Gyurkity Péter

Közeli képek jöttek az Enceladusról 

A NASA űrszondája végrehajtotta lemerülést, az első képek máris befutottak.

Még a múlt hónap közepén számoltunk be arról, hogy a Cassini űrszonda - amely több, mint egy évtizede teljesít helyben szolgálatot - a Szaturnusz hatodik legnagyobb holdjának korábban sötétbe burkolózó északi régióját vette közelebbről szemügyre, ebből pedig kiderült, hogy a felszín itt is repedésekkel teli. Most a tervezett alámerülést is végrehajtották, az első képek pedig meg is érkeztek erről.

A szonda még október 28-án merészkedett minden korábbinál közelebb a felszínhez, ekkor alig 49 kilométeres távolságból készített képeket a déli sarki régióról, illetve vett mintákat az ottani gázokból és jégdarabokból. Ezen minták kiértékelése ugyan még hetekig eltarthat, ám az első képeket már szemügyre vehetjük, hiszen alig egy napra rá befutottak a központba. A feldolgozatlan példányokat a küldetés hivatalos oldalán tekinthetjük meg, bár a szonda gyors mozgása miatt ezek nem tökéletes minőségűek - ezért is volt szükség némi utómunkára, hogy a lehető legjobb képet nyújtsák a felszínről.

A szakemberek számára már ezen közeli felvételek is rendkívül érdekesek, ám az igazi áttörést a minták vizsgálata hozhatja, hiszen ebből derül ki a légkör pontos összetétele, de abban is segíthet, hogy kijelöljék az elkövetkező küldetések részleteit - itt elsősorban a felszín alatti hatalmas óceán számít csábító célpontnak. Ez még néhány hetet vehet igénybe, de a bejelentésekről mindenképpen beszámolunk majd.

A Cassini december 19-én 5000 kilométeres távolságból méri meg a hold belsejéből áradó hőt, ezt követően ismét a Titánnal, valamint a Szaturnusz egyik gyűrűjével találkozik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #27
    "csakhát 69-ben még csak egy kéjes gondolat lehettél."

    69-ből nem lesz gyerek, mert az ondó nem jut a petesejt közelébe.
  • gothmog #26
    Mmmhm...
    És ezt egyébként melyik korábbi felvetésre bírtad válaszolni?
  • molnibalage83 #25
    Te most tényleg az SG által viszontlinkelt bulvár szarokkal akarsz érvelni. Jó, hogy nem a popó magazinnal...
  • Moondom #24
    https://sg.hu/cikkek/113113/az-amerikai-holdraszallasokat-vizsgalnak-az-oroszok
  • molnibalage83 #23
    A tiedé annál inkább. Csak egy újabb bannolásra vágyó konteós vagy...
  • gothmog #22
    "bár egy időben eltüntek"
    citáció szükségeltetik.
    "de hát legalább félévente kellene frissíteni ezeket, nem a 69-72-es képeket kellene fényezni.
    Most ugye arról beszélsz, hogy a Project Apollo Archive mostmár a flickr-en is fent van?
    Le vagy maradva mintegy 40-50 évvel.
    Go google->
    Jaxa, Kaguya-Selene;
    Nasa,LROC
    Utóbbi holdtérképe jobb felbontású mint a googleearth (40vs50cm/pixel)
  • gforce9 #21
    "Ha csak egy felvétel nem hamis, akkor mi van? "

    Hmm érdekes kérdés. Azon elgondolkodtál már, hogy itt ez a tömérdek felvétel, fotó, mittudoménmi. És ezek egyike sem "kézzelfogható" cáfolhatatlan bizonyíték? Ha tényleg léteznének, akkor a több évtized alatt csak lett volna tán 1 eset ami kétségbevonhatatlan, nem?
  • gforce9 #20
    Nem pörgeted te kicsit túl magad? Olyan nehéz elfogadni, hogy valaki nem hiszi el ezeket? Ha jól gondolom te sem egy albérletben élsz egy marslakóval, hogy kijelenthesd, tuti hogy létezik. Egyébként pedig a történelemből láthatnád, hogy a csalásból lehet igazán jó pénzt keresni és még befektetés sem kell hozzá, csak hiszékeny emberek.
  • Moondom #19
    http://24.hu/tudomany/2015/11/03/ufo-jelent-meg-a-nasa-elo-adasaban-gyorsan-le-is-allitottak/

    Mesélj nekünk ! Szentjános bogara az űrben. A Vénusz becsillant. Fénytörés a lencsibaba szemében. A Nap tükröződött egy levált hajtóműfokozatban. :-))) A magadfajták mindig találnak magyarázatokat mindenre, de sohasem találják el az igazságot, mert a hazugság a lételemük. Hazudj!
  • Irasidus #18
    Miért megnézted? Nem. Te csak rinyálsz itt, és kelted a feszültséget, hogy mikor lesznek a Holdról HD képek, meg real-time. Ahelyett, hogy kimennél megnézni! Mi akadályoz meg ebben, tolószékes vagy? Elhiheted telne ennél többre és cifrábbra is, hogy mit gondolok a hozzád hasonlókról, csak moderálom magamat. No, most, hogy megkaptad minden kérdésedre a választ - szólj ha nem! - szerintem abba is hagyhatod. Persze anyázzál még két sort, az megvárjuk, utána nyomás aludni!
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.11.03. 18:52:11