Hunter

Részecskegyorsító a Szaturnusznál

A NASA Cassini űrszondája elképesztő sebességgel mozgó napszél részecskéket észlelt a Szaturnusz közelében, egy igen ritka betekintést nyújtva a tudósoknak abba a jelenségbe, ami jellemzően csillagrobbanásokkor alakul ki.

A részecskék egy heves napkitöréssel indultak útjukra, majd hamarosan végigszántották a Szaturnusz mágneses mezejét. A találkozás során, amit a Cassini még 2007 februárjában észlelt, egy lökéshullám alakult ki, ami a Naprendszerben még soha nem észlelt energiaszintekre gyorsította a részecskéket. Hasonló lökéshullámokat eddig csak a nagytömegű csillagok robbanásainak, az úgynevezett szupernóváknak az utóhatásainál tapasztaltak, amik az égitest környezetében található részecskéket közel fénysebességre gyorsítják.

A kutatók szerint a szupernóva lökéshullámok az elsőszámú forrásai a galaxisunkat átható, és a Föld légkörére folyamatosan záporozó kozmikus sugárzásnak. Mivel a távoli szupernóvák és lökéshullámaik tanulmányozása egyáltalán nem egyszerű feladat, ezért a tudósok egyfajta alternatívaként üdvözölték a Cassini észleléseit. "A Cassini gyakorlatilag lehetőséget adott arra, hogy a szupernóva lökéshullám természetét helyben, a saját naprendszerünkben tanulmányozhassuk, áthidalva a szakadékot a távoli nagy energiájú asztrofizikai jelenség között, amit általában csak közvetetten tudunk tanulmányozni" - nyilatkozott Adam Masters, a japán Űr- és Asztronautikai Tudományok Intézetének kutatója, a Nature Physics szaklapban megjelent tanulmány szerzője.


A szaturnuszi lökéshullám a gyűrűs bolygó esetében valaha észlelt legerősebb lehetett és arra utal, hogy bizonyos lökéstípusok meglepően hatékony részecskegyorsítók lehetnek, összegeztek a kutatók.

A 3,2 milliárd dolláros Cassini küldetés a NASA, az ESA és az olasz űrügynökség közös projektje. A szonda 1997-ben hagyta el a Földet és 2004-ben érte el a Szaturnuszt, küldetését 2017-ig hosszabbították meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IMYke2.0.0.0 #16
    Bizony - nagyon sokszor derítette jókedvre azok a hozzászólások... idejét se tudom... csak azt, hogy akkor még ennyi admin se volt.
  • Oliwaw #15
    Nemrégiben egy egyetem rektora bejelentette, hogy beindítják a bölcsészmérnök képzést. A világ minden tájáról hatalmas az érdeklődés (ha ő teheti ...).
  • csimmasz #14
    Szerintem pedig ez volt annó az SG erőssége, még a mindenkit és mindent fikázunk korszak előtt.
    Remekül lehetett szórakozni a beszólásokon, és sokkal szívesebben olvasom a könnyed poénokat is.

    Ez nem egy nagy multú egyetemi szakfolyóirat ahol a szintre figyelni kell, ez kérem keményen Bulvár!

    Ugyhogy Hajrá!
  • drsx #13
    Enve, itt nézd meg a hozzászólásokat a legelejétől: http://www.sg.hu/cikkek/88600/ufo_vagy_urszemet_landolt_sziberiaban
    Azokon napokig röhögtem! :D
  • NEXUS6 #12
    Persze mert a felkelők bázisa a bolygó túloldalán van!
    ;)
  • mans #11
    Remélem a tömegrelét is megtalálják,és mehetek Iliumra.
  • Thrawn #10
    Az nem lehet. Már rég szétlőtte volna a Halálcsillag. Mert hogy mostanában arrafelé tanyázik ám.
  • NEXUS6 #9
    Különben is tök mindegy, mer minmeghalunk!
  • NEXUS6 #8
    Miért, nem kötelező olvasni, vagy tudom az órvos felírta depi ellen.;)
  • ENVE #7
    Es amugy mikozben ezeket az ertelmetlen baromsagokat ide irkaljatok, legalabb jol szorakoztok? Mert engem speciel mar elegge idegesit.