Hunter

Új felvételeken a szaturnuszi szivacs

Úgy néz ki, mint egy földönkívüli szivacs, vagy horzsakő és úgy mozog, mint egy részeges apóka. Ez a Hyperion, a Szaturnusz egyik holdja, amit az égitest feletti második legalacsonyabb átrepülése során vett újra szemügyre a Cassini űrszonda, korábban nem látott területeket fotózva.

A Hyperion csupán egy a gyűrűs bolygó 62 ismert holdjából, mégis ez az egyik legkülönösebb. Mindössze 270 kilométer átmérőjű, felszínét jóval több, mélyebb, és kevésbé erodálódott kráter borítja, mint bármely más szaturnuszi objektumét. Imbolygó mozgása miatt kiszámíthatatlan a forgása, ezért nem lehet megjósolni, hogy egy-egy átrepülés során az égitestnek éppen melyik területét kapják majd lencsevégre. A mostani átrepülés alacsony magassága miatt azonban a tudósok erősen bíztak abban, hogy eddig nem látott területek tárulnak eléjük.


A múlt hét csütörtöki találka alkalmával a Cassini a várakozásoknak megfelelően új területeket térképezett fel és sikerült elegendő színkép információt gyűjtenie a hold összetételének megállapításához. A legfrissebb felvételek megközelítőleg 25.000 kilométeres távolságból készültek, betekintést engedve az árnyékok és fények játékába, felfedve a hold szokatlanul lyukacsos, fürdőszivacsra emlékeztető felszínét. A csillagászok szerint a hold 42 százalékban légüres tér, a többi pedig főként vízjég. Ezekből a jellemvonásokból adódik, hogy egy-egy becsapódáskor minimális törmelék lökődik ki, így alakulhatott ki a szivacsos felszín. A korábbi ultraibolya és infravörös színképelemzések során a vízjég mellett egy vöröses fekete szerves anyagot észleltek, pontos összetétele és eredete azonban nem ismert, ezen segíthetnek a mostani átrepülésből szerzett információk.


A Cassini 2005. szeptember 26-án ennél is közelebb, mindössze 500 kilométerre repült el a felszín fölött, következő találkozásuk szeptember 16-án esedékes, ekkor azonban már jóval távolabbról, körülbelül 58.000 kilométerről vizsgálja majd az objektumot. A NASA űrszondája 1997-ben hagyta el a Földet, 2004-ben kezdte meg tudományos munkáját a Naprendszer második legnagyobb bolygója körül és legalább 2017-ig folytatja munkáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kukacos #18
  Amikor ránézel egy tárgyra és megállapítod a színét, egy roppant egyszerű, reflexiós színképelemzést végzel. Jó eséllyel még az anyagát is megmondod a róla visszavert fény alapján. Egy műszer pedig nem csak annyit lát, hogy zöld meg kék, hanem hogy kicsit zöld és nagyon kék, így sokat tud mondani egy távoli tárgy anyagáról annak visszavert fénye alapján is.

  Ennél a módszernél nyilván kedvezőbb, ha az illető tárgy maga bocsátja ki a fényt (ehhez kell, hogy forró legyen), vagy egy ismert fényforrás fényét ereszti át (ehhez kellett az aszteroidából kirobbantani valamennyit). A csillagászatban mindkettőt használják. De a visszavert fény vizsgálatát is spektroszkópiának hívják, ugyanolyan műszerekre van rá szükség.
 • Doktor Kotász #17
  Nemrégen azért ütköztettek egy szondát egy objektumhoz, hogy színképelemzést tudjanak végezni a kirobbanó anyagból. Mert ugye az felhevül. Ha ez nem így lenne, elég lett volna lefényképezni és kész a spektroszkópia.

  Meg ugye a cikkből is az derül ki, hogy nem tudnak rajta színképelemzést végezni. Ha neked lenne igazad, akkor tudnának.

  Úgyhogy hogy is van az iskola?
 • Doktor Kotász #16
  Szerinted a csillagok forrók vagy fagyottak?
  Mert, csillagokról van benne szó, meg gázokon áthaladt fények.
  Na most egy ürbeli jégkocka mióta csillag, vagy laborban megvilágtott gáz?

  Vennéd a fáradtságot, és kiragadnál a linkből egy mondatot, amelyik ellent mond a hozzászólásommal?
 • Irasidus #15
  Iskola kimarad? Iskola kimarad.

  Csillagászati színképelemzés
 • Doktor Kotász #14
  Színképelemzéshez magas hőfok kell.
  Ez meg fagyott víz.
  Mondhatni kurva hideg.
 • Tetsuo #13
  http://www.youtube.com/watch?v=sFEel_icMJw&feature=player_embedded
 • wraithLord #12
  Még a végén kiderül, hogy az a hold valójában valami döglött vagy átmenetileg hibernálódott, űrben élő, 270 km átmérőjű organizmus. :D
 • Globalmaster #11
  Ezt a "részeges apóka" kifejezést itt az SG-n nem tudom hova rakni:D
 • philcsy #10
  Mi van a folyóban?
  Ha távolról nézed? Víz.
  Kicsit közelebb mész hozzá? Fadarabok a tetején. (Na meg szemét.)
  Még közelebb mész hozzá? Hordalék.
  Nagyítóval megnézed? Apró állatkák.
  Kicsit erősebb nagyítót használsz ... Folytassam?
  Az "ismerem az összetételét" kijelentés elég széles skálán mozog. Ehhez tudósnak lenni, elég a józan ész.
 • gombabácsi #9
  persze hogy nem értek hozzá, hiszen csak a papság (tudósok) értenek mindenhez