Gyurkity Péter

Hatalmas óceán van a Szaturnusz holdján 

Erre a következtetésre jutottak a szakemberek az eddigi adatokból, de még nincs vége a munkának.

A területtel foglalkozók eddig is jól tudták, hogy az Enceladus geológiai értelemben aktív hold, a korábbi megfigyelésekből pedig a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy a déli sarki régióban egy felszín alatti óceán táplálja az itt látott gőzt és egyéb szivárgásokat. Most az adatok elemzése elvezetett oda, hogy már egy globális óceánról írnak.

A NASA oldalán közzétett bejegyzésben (amely egy, az Icarus magazinban megjelent részletes tanulmányra hivatkozik) arról olvashatunk, hogy a több évig tartó megfigyelés, valamint az ennek köszönhető adatsor már egy globális óceán jelenlétére utal, ami elsősorban a gravitációs információkból következik. A hold ugyanis a Szaturnusz körüli pályájának egyes részein eltérő sebességgel halad, a gázóriás picit odébb is rángatja azt, a kapott eredményekből pedig egyértelmű, hogy a felszínt borító jég nem ér le a kőzetmagig, vagyis folyékony víz van alatta.


A Cassini szonda 2004 közepe óta kering a hold körül, bőven volt tehát idő a megfigyelésekre és az adatok kiértékelésére, amíg azonban a korábbi modell és a déli sarki területen látott szivárgások alapján kizárólag itt tartották valószínűnek az óceán jelenlétét, a most közzétett tanulmányban már egy globális óceánról írnak, amely a jég alatt mindenhol megtalálható. Amennyiben ugyanis a jég egészen a magig lenyúlna, vagyis a két réteg közvetlenül összeérne, a pályában látható rángás jóval kisebb mértékű lenne, tehát jelen kell lennie egy azokat elválasztó óceánnak, bár az még a kutatók számára sem világos, hogy ez pontosan miért maradna meg folyékony állapotban.

A Cassini mindenesetre október 28-án egészen közel merészkedik a felszínhez, ennek során alig 49 kilométeres távolságból szemléli majd meg a legaktívabb régiót, vagyis további adatokkal bővülhet a tudástár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #85
    Az oxigén nem feltétlenül jelzi az életet a távoli bolygókon

    Mellesleg a földi oxigén nagy részét sem az élőlények termelték, ez régen megdőlt már.
  • Sequoyah #84
    Le is kell szukiteni olyan mutatokra, amik egyreszt konnyen merhetoek, masreszt jo indikatorai az eletnek. Ezert is kutakodnak pl a Szaturnusz holdjan, ahol kimutathato, ha van viz es vulkani hotermeles. Ilyen kornyezetben pedig mar van tapasztalatunk. Magan a Szaturnuszon viszont nem kutakodunk, mert lovesunk sincs mi lehet ott es mit kene keresni.

    Ezert is nem keresunk pl szilicium alapu eletet, mert arror gozunk sincs, hogy hogy nezhet ki, es hogyan mukodhet, ha egyaltalan mukodik. Pedig elmeletben az is lehetseges.
  • gforce9 #83
    Csak ezzel leszűkíted a kört arra, hogy olyan élőlényeket keresel amelyek oxigént halmoznak fel.
  • VolJin #82
    Az élet maga befolyásolja a környezetét, ezért nem azt kell keresni, hol alakulhat ki, hanem azt, hogy hol van most. Mondjuk, ha a légkör nagy mennyiségben tartalmaz oxigént, ott biztos van élet, mert élet nélkül az oxigén nem tud felhalmozódni.
  • Sequoyah #81
    Nem, a feltetelezheto gyakorisag ugy allapithato meg, hogy a tudosok vizsgaljak az elet kialakulasanak mechanikajat, es evrol evre egyre pontosabb kepet kapnak arrol, hogy milyen feltetelek szuksegesek, melyek elegsegesek, mennyire gyakoriak ezen feltetelek, es hogy a feltetelek meglete eseten milyen konnyen, vagy nehezen jon letre az adott elet.

    Ez elsosorban biologiai kerdes, nem valoszinusegszamitasi. Nem is ertem miert valoszinusegszamitason megy a vita. Ha matekkal akarjuk megoldani es a biologiat figyelmen kivul hagyjuk akkor nyilvan barmsag az eredmeny, mert csak 1 konkret peldank van, sot eleve eddig nem is vizsgaltunk mas bolygot elet utan kutatva (a Marsot is csak modjaval).
    Ezert kene nagyon megnezni a Szaturnusz holdjat, mert mar 2 pelda (akar ha ellenpelda is) nagysagrendekkel mutatna tobbet mint 1. De barmifele matekot csak akkor lehet elkezdeni, addig csak biologiai valoszinuseget tudunk mondani.
  • gforce9 #80
    Ne haragudj, de ez miféle megállapítás? Ha az élet nem egyedi és az univerzum végtelen akkor végtelen sok van. Oké. De ennek semmi köze se a valószínűséghez se a gyakorisághoz.
  • Sequoyah #79
    Ha a foldon van elet, az azt jelenti, hogy az elet nem lehetetlen.
    Tehat vegtelen univerzum eseten vegtelen sok helyen lesz elet is.
  • fszrtkvltzttni #78
    Azzal kezdted, hogy egy adatból is lehet statisztikát készíteni. Még mindig várom milyen értelmes kijelentést tudsz kihozni arra alapozva, hogy a földön van élet.
  • Irasidus #77
    off.: Nem semmiből, hanem kozmológiából. Te erőlteted az egészet, egyrészt szerinted van valami kritika (hol?), aztán egy bullshit szöveggel próbálsz okoskodni, és szórásról beszélsz, miközben binomális eloszlást számoltam. Attól még nem lesz igazad, hogy idevetsz egy mondatot, hogy minek erőltetem. Tévedtél, ennyi.
  • fszrtkvltzttni #76
    Az, hogy a semmiből rángattad elő a végtelen univerzumot. Nem tudom miért erőlteted még ezt az egészet...