Hunter

Milyen veszélyeket rejt a vulkáni hamu?

Szerda reggel 800 embert telepítettek ki az izlandi vulkánkitörés miatt, a kráterből gomolygó füst és a keletkező hamufelhő megbénította a légi közlekedést. Az ESA Envisat műholdjának csütörtöki felvételén jól látható a Nagy-Britannia és Észak-Európa irányába terjeszkedő hatalmas vulkanikus hamufelhő, ami már több, mint 1000 kilométerre terjeng a kitörés helyétől, az izlandi Eyjafjallajoekull gleccsertől.

A finom kőzetrészecskékből álló felhő nagy magasságokba emelkedését a szelek is elősegítik, ami komoly veszélyt jelent a repülőgépek hajtóműveire, megbénítva Európa légi forgalmának egy jelentős részét. "Ha a felhő elég magasra jut, a hamu elérheti a nagy magasságú szeleket, melyek szétteríthetik a részecskéket egész Európa felett. Ezek a szelek pontosan ott találhatók, ahol a repülőgépek is közlekednek" - nyilatkozott dr. Dougal Jerram, a Durhami Egyetem földtudósa.


Elnyúló szürke sávként látható a hamufelhő az Envisat április 15-i felvételén. A képet a műhold MERIS műszere készítette

1982-ben a British Airways és a Singapore Airways megtapasztalhatta mi történik, ha egy sugárhajtású gép belerepül egy ilyen hamufelhőbe. A két légitársaság Jumbóinak összes hajtóművét megbénította a turbinákba került hamu, ami egy Indonézia felett húzódó felhőből származott. A jelentések szerint a hamu befújta a gép szélvédőit és eltömítette a hajtóműveket, amik csak akkor indultak újra, amikor az olvadt hamu nagy része megszilárdult és a hajtóművekbe áramló levegő képes volt szétzúzni az összecsomósodott anyagot.

Egy KLM járatnak 1989-ben Alaszka felett sikerült hasonló tapasztalatokat szereznie. "Ez a por nagyon kellemetlen dolog" - magyarázta Stewart John, a Királyi Műszaki Akadémia tanára. "Szemcséi rendkívül finomak és bekerülve a hajtóműbe elzárják az összes szellőzőnyílást, ami a közel 2000 Celsius-fokon működő hajtómű hűtését biztosítja, ezáltal a hajtóművek leállását eredményezik."


Az 1982-es esetben a British Airways pilótáinak az utolsó pillanatban sikerült újraindítaniuk az egyre alacsonyabban repülő gép egyik hajtóművét. "A hajtómű többszöri forgatásával tiszta légáramlás jutott a hajtóműbe, így sikerült kifújni belőle a hamut" - tette hozzá John. Az eset átírta a pilóták kézikönyvét is. "Korábban amikor a hajtóművek leállni készültek az általános gyakorlat a teljesítmény növelése volt, ez azonban a hamu által okozott problémát csak súlyosbította" - magyarázta dr. David Rothery a brit Open University vulkánkutatója. "Manapság a pilóták visszafojtják a hajtóművet, csökkentve a magasságot, hogy a lehető leghamarabb kikerüljenek a hamufelhőből. A friss hideg levegő beáramlása általában elegendő az eltömődések kitisztításához."

A szélvédőknél már nem ilyen egyszerű a helyzet, az esetek többségében ezeket annyira koptathatja a hamu, hogy a legénység a leszállásnál kénytelen kizárólag a műszerekre hagyatkozni. A vulkán legutolsó 1821-es kitörése óta rövid időn belül másodszor tört ki és mivel egy gleccser alatt helyezkedik el, így a jég olvadásával megindult áradások komoly károkat okoznak Izlandon. Maga a felhő olyan magasságba került, hogy egyrészt nem is látható, másrészt nem jelent veszélyt a földön tartózkodók egészségére nézve, tájékoztatott dr. Rothery.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djhambi #69
    "Arrol nem beszelve, hogy az utasok es a szemelyzet elete nem igazan erdekli a befektetoket."

    Ha sokan elpatkolnak, nem fognak annyian repülni, és ez bevétel-kiesés. Persze az más kérdés, hogy csak azért nem fognak szuperhajtóművet felszerelni a repcsire, hogy évszázadonként három porokádáskor ne kelljen leállítani a forgalmat.
  • Kara kán #68
    Írtál valamit, hogy elfoglald magad.
    A hamufelhőt véletlenül elkapó finn légierő gépeit (4 db.) leszállás után karbantartásra kellett küldeni. Pont.
  • grandcar #67
    Na és milyen veszélyeket rejt a forró láva? Őrült greenpeace-s hozzákötözte (volna) magát... http://hircsarda.hu/1-politika/2-hataron-tul/5917-magmahoz-kotozte-magat-a-greenpeaces-nincs-jol/
  • kvp #66
    "Nem. A sugárhajtómű egy bizonyos ideig tartó hamufelhőben való repülés után leáll, a repcsi meg lepottyan. Utána meg csesztetheted a fekete dobozát, az az emberi életeket nem hozza vissza. Ebben az esetben konkrétan 4 finn katonai gépnek sérült a hajtóműve, de szerencsére komolyabb baj nem történt, viszont leszállás után rögtön karbantartásra kellett őket küldeni, ami nem 2 fillér. Valszeg, a légtérzár által okozott kár kevesebb, mint ha repültek volna a gépek, és utána karbantartásokat kellett volna végezni, vagy ne adj isten halálos balesetek történtek volna."

