Hunter

Készüljünk fel az izlandi vulkánkitörések évtizedeire

Elképzelhető, hogy Európában fellendül a vasúti és a közúti közlekedés, Izland vulkánjai ugyanis újabb kitörésekkel blokkolhatják a légi közlekedést az elkövetkező években.

A vulkanológusok szerint gyakori látvánnyá válhat az Észak-Európa légi forgalmát megbénító Eyjafjallajökull vulkán ( kiejtése) tűzijátéka. A sziget alatt az elmúlt évtizedben egyre fokozódó rengések arra utalnak, hogy a terület egy aktívabb periódusba lép, több kitöréssel, melyek között igen súlyosak is előfordulhatnak, legalábbis a múlt ezt sugallja. "Úgy tűnik, Izland vulkanikus tevékenysége egy 50-80 éves ismétlődést követ. Az elmúlt 10 év aktivitásának fokozódása arra utal, hogy egy aktívabb fázisba lépünk, amit több kitörés fog jellemezni" - nyilatkozott Thorvaldur Thordarson, a brit Edinbourgh Egyetemen dolgozó izlandi vulkán szakértő, hozzátéve, hogy a 20. század második felében Izland vulkánjai szokatlanul csendesek voltak.

A növekvő vulkanikusság mellett egyre erősebb szeizmikus aktivitást is mértek Izland körül, köztük azt a 6,1-es erősségű földmozgást, ami 2008 májusában rengette meg a fővárost, Reykjavikot.

1998-ban Gudrún Larsen és kollégái az Izlandi Egyetemen 800 évnyi lávaréteg, jégmag és egyéb földtani rekordok adataival bizonyították, hogy a sziget vulkanizmusa magas és alacsony aktivitási ciklusokon megy keresztül. A ciklusok csúcsai szoros kapcsolatot mutatnak a földrengésekkel, amik felszabadítják a tektonikus vetődésekre az Atlanti-óceán riftesedésével, vagyis a törésvonalak menti árokképződésével nehezedő terhelést. Ezen felül az időszakosság a földköpeny magmájának pulzálásához és a gleccserek olvadása, valamint a geotermikus tevékenység okozta felszíni nyomásingadozásokhoz is köthető.


Gyakorivá válhatnak a hamufelhők

Larsen és csapata kimutatta, hogy a Vatnajökull jégsapka régió, ami magába foglalja a rendkívül aktív Grímsvötn és Bárdarbunga vulkánokat, 6-11 kitörést szenvedett el a magas aktivitás átlagosan 40 éven át tartó időszakaiban, miközben a nyugodt periódusokban legfeljebb három kitörés zajlott le. Rossz hír, hogy ez a séma gyakorlatilag a többi izlandi területre is levetíthető.

A kitörések sűrűsödésével az intenzitásuk is nő. A legelrémisztőbb példa erre a Laki vulkán 1783. évi tombolása, ami Izland állatállományának több, mint a felét elpusztítva éhínséget zúdított az országra, az emberi populáció negyedének az életét követelve. "Ha belépünk egy aktívabb fázisba, egyre valószínűbbé válnak a nagyobb kitörések " - nyilatkozott Thordarson. A közelmúlt vulkanikus és szeizmikus tevékenysége alapján Thordarson és munkatársai meggyőződése, hogy Izland belépett a következő aktív fázisába, ami becsléseik szerint legalább 60 évig fog tartani, tetőződését 2030 és 2040 közé várják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #108
    Ó, ilyen hamudetektor nálam is van, félpénzért.
  • kukacos #107
    Itt vagy még?

    Én #89:

    Most akkor azt akarod mondani, hogy nem lehetne a repgépeket technikailag felkészíteni egy ilyen eseményre, a jelenlegi állapot a legjobb elérhető, és legfeljebb imádkozhatunk? Ez nyilván nem igaz.

    Te #91:

    Igen, ezt.

    No és a poén:

    http://penzcentrum.hu/cikk/1023834/1/ez_lenne_a_megoldas_a_vulkani_hamura

    A fapados easyJet - a világ légitársaságai közül elsőként - hamudetektort szereltet gépeire, a berendezés akár 160 kilométeres távolságból észleli a légkörben a vulkáni hamu jelenlétét.

    Az egymillió fontos fejlesztésű új technológiával megelőzhetők az áprilisihoz hasonló légtérlezárások. Az easyJet az Airbusszal együttműködve teszteli az új berendezést, és az idei év végéig már több repülőgépére fel is szerelteti.

  • Grenzjager #106
    káprázatos fotók: Eyjafjallajokull
  • Kara kán #105
    "David Learmount, a Flight International című brit repülési folyóirat szakelemzője a BBC-nek ugyanakkor azt mondta, hogy az izlandi vulkánkitörés "akár húsz évig vagy még tovább is" visszatérő fennakadásokat okozhat."

    Nesze nektek!
  • Kara kán #104
    "szinte folyamatos esőzések voltak, emiatt rendszeresen odaveszett a termés"

    Brrr!
  • Kara kán #103
    Ajánlott irodalom: itt.
  • Kara kán #102
    Várható időjárás az ország területére hétfő estig: Reggelig borult, esős idő lesz, több helyen további jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Hosszabb csapadékszünetek, illetve kevesebb eső keleten, délkeleten valószínű. Holnap főként keleten és a nyugati határ közelében már hosszabb időszakokra is felszakadozhat a felhőzet, elsősorban a nyugati és középső területeken várható többfelé eső, zápor. A Tiszántúl kivételével sokfelé viharos lesz az északnyugati szél, a legerősebb széllökések a Dunántúlon helyenként meghaladhatják a 100 km/ó-t. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 és 15 fok között, a tartósan borult, csapadékos területeken kevéssel 10 fok alatt valószínű.
    Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:
    Kezdetben túlnyomóan borult idő várható sokfelé esővel, záporesővel, majd keddtől egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet, ekkor szórványosan lehet zápor. A főként a Dunántúlon viharos északnyugati szél csak lassan mérséklődik.
    Jelentős mennyiségű (legalább napi 5 mm) csapadék az ország területének 100 százalékán várható.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 7, 12, később 13, 18 fok között valószínű.
    Forrás: met.hu


    Hát, nem tudom....
  • Kara kán #101
    Boldogok a lelki szegények, de ha önzők azok a bizonyos lelki szegények, akkor lehetnek-e még boldogok?
  • Kara kán #100
    OFF

    "Pheel 3 db büntetőpontot adott neked.
    Indoklás:
    "Remélem tényleg nem k.a.t.k."
    Aggodalomra semmi ok. "

    Hát, nóóórmális ez?
  • Julius Caesar #99
    Egyelőre ő a szegényebbek, nekünk kell nekik segíteni. Remélem felfogod a lényeget!