Hunter

Hét év tavasz köszönt a Titánra

Felszakadoznak a felhők a Titán északi féltekéjén, eltolódást jelezve a Szaturnusz legnagyobb holdjának időjárási sémájában, állapította meg egy új tanulmány.

A holdra egy túlnyomóan napos tavasz vár, ami hét földi esztendőn át uralja majd az égitest északi féltekéjét. A titáni évszakok hosszúsága a hold és a Szaturnusz 30 éves Nap körüli keringési periódusának köszönhető. A tudósok a Cassini űrszonda utolsó hat évben begyűjtött megfigyelési adatait elemezve rakták össze a Titán időjárási körforgásának működését. Eredményeik szerint a körülmények megváltoztak 2009 augusztusa óta, amikor a Nap pontosan a Titán egyenlítője felett helyezkedett el.

"A déli-sark felhői teljesen eltűntek a napéjegyenlőség előtt, továbbá az északi felhők is kezdenek elvékonyodni" - nyilatkozott állásfoglalásában a tanulmányt vezető Sebastien Rodriguez, az Universite Paris Diderot bolygótudósa. "Várakozásunk szerint a felhőtevékenység az elkövetkező évtizedben megfordul a két féltekén, amint délen eljön a tél." Rodriguez és munkatársai szerint eredményeik, melyekről a 2010. évi Európai Bolygótudományi Kongresszuson számoltak be Rómában, megegyeznek a számítógépes modellekből származó előrejelzésekkel.

A Titán és időjárása évtizedek óta izgatja a tudósokat. Sokan úgy vélik, a Föld nagyban hasonlított a Titánra, mielőtt kialakult rajta az élet, csupán a klíma volt melegebb. A Titán átlagos felszíni hőmérséklete -179 Celsius-fok. A hold vastag, nitrogénben gazdag légkörrel rendelkezik, felszíni jegyeit a folyékony szénhidrogének vájták ki. A Titán felhőiből metáneső hullik, jéghideg, ugyanakkor folyékony tavakat képezve.

Az égitest időjárásának alaposabb megismerése érdekében Rodriguez és csapata a Cassini által 2004 júliusa óta összegyűjtött adatokat tanulmányozta, köztük közel 2000 felhőképet, melyek idén áprilisig, az északi tavasz kezdetéig tartó időszakot ölelik fel. A Cassini korai felvételein felhők csoportosultak a Titán északi és déli sarkainál, valamint a déli félteke egy szűk övében. A legutóbbi képeken viszont a felhőtakaró mindkét sarkvidéken jelentős csökkenést mutatott.


A Cassini felvételei a Titánról. A 2008-as felvételen jól kivehetők a sárgás színben játszó felhők az északi féltekén, míg a 2009. decemberi képen az északi terület már tiszta, viszont délen egy jókora felhőrendszer jelent meg

A felfedezések egybevágnak a korábbi kutatások által készített számítógépes modellek előrejelzéseivel. Rodriguez és csapata kombinálta a korábbi modelleket a tényleges észlelésekkel, hogy megértsék a Titánon kibontakozó felhősémákat. A kutatók szerint a két féltekén nagy valószínűséggel eltérő felhőformáló mechanizmusok dolgoznak. Az északi tél alatt az etén és az aeroszolok lefelé áramlottak a Titán nagy magasságban elhelyezkedő légköri rétegéből, a sztratoszférából, felhőket hozva létre az északi-sark felett. Ezek az etánfelhők viszonylag nagy, 30-50 kilométeres magasságban alakultak ki. A déli nyár ezzel szemben metánban gazdag levegőt pumpált a felszínről fel, a magasabb légrétegekbe, melynek hatására közép- és nagy magasságokban metánfelhők képződtek. A Titán évszakváltásával ezek a felhőformáló tevékenységek és sémák átbillenhetnek az egyik féltekéről a másikra, vélik a kutatók.

Szerencsére a Cassini küldetés 2017 májusáig való kiterjesztésének köszönhetően végigkövethetjük a folyamatot, ami annyit jelent, hogy a tudósok a titáni tél közepétől egészen a nyár közepéig gyűjthetik majd a felhőképeket az északi féltekéről. "Sokat megtudtunk a Titán éghajlatáról a Cassini érkezése óta, azonban még rengeteg tanulnivalónk van" - mondta Rodriguez. "A küldetés meghosszabbításával lehetőségünk nyílt néhány fontos kérdés megválaszolására ennek a lenyűgöző holdnak a meteorológiájával kapcsolatban."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Bren X #19
  ...rám is köszönthetne hét év tavasz, utána meg húsz év nyár...
 • toto66 #18
  " Ezzel szemben az a ciklus, amit a Földön napnak nevezünk, az amennyit idő alatt a Föld megkerüli a saját tengelyét, ami persze a sarkok irányába a tengelyferdeség miatt eltolódik."
  Mi tolódik el? Attól függetlenül, hogy hat hónapig van éjszaka, illetve nappal a sarkokon, a nap hossza ugyan annyi mint az egyenlítőknél.
 • gombost #17
  Apró javítás:
  "amennyit idő alatt a Föld megkerüli a saját tengelyét"
  Nem megkerüli a tengelyét, hanem körbefordul körülötte.
  !!NO OFFENSE!!
 • Kara kán #16
  Na, látod ezt élveztem, de kérlek mindig említsd meg e téma kapcsán azt is, hogy én írtam le először, hogy a Vénusz lelkes vegyészeknek egy igazi aranybánya, ott tényleg kiélhetik minden perverz vágyukat.
 • Etinger #15
  7 év tavasz? Költözzünk oda!
 • Grab0 #14
  Egy kis kiegészítés , mivel a Vénusz retrográd forgású , az év hossza 224 földi nap, míg a Vénuszi nap hossza, tehát a Nap látszólagos keringési ideje a talajról nézve kb. 116 földi nap, és retrográd forgás miatt az egyenlítőjén nyugatról keletre halad a Nap. Ezzel szemben az a ciklus, amit a Földön napnak nevezünk, az amennyit idő alatt a Föld megkerüli a saját tengelyét, ami persze a sarkok irányába a tengelyferdeség miatt eltolódik. A Vénusz viszont 243 nap földi nap alatt fordul meg saját tengelye körül, visszafele, ami miatt lesz 233 földi nap az az idő amennyi idő alatt a Nap körbejár a horizontján a sark-körein illetve a 2 delelés között eltelt idő a 2,6º foktól az egyenlítőjéig terjedő zónákban.
 • Grab0 #13
  Üvegházhatás egy hiberbolikus görbén játszódó, pozitív visszacsatolásos cselekménysorozat (dominoeffektus) , exponenciálisan skálázódik..

  /Csak mellékesen az ultraexponenciálisok (vagy ultraexponenciális faktoriálisok) a következők:

  2!^ = 2 ^ 2 ( = ∞ )
  3!^ = 3 ^ 3 ^ 3
  4'^ = 4 ^ 4 ^ 4 ^ 4
  .
  .
  .
  n!^ = ∞
  /


  Viszont az antiüvegházhatás a hiberbolikus skála reciproka. Ilyenformán terraformálható a Vénusz, mintegy ~100ezer éves szemét"bombázás" után a légkörében .Izzás előtt lélegző földi heterotróf baktérium tenyészetek oxigént lélegeznek ki egy kevés ideig míg "elégnek" a Vénusz bolygó 100 km-es magassága környékén. Mivel a Vénusz jelenlegi légköre szén-dioxid, az égést mint tudjuk nem táplálja, ezért az extremofil baktériumok (különösen az ismert gyors automutációs = evolúciós ciklususuk miatt az egysejtűek nagyon hamar hozzá is szoknának a Vénuszi forró klímához, de még ha nem , akkor is, a Vénusz felsőlégkörében lévő-létrejövő , -egyre több- oxigén , a nap erős sugarainak hatására, (amelyek a Vénusz bolygő övezetében 220C-fokkal világítanak ) azonnal ózonná alakul amely meggátolja az alatta lévő újabb oxigén molekulák ózonná alakulását. A folyamat nagyon lassan indul be, de a domino elv szerint , ha egy holtponton átbillen a folyamat már láncreakciót indít be és már szándékosan is nehéz lenne visszafordítani, magyarul a Vénusz légköre automatikusan egy ózonpajzs által védett, túlnyomórészt oxigénből és kevesebbrészt széndioxidből álló légkörrel rendelkezne. Amelyben valamiféle ún. főldön kívüli (de mégis földi eredetű) lélegző bioszféra jöhetne létre. A kérdés hogy a ~ 120 napos Vénuszi nap alatt milyen klíma és persze hogy milyen flóra és fauna jönne létre. De nem tartom kizártnak hogy a távol jövőben terraformálni fogjuk a Vénuszt és a sarokpontjain 30 km sugarú körben , egy 180km-t egy Vénuszi nap (243nap) megtevő, giganagy kőr-sinpályán haladó Vénuszbázis fog épülni, ami biztonsági okokból mindig a terminátor-vonalon halad a szürkületi zónában ahol a Nap csak kikandikálgat néha a látóhatár felett.. (tengelyferdeség: 2,6º)

  Ajánlott olvasmány még :
  http://x3.hu/freeweb/frameset.x3?user=/hzoltan83&page=/bolygok/venusz/venus2.html

  Hajrá Magyarország ! Hajrá Vénusz terraformáló projekt !
 • Grab0 #12
  a bizonyítás kiegészítése és vonzatai:

  ∉ ∉ ∞ (!!!!!)

  tehát

  ≠ ∉ ∞

  valamint nem szabad elfelejteni az sem hogy

  ≠ ≠ =
 • Grab0 #11
  ezzenel bevezetem az ultramatematika fogalmát , amely tömören így fejezi ki, hogy matematika nem ér egy kalap sz*rt sem. Íme a bizonyítás:
 • Grab0 #10
  közelít, de annyival ki kell egészíteni, hogy
  0 = ∞
  0 ≡ ∞
  0 ≣ ∞
  0 ∈ ∞
  0 ∩ ∞ = ∞
  0 ∪ ∞ = ∞
  1 / ∞ = ∞
  ∞ / 1 = ∞
  ∞ / ∞ = ∞ = 1 (!)
  .
  .
  .
  1 = 4
  5782 = 15
  193848625782637562376725652 = 1224353
  .
  .
  .