    A legitarsasagok szerint a hajtomuvek nem serulnek olyan mertekben, hogy tobb repulest ne birnanak ki. Arrol nem beszelve, hogy az utasok es a szemelyzet elete nem igazan erdekli a befektetoket. Annyira ketsegbe vannak esve, hogy a par repulesenkenti hajtomucseret is bevallalnak. Annyira nem suru a felho, hogy egy nagyobb gepen egy ut alatt mind a negy hajtomu lealljon. Csak megrongalodnak, amit a tarsasagok bevallalnanak, mig az eu vezetoi nem. Viszont a dugattyus legcsavaros gepeket tenyleg nem tudom miert nem engedtek fel, mert azokkal nem sok gond lehet, se olyan magasra, se olyan gyorsan nem tudnak menni, hogy zavarja oket a hamu. Es mindezek mellett van legszurojuk is...
  • Kara kán #65
    "A lezaras szerintem tulreagalas volt, persze a szelvedok kopnak a hamutol, a sugarhajtomuveket meg repules utan pucolni kell, "

    Nem. A sugárhajtómű egy bizonyos ideig tartó hamufelhőben való repülés után leáll, a repcsi meg lepottyan. Utána meg csesztetheted a fekete dobozát, az az emberi életeket nem hozza vissza. Ebben az esetben konkrétan 4 finn katonai gépnek sérült a hajtóműve, de szerencsére komolyabb baj nem történt, viszont leszállás után rögtön karbantartásra kellett őket küldeni, ami nem 2 fillér. Valszeg, a légtérzár által okozott kár kevesebb, mint ha repültek volna a gépek, és utána karbantartásokat kellett volna végezni, vagy ne adj isten halálos balesetek történtek volna.
  • nessboth #64
    Egyszerű oka van, amiért kitört az a vulkán, tudjátok...az olyan...rajos!
  • halgatyó #63
    Egészen véletlenül találtam adatokat! Méghozzá számokat is, ami olyan örvendetes, hogy most azonnal le is írom. Az eredeti cikk itt: Az origós cikk végén vannak a lényeges adatok

    Ha estleg valakinek nincs kedve odaugrani, akkor rövid kivonatban:
    -- 1980. Mount St Helens, 1 köbkilométernyi por (pár milliárd tonna!), 25 km magasságba is feljutott
    (gondolom, párszor megkerülte a Földet, mire visszaülepedett)
    -- 1991. Pinatubo, 10 köbkilométer por, a földfelszín átlaghőmérsékletére is hatással volt
  • djhambi #62
    Nekem se tetszett a cikk, mert kérdés marad, hogy az ötszörös szennyezés az mit jelent? Ha haverokkal tábortűznél alszunk, akkor feltételzem, sokszoros a szennyezőanyag-kocentrációja, mert akkor pl. büdös lesz a ruhám, és a füstnek is van szaga, Budapesten meg nem éreztem semmi olyat, mintha büdösebb lenne, vagy fojtogatna valami. Lehet, hogy pár szál cigaretta károsabb ennél az ötszörös étéknél. Persze aláírom, hogy nem teljesen összehasonlítható, mert nem mindegy, hogy kén és nehézfém, vagy apró szemű hamu. De ezen kívül a hatásvadász pánikkeltő cikk benyomását keltette bennem.

    kvp: "[...]a legcsavaros dugattyus gepeket nem kellett volna letiltani, mert azok egyresz tul alacsonyan es tul lassan repulnek ahhoz, hogy veszelyben legyenek, tovabba egy dugattyus gep legszuroit semmibe nem kerul leszallas utan suritett levegovel kifujni."

    Szerintem csak szimplán tökvakarásból voltak elővigyázatosak. Balesetek mindig is vannak, és nem akarták, hogy felfújja a média, mindent összehordjanak, hogy miért zuhant le egy légcsavaros, és európa szinten káoszt növelhettek volna, és ráfogták volna, hogy az ő hibája, és akkor már inkább elővigyázatosabb volt. Kicsit összefüggéstelen, de remélem, érthető.
  • nett #61
    Emlékezetem szerint a megemlített két esetben a repülők telibe kapták a felszálló hamut.
    A mostani hamu 6-10000m közt közlekedik. Ugyan 6000 m alatt nem hatékony a sugárhajtómű működése, de egy szakaszon biztonságosan leereszkedhetnének erre a szintre a repülők. Marhaság ekkor területen letiltani a repülést.
  • zboszor #60
    A kopirájt nem elég, ha egy kicsit változtatnak az ötleteden, már nem plágium.
    Bezzeg ha leszabadalmaztatod...