ami viszont egy 90-szer 30 km-ere majd két Balatonnyi kis tócsa.... Az izlandi hasadék is 40 km hosszú és az még nem is szupervulkán, hiszen eddig nem érte el azt a kilövellt magma mennyiség határértéket (1000 köbkilométer)... a szumátrai szupervulkán (a maga 3000 köbkilométeres rekord kilövellt magma mennyiségével) egyedül majdnem kipusztította az életet az egész bolygón!!! Ezek felfoghatatlan méretek és léptékek, de ezt próbálva átgondolni és felfogni, már érzékelhető, hogy egy ilyen kitörés lényegében világkatasztrófát jelent... Tehát egy az érdekes a kisembernek, hogy valós közvetlen és belátható időn belül várható veszélyben vagyunk-e itt Magyarországon a nápolyi szupervulkántól vagy sem...
  • Irasidus #9
    " Az egyik az, mint már írtam, hogy FELMÉRHETETLEN, prognosztizálhatatlan számunkra egy szupervulkán kitörésének pontos lezajlása, annak fizikája, meteorológiája, geológiája stb.. Tekintve, hogy ILYEN TAPASZTALATUNK NINCS, soha nem éltünk át szupervulkán kitörést, nem vizsgáltuk meg nem mértük meg, csak geológiai maradványok, fosszíliák, kőzetek, nyomok amikből képesek vagyunk körvonalazni."

    A földtörténet során már többször történt ilyen esemény, aminek hatását - a lerakodó üledék, por, zárványok, és egyéb ősmaradványok segítségével lehet mind a meteorológiai, mind geológia, mind az élővilágra gyakorolt hatását vizsgálni. A tapasztalat meg nem a tudomány módszere...! Ami érdekes, hogy a végére elismered, hogy mégiscsak tudjuk vizsgálni, aztán később kifejted, hogy saccolgatni tudnak, és gyerekcipőben jár. Ami egyrészt ellentmondás, másrészt nem látom az érveket eme kijelentés mögött. Az eltérő modellek nem tudom mennyire szórnak, és mit prognosztizálnak ilyen esetben, de azért saccolgatás az erős túlzás, a tudomány nem így működik.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.01.04. 14:23:42
  • jovokutato #8
    Az igazán nagy erejű vulkánkitöréseknél nem a láva okozza legnagyobb gondot,hanem a hatalmas mennyiségű és nagy távolságra kidobott kőzetanyag:az Ön által lávaesőnek hívott vulkáni bombák,ami izzó kövek zápora,az ennél kisebb horzsakő és végül a legnagyobb távolságra eljutó finom hamu.
    Ha pedig a kitörési felhő a saját súlya alatt összeomlik,akkor a legpusztítóbb hatású vulkáni jelenség,nagy távolságra eljutó piroklaszt ár jön létre.
    A piroklaszt ár sebessége 200 km,a hőmérséklete becslések szerint 800 fokos.
    A Vezúv 79-es kitörése során Pompei és Herculaneum pusztulását is a vulkáni bombák és a hamueső okozta,de a végső és teljes pusztulást az összeomló kitörési felhő miatt keletkező piroklaszt ár okozta.
    A Campi Flegrei esetében hasadék nem keletkezhet.
    Ahol hasadék mentén lehet nagymennyiségű lávaöntéses működés,az Hawaii,de elsősorban Izland.Nem véletlenül említettem a Laki hasadékzónát.
    A Flegrei egy nagy kaldera,több kisebb kürtővel.
    Ha kitör,akkor hasonló lefolyású kitörése lehet,mint a Thera-mai nevén Szantorini-ókori kitörésének,a már említett 79-es Vezuv kitörésnek és a többi említett kitörésnek,csak nagyobb léptékű izzó kőzáporral,horzsakőszórással,hamuszórással és piroklaszt árral.
    Mivel tenger mellett található ,még egy nagyhatású és veszélyes jelenséget,vulkáni működés által kiváltott cunamit is okozhat,például a piroklaszt ár tengerbe zúdulása-a Tambora 1815-ös kitörésekor a tengerbe bezúduló piroklaszt ár 1000km-es távolságra ható cunamit okozott-.

    A láva azért elhanyagolható,mert a sűrűsége miatt nem képes akkora távolságra elfolyni.
    A vulkáni működés során soha sem a lávafolyás okozza legnagyobb pusztítást.
    Ez alól történelmi időben egyetlen kivétel a Laki hasadékzóna lávaömlése,de ott sem a lávaömlés,hanem a másodlagos hatása-a légkörbe került kén-által okozott éghajlatváltozást.
  • Lapajka #7
    Bocs, hogy ilyen konkrétumot írtam, hiszen magam is kitértem arra, hogy nem lehet előre pontosan megmondani, hogy mi hogy lesz egy szupervulkán kitöréskor, csak saccolgatni, becsülgetni ugyebár...
    Két okból is értelmetlen spekulálni azon szerintem, hogy a láva milyen messzire folyik. Mindkettőre igyekeztem kitérni. Az egyik az, mint már írtam, hogy FELMÉRHETETLEN, prognosztizálhatatlan számunkra egy szupervulkán kitörésének pontos lezajlása, annak fizikája, meteorológiája, geológiája stb.. Tekintve, hogy ILYEN TAPASZTALATUNK NINCS, soha nem éltünk át szupervulkán kitörést, nem vizsgáltuk meg nem mértük meg, csak geológiai maradványok, fosszíliák, kőzetek, nyomok amikből képesek vagyunk körvonalazni. Hiszen amióta emberi tudomány létezik (vad előemberek éltek még amikor megesett ilyen ugyebár, és az sem volt egy maximumon tomboló kitörés amúgy, ha jól tudom, eme tárgyalt helyen, hanem egy részleges kitörés volt ha jól tévedek... (vulkanikus telet, vagy kvázi mini szubglobális jégkorszakot és nagy átmeneti lehűlést hozott, és részleges kihalást is, annyit tudunk kb, de ezt sem annyira nagyon pontosan, hogy pl mekkora területeket érintett, a szeizmikus hatása mekkora volt, és meddig folyt el a láva). Nem tudjuk megmondani, hogy ha valóban jönne egy szupervulkán kitörés, teljes vagy részleges lesz-e az (kérdés hogy egyáltalán van-e értelme ilyen kategorizálásnak, hiszen a szupervulkán az nem egy hegy amiből láva tört ki, mint egy ismert klasszikus, kvázi hagyományos vulkán ugyebár, hanem lényegében a földkéreg felszakad és előtör a magma, mint ilyen megmondhatatlan, megmérhetetlen hogy mekkora kürtő alakul ki majd, még az alakja sem igazán, tehát egyáltalán nem biztos hogy kaldera jellegű kör szerű hagyományos, vagy inkább egy láva- azaz magma okádó hasadék keletkezik (ami akár lehet száz km hosszú is, csak halkan bátortalanul jegyzem meg). A "szupervulkanológia" tudománya eléggé gyerekcipőben jár, hiszen nem igazán experimentális és empirikus kutatási terület, úgy saccolgatni lehet kb, főleg prognózisok szintjén.
    A másik oka pedig az, hogy felesleges előre lemérnünk meddig folyik el a szupervulkán lávája, mivel láva eső is lesz, a lávaeső határvidéke határozza meg azt hogy meddig lesz a láva jelenség, tehát kb addig fog a láva "folyni"...
    Tehát úgy gondolom, nem csak az lesz a fő gond, amit említesz, mondhatni az már csak kataklizmatikus utóhatás lesz. A kitörés közeli időkben a földrengések, lávafolyás és lávaeső lesz az elsődleges kataklizma okozó, a másodlagos lesz, amikről te írsz.. ezért is bátorkodtam említeni, hogy akár elpusztíthatja az egész mediterránumot, vagy akár Európát is egy nagy szupervulkán kitörés... Ha gugliban megnézzük, szépen kirajzolódik a korábbi szupervulkán kráter (ez viszont a jövőbeliről nem ad biztos információt sajnos, csak segít az arányok megbecsülésében legfeljebb). Nápoly városa kb a kürtő közepe lesz, a Vezúv az egyik szélén, a Flegrei krátermező fogja kb a baloldali negyedét képezni, a többi része az jelenleg víz alatt van, ott a nagyobb öböl képezi azt... már ha kör alakú kráter képződik, ami ahogy már említettem, egyáltalán nem biztos, egy szupervulkánnál... de ha bármiben tévedek, örömmel veszem, ha kiigazítasz természetesen tisztelettel és alázattal... én csak spekulálgatok és szubjektív véleményt írok, természetesen...
  • jovokutato #6
    A láva nem fog többszáz kilométerre elfolyni.
    A nagy gondot a magaslégkörbe kerülő hamu és kén fogja okozni.
    A hamu a blokkoló hatása miatt,a kén meg a savas esők miatt.
    Hogy mi várható,arra példaként lehet említeni az utolsó nagy európai vulkáni működést,az 1783-as izlandi Laki hasadékzóna működését,a Tambora 1815-ös kitörését,a Krakatau 1883-as kitörését és a Pinatubo 1991-es kitörését.
    Ugyanez,csak nagyságrendekkel nagyobb mértékben.


  • Lapajka #5
    Először is nem tudom, miért azt kell írni hogy Rómától 200 km-re délre van? Nem lett volna egyszerűbb azt írni, hogy NÁPOLY MELLETT???? Na mindegy... Az úgy megvan hogy a Flegrei krátermező AZ NEM A SZUPERVULKÁN MAGA, azaz a teljes kitörési kürtő, ha kitör az egész, hanem csak egy része..? Jó esetben a fele, de inkább a harmada... Mivel ez az ős kráter rendszer (bizony itt több kaldera van egymás mellett, a szupervulkánunk kisebb utókitörései által jöttek létre, vagy mondhatjuk úgy, hogy a szupervulkán bébi vulkánjai.
    Namost csak a Flegrei krátermezőn csupáncsak 27 caldera van, közülük néhány krátertóvá alakult évezredek alatt, kb Nápoly is és a környező települések úgy 50 km-es körzetben úgy amblok benne lesz a kürtőben... Mert hát ugyebár van ott még egy "aprócska" 28-adik kráter is, ha esetleg valakinek nem tűnne fel... Namost itt a ciki csak az, hogy ez bizonyos kráter, az egyik legaktívabb már pár ezer éve, az már nem bébije ennek a picurka szupervulkánnak, hanem már felnőtt fia. Nos bármily meglepő esetleg némelyek számára, de EZ MAGA A VEZÚV AKTÍV VULKÁN...!!! Namost a Vezúv az nem 500 éve tört ki utoljára ugyebár, hanem az utolsó nagyobb kitörése 1944-ben volt, de azért büfizget füstölget időnként... Tehát az van, hogy nem csak illetve nem elsősorban a Flegrei-mezőket kell nézegetni, ha a szupervulkánunkra vagyunk kíváncsiak, hanem ugyebár nyilvánvaló: a Vezúvot! Mert ha ez a mi szuperünk tör ki úgykb maxra, az bizony a Vezúv kitörését is jelenti egyúttal, csak éppen az egész Flegrei kaldera mező a Vezúvval együtt EGY NAGY KRÁTERRÉ VÁLIK!!! Egy szuper vulkán krátere több kilométeres átmérőjű ugyanis, ez lehet akár több tucat kilométer is. Ha kitör egy szupervulkán kitörés az kb globális katasztrófahelyzet...Ez történt meg, de nem 500 éve (mert ha szupervulkán tört volna ki ugyebár a középkorban, az hozott volna egy finom európai sok éves átfogó hamufelhőt (vagy ha tetszik, ködöt, vulkanikus téllel), ami lényegében kb azt jelenti hogy sötét van a kontinens nagy része fölött nappal is jó pár évig ugyebár, akkor kissé másképp alakult volna Európa történelme...) Tehát maradjunk abban, hogy szupervulkán kérem szépen itt kb 40 ezer éve tört ki utoljára... 500 éve csak egy gyermek vulkánja tört ki azaz az egyik kráterből jött láva Flegrei krátermező 27 kalderájának valamelyikéből... Aprócska difi végülis... nagyon nem mindegy... hogy a kisfia, meg a babái büfiznek egyet-egyet, vagy éppen inkább a kedves papa okád egyet... mert ha az megtörténik, akkor kb Olaszországnak reszeltek, csak halkan súgom... De nagyrészt nekünk is, mert nem vagyunk olyan messze, csak a láva el fog folyni több száz km-re, és lesz egy kis finom láva eső és forró hamu eső, aztán jön úgy 5-10 év jégkorszak, szóval nem sokan fogják túlélni azt 1-2 ezer km-es körzetben, ha VALÓBAN a szupervulkán tör ki... Ha csak a kaldera mezőn van kis mozgolódás, az jelentheti azt hogy megint csak egy gyermek vulkánja fog kitörni a szupervulkánnak, ha viszont azt látjuk, hogy a Vezúv is mormog, és a kaldera mezőn is aggasztó dolgok vannak (mondjuk elpárolog szépen egy krátertó, és a többi is füstölögni kezd, tehát EGYSZERRE TÖBB HELYEN a környéken történik szignifikáns vulkáni és szeizmikus aktivitás, akkor lesz még pár nap vagy hét remélhetőleg arra, hogy kiürítsük kb egész Olaszországot... és legalább 500 km-es körzetet (bár felmérni egy szupervulkán pusztítását szinte lehetetlen, az sem kizárt hogy kiirtja egész Dél- és Közép- Európát) és ez nem vicc... mondjuk úgy, a szupervulkán az nem játék... 3 szupervulkán kitörne a bolygón egyszerre kb az emberiség is kihalna tőle...
  • Sir Cryalot #4
    jajj , azonnal lesz másik "ügy" .
  • Yagami #3
    Ideje lenne már. Legalábbis az olyanoknak, mint te, egész biztosan. No offense.
  • wraithLord #2
    Akkor global warming cancelled? :D
  • fonak #1
    Mindmeghalunk